To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - wskaźnik średniego spalania

jaca71 - 08-03-2010, 13:47

wowo,
Zaglądnij TUTAJ
Pod wykrzyknikiem ukryte jest to co wskazał komputer. Wbrew temu co różni mówią w Mitsu komputer całkiem dokładnie liczy. Jedynie można się przyczepić że nie wyłagadza wskazań średnich. Przez co pierwsze wskazania jakie się pojawiają są kosmiczne - widywałem już ponad 80 w swoim Lancerze.

BTW. Też wybrałem Trip B jako kilometry do spalania ;) Trip A został na wycieczki.

rezon - 08-03-2010, 14:48

wowo napisał/a:
przy kolejnym tankowaniu dzielę ilość litrów zatankowanych przez ilość przejechanych kilometrów. No i to jest najdokładniejszy sposób na określenie średniego spalania
tak, a można też skorzystać z motostat.pl i mieć to liczone i możliwość porównania. szczegóły w stopce
Wazzi - 09-03-2010, 23:19

jaca71 napisał/a:
dab napisał/a:
chociazby opel Vectra, rowniez w Volvo...

Wszystkie dotychczasowe jakimi jeździły pokazywały nic przy zasięgu ponizej pewnego progu. Zazwyczaj jest to od 50 do 100km/h (renault). Były to VW, skody, renaulty, toyoty. Reszta była bez komputera. Postaram się sprawdzić Ople i Volvo ;)
mitsu00 napisał/a:
Ta rezerwa to na 100% nie 50 km. Raz jak mi się zapaliła to zrobiłem 120 km i wlałem 56,5 l paliwa.

Rezerwa pierwsza informacyjna (pojawiająca sie na chwile i sama znikająca) jest przy 10L (instrukcja podaje 8L) druga ostateczna (która nie znika bez przyciśnięcia i przytrzymania INFO) przy ~5L.
Ale nam chodzi o to co pokazuje komputer jako zasięg.
To dziwnymi tymi VW jezdziles bo Passat przy zasiegu 80-90 zapalal rezerwe i zasieg stopniowo schodzil do zera, tak samo w audi
jaca71 - 10-03-2010, 07:20

Wazzi napisał/a:
To dziwnymi tymi VW jezdziles

Był to golf V. Ale głowy sobie uciąć nie dam. Wydaje mi się że zasięg w pewnym momencie znikał.

rezon - 10-03-2010, 07:48

jaca71 napisał/a:
Wydaje mi się że zasięg w pewnym momencie znikał.
bo znika poniżej 50km. Tak samo jak w Outku.
13zbyszek13 - 10-03-2010, 09:09

Panowie włącza się rezerwa to trzeba zjechać do najbliższej stacji i po problemie
mitsu00 - 10-03-2010, 09:48

13zbyszek13 napisał/a:
Panowie włącza się rezerwa to trzeba zjechać do najbliższej stacji i po problemie

W moim 535D jak i w poprzednim 330D E46 wskaźnik pozostałych do przejechania km schodzi do zera a potem odlicza na minus......

andkul2 - 10-03-2010, 14:08

mitsu00,
czy twój Outek to za mało nie pali 7,47 l
ja mam taki wynik jak jadę 90 km/h w trasie :)

mitsu00 - 10-03-2010, 14:20

andkul2 napisał/a:
mitsu00,
czy twój Outek to za mało nie pali 7,47 l
ja mam taki wynik jak jadę 90 km/h w trasie :)

Jeżdżę jak dziadu więc tak wychodzi :mrgreen: Ostatnia trasa Wa-wa - Zakopane wieczorem przy zerowym ruchu wyszło 7,3 l/100 km więc sie da. Średnia predkość wyszła cgyba z 80 km/h.

rezon - 10-03-2010, 14:21

andkul2, popatrz na przebiegi mitsu00, zamiast jeździć po prostu montuje różne rzeczy do Outka i nie ma czasu na jazdy ;) . Twoje nie jest takie złe :) , ale zaczynam się lepiej czuć jak czytam zużycia innych. Zawsze byłem w górnej strefie, a tu proszę - jestem na pierwszej stronie motostat. chyba się starzeję :cry:
mitsu00 - 10-03-2010, 14:33

rezon napisał/a:
andkul2, popatrz na przebiegi mitsu00, zamiast jeździć po prostu montuje różne rzeczy do Outka i nie ma czasu na jazdy

Eeeeee no..... Nie uaktualniam na bieżąco danych więc przystopuj troche kolego :lol: Teraz w zimie to moze średnia by wzrosła do 8-8,5. Na letnich kapciach i bez boxa trzymam sie między 7,5-8 l/100 km

andkul2 - 10-03-2010, 15:29

Outka uzywam od listopada :D ,
od grudnia do konca lutego jezdziłem z boxem :roll:
w kwietniu jest juz ciepło i zakładam letnie opony to powinno tak do 8 l i mniej zejść :roll:

są tacy co sredną mają 10 l :mrgreen:

mitsu00 - 10-03-2010, 15:34

andkul2 napisał/a:
Outka uzywam od listopada :D ,
od grudnia do konca lutego jezdziłem z boxem :roll:
w kwietniu jest juz ciepło i zakładam letnie opony to powinno tak do 8 l i mniej zejść :roll:

są tacy co sredną mają 10 l :mrgreen:

Pamiętaj że spalanie zależy oczywiście od stylu jazdy, nowości silnika (dotarty/niedotarty), gdzie głównie jeździsz (miasto/trasa etc). Ja po mieście z regóły mało jeżdżę bo warszawskie korki mnie po prostu dołują. Jeżdżę kom. miejską. A miśkiem przeważnie jeżdżę w trasie więc i średnia mi taka wychodzi. A co do stylu jazdy dziada to oczywiscie byl żart..... :D

Anonymous - 10-03-2010, 16:12

Osobiście myślę że lekkim przegięciem jest mówienie że MITSU jeździ Outkiem......tam już raczej nie ma nic oryginalnego.......... :D :D :D :D :D
mitsu00 - 10-03-2010, 16:15

AlCapone napisał/a:
Osobiście myślę że lekkim przegięciem jest mówienie że MITSU jeździ Outkiem......tam już raczej nie ma nic oryginalnego.......... :D :D :D :D :D

Oryginalny to ja lubię Parmezan :D