[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Smród przypalonego sprzęgła.
Anonymous - 06-03-2010, 18:22
Ja zadam banalne pytanie w tym temacie czy w lancerach montowane jest normalne sprzęgło czy dwumasowe? I jeśli normalne to dlaczego nie montuje się dwumasowego w benzynach? oczywiście nie żebym chciał je mieć bo wiem że to jest baardzo awaryjny podzespół ale po prostu z czystej ciekawości. Dla ciekawych filmik z budowy i działania kola dwumasowego:http://www.youtube.com/watch?v=y667Nnh1TeY
jaca71 - 06-03-2010, 19:35
Zorro123 napisał/a: | I jeśli normalne to dlaczego nie montuje się dwumasowego w benzynach? |
Montuje się dwumas w samochodach z silnikiem benzynowym. W lancerze - raczej nie z tego co wiem.
Dwumas to nie sprzęgło to koło zamachowe.
krzychu - 06-03-2010, 21:44
Dwumasowe koło zamachowe raczej znane jest w Dieslów przez ich porażającą kulturę pracy. W benzyniakach jest mniej potrzebne a jeśli już jest to w klasie premium. To tak jak w wałkami balansowymi. Są silniki które powinny to mieć i takie którym to za dużo nie da, a i tak do klasy premium często montują.
A czemu Lancer nie ma? Księgowi. Zresztą temat sprzęgła też można w ten sposób wytłumaczyć nie dość że mniej kosztuje przy produkcji to jeszcze ASO i na częściach się zarobi. Teraz się UCZY inżynierów zaprojektujesz niezniszczalny sprzęt -> kulawo. Zaprojektuj taki żeby podziałał tak żeby klient był zadowolony ale w końcu musi przestać działać żeby kupił nowy.
rezon - 09-03-2010, 16:19
londolut napisał/a: | Porażka za 60k + ? | jakie 60+, jakie 60+? właściciele Outków sobie wypraszają. Nasze cudowne sprzęgła z opakowaniem kosztowały znacznie więcej A poważnie - seryjne 2.2 wg zapisów niektórych użytkowników Outków wymieniają w D na gwarancji, a u nas trzeba za to płacić. Niestety aby poczuć zapach kapusty wcale nie trzeba się wysilać nawet w 2.0 wystarczy wyjeżdżać z zatłoczonego parkingu kilka m na półsprzęgle kilka razy przód/tył.
marmach - 10-03-2010, 09:43
robertdg napisał/a: | jezeli to potrfało chwile i nie wtraciła się tak ostra woń że aż w oczy szczypało, to nie ma powodow na obaw, gorzej jakby wytrąciła się taka intensywna woń i do tego poszedł jeszcze dymek spod maski |
Nie było ani ostrej woni, ani tym bardziej dymu. Lekko "zapachniało" czymś dziwnym, na tyle delikatnie, że myślałem, że to "z dworu" Po chwili dopiero zajarzyłem, że to może sprzęgło...
robertdg napisał/a: | odpowiednia synchronizacja sprzęgła i pedału gazu to podstawa, pokonywanie przeszkód na półsprzegle jest nie wskazane dla żywotności tego elementu |
Jasna sprawa. Problem polega na wjeździe do garażu, które jest bardzo strome. Uwierz mi, że nie mogę go pokonać z puszczonym sprzęgłem, bo uszkodzę zderzak lub/i pocharatam progi. Wyjeżdżałem już wielokrotnie i nie było problemu. Tego dnia popełniłem błąd i niechcący podczas wyjeżdżania mocniej nacisnąłem gaz. Na chwilę, ale to wystarczyło, by silnik na 2-3 sekundy rozkręcił się do 3 000 obr /min.
Normalnie podczas wyjeżdżania mam sprzęgło do połowy, 1-1,5 tyś obrotów i nic nie pachnie. Całość trwa nie więcej niż 5 sekund i tak 5 razy w tygodniu. Mam nadzieje, że super wytrzymałe sprzęgło made in Japan to wytrzyma...
Reasumując, problem chyba leżał w obrotach. Czyli "mały gaz", jak mawiają rosyjscy piloci tuż przed lądowaniem...
PS. Wjazd przerobiłem, bo inaczej w ogóle bym nie mógł wjechać. Ojciec zrobił tak, że bez problemu wjeżdżały tylko wysokie i krótkie auta (Łada Samara, Matiz). W przyszłym roku, przy okazji robienia kostki na podwórku, wjazd będzie zrobiony od nowa i powinno być OK.
BRUNNER - 12-12-2011, 16:09
u mnie sprzęgło potrafi zaśmierdzieć np. przy wjeżdżaniu tyłem na wyższy krawężnik... Chyba muszę jakoś zmodyfikować sposób jazdy. W poprzednich autach nie miałem tego problemu....
jaceksu79 - 12-12-2011, 16:44
BRUNNER napisał/a: | u mnie sprzęgło potrafi zaśmierdzieć np. przy wjeżdżaniu tyłem na wyższy krawężnik... Chyba muszę jakoś zmodyfikować sposób jazdy. W poprzednich autach nie miałem tego problemu.... |
OOO!! a ktoś tutaj pisał o słabych sprzęgłach w lancerach 1,5 i to samo 1,6 nie jaki jaceksu79 pod sam koniec strony na dole i na następnych stronach
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=75
ale jak to inni uważają, jestem za nadto krytyczny...
gzesiolek - 12-12-2011, 22:34
jaceksu79, "innym" ktory zwykle tak uwaza jestem m.in. ja, ale zauwaz ze w przypadku Twych slow o sprzegle zlego slowa o Twoim krytycyzmie nie powiedzialem, wiec nie dramatyzuj
jaceksu79 - 13-12-2011, 13:43
gzesiolek napisał/a: | "innym" ktory zwykle tak uwaza jestem m.in. ja,.... |
poczekamy, zobaczymy aż zaczniesz być krytyczny
gzesiolek - 13-12-2011, 15:11
jaceksu79, 52k km juz czekam i na razie nic.... i to przy katowaniu mojej zony...
Drugie tyle moze wytrzyma...
tomaszekk7 - 13-12-2011, 18:18
Dla zainteresowanych podaję ceny części w ASO:
1. Tarcza - 808 zł
2. Docisk - 950 zł
3. Łożysko - 1200 zł
Pytałem w sklepie z częściami komplet ok 1750 zł.
jaceksu79 - 13-12-2011, 18:32
tomaszekk7 napisał/a: | Pytałem w sklepie z częściami komplet ok 1750 zł. |
kiedyś wstawiłem sobie taki komplet sklepowy do takiego legendarnego auta jak Mitsubishi Sigma 3.0 V6
Zrobiłem na nim 5tys.km jak zaczęło się ślizgać
I tak na marginesie - jeżeli w 1,5 lub 1,6 uda się wam spalić sprzęgło wymieniajcie od razu także koło zamachowe - zaoszczędzicie na tym drugi komplet sprzęgła i robocizna.. wiem co mówię
tomaszekk7 - 13-12-2011, 19:20
To sprzęgło sklepowe jest marki Exedy
pb - 30-12-2011, 16:04 Temat postu: Sprzęgło a kontrolka check engine Panowie,
Dwa razy miałem już sytuację, że po tym, jak przypaliłem nieco sprzęgło (np. gdy się zakopałem w głebokim piasku), tak że zaśmierdziało, zapaliła się kontrolka 'check engine'.
O dziwo po przejechaniu kilku kilometrów, zgaszeniu samochodu i zapaleniu - zgasła.
Sprzęgło jak na razie działa dobrze.
Może ktoś jednak jest mi w stanie wyjaśnić czemu tak się dzieje?
jaceksu79 - 30-12-2011, 19:37
pb napisał/a: | jak przypaliłem nieco sprzęgło |
No w 1.8 przypiec sprzęgło to już trzeba się postarać...
pb napisał/a: | zapaliła się kontrolka 'check engine' |
nie widzę związku jednego z drugim.... chyba, że jak byłeś zakopany i siedziałeś w piachu to mogłeś zruszyć przewody od sond lambda...
[ Dodano: 30-12-2011, 19:39 ]
PS> jesteś przekonany, że to informacja o usterce silnika, a nie kontroli trakcji?
|
|
|