[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Smród przypalonego sprzęgła.
Anonymous - 06-03-2010, 18:22
Ja zadam banalne pytanie w tym temacie czy w lancerach montowane jest normalne sprzęgło czy dwumasowe? I jeśli normalne to dlaczego nie montuje się dwumasowego w benzynach? oczywiście nie żebym chciał je mieć bo wiem że to jest baardzo awaryjny podzespół ale po prostu z czystej ciekawości. Dla ciekawych filmik z budowy i działania kola dwumasowego:http://www.youtube.com/watch?v=y667Nnh1TeY
jaca71 - 06-03-2010, 19:35
| Zorro123 napisał/a: | | I jeśli normalne to dlaczego nie montuje się dwumasowego w benzynach? |
Montuje się dwumas w samochodach z silnikiem benzynowym. W lancerze - raczej nie z tego co wiem.
Dwumas to nie sprzęgło to koło zamachowe.
krzychu - 06-03-2010, 21:44
Dwumasowe koło zamachowe raczej znane jest w Dieslów przez ich porażającą kulturę pracy. W benzyniakach jest mniej potrzebne a jeśli już jest to w klasie premium. To tak jak w wałkami balansowymi. Są silniki które powinny to mieć i takie którym to za dużo nie da, a i tak do klasy premium często montują.
A czemu Lancer nie ma? Księgowi. Zresztą temat sprzęgła też można w ten sposób wytłumaczyć nie dość że mniej kosztuje przy produkcji to jeszcze ASO i na częściach się zarobi. Teraz się UCZY inżynierów zaprojektujesz niezniszczalny sprzęt -> kulawo. Zaprojektuj taki żeby podziałał tak żeby klient był zadowolony ale w końcu musi przestać działać żeby kupił nowy.
rezon - 09-03-2010, 16:19
| londolut napisał/a: | | Porażka za 60k + ? | jakie 60+, jakie 60+? właściciele Outków sobie wypraszają. Nasze cudowne sprzęgła z opakowaniem kosztowały znacznie więcej A poważnie - seryjne 2.2 wg zapisów niektórych użytkowników Outków wymieniają w D na gwarancji, a u nas trzeba za to płacić. Niestety aby poczuć zapach kapusty wcale nie trzeba się wysilać nawet w 2.0 wystarczy wyjeżdżać z zatłoczonego parkingu kilka m na półsprzęgle kilka razy przód/tył.
marmach - 10-03-2010, 09:43
| robertdg napisał/a: | | jezeli to potrfało chwile i nie wtraciła się tak ostra woń że aż w oczy szczypało, to nie ma powodow na obaw, gorzej jakby wytrąciła się taka intensywna woń i do tego poszedł jeszcze dymek spod maski |
Nie było ani ostrej woni, ani tym bardziej dymu. Lekko "zapachniało" czymś dziwnym, na tyle delikatnie, że myślałem, że to "z dworu" Po chwili dopiero zajarzyłem, że to może sprzęgło...
| robertdg napisał/a: | | odpowiednia synchronizacja sprzęgła i pedału gazu to podstawa, pokonywanie przeszkód na półsprzegle jest nie wskazane dla żywotności tego elementu |
Jasna sprawa. Problem polega na wjeździe do garażu, które jest bardzo strome. Uwierz mi, że nie mogę go pokonać z puszczonym sprzęgłem, bo uszkodzę zderzak lub/i pocharatam progi. Wyjeżdżałem już wielokrotnie i nie było problemu. Tego dnia popełniłem błąd i niechcący podczas wyjeżdżania mocniej nacisnąłem gaz. Na chwilę, ale to wystarczyło, by silnik na 2-3 sekundy rozkręcił się do 3 000 obr /min.
Normalnie podczas wyjeżdżania mam sprzęgło do połowy, 1-1,5 tyś obrotów i nic nie pachnie. Całość trwa nie więcej niż 5 sekund i tak 5 razy w tygodniu. Mam nadzieje, że super wytrzymałe sprzęgło made in Japan to wytrzyma...
Reasumując, problem chyba leżał w obrotach. Czyli "mały gaz", jak mawiają rosyjscy piloci tuż przed lądowaniem...
PS. Wjazd przerobiłem, bo inaczej w ogóle bym nie mógł wjechać. Ojciec zrobił tak, że bez problemu wjeżdżały tylko wysokie i krótkie auta (Łada Samara, Matiz). W przyszłym roku, przy okazji robienia kostki na podwórku, wjazd będzie zrobiony od nowa i powinno być OK.
BRUNNER - 12-12-2011, 16:09
u mnie sprzęgło potrafi zaśmierdzieć np. przy wjeżdżaniu tyłem na wyższy krawężnik... Chyba muszę jakoś zmodyfikować sposób jazdy. W poprzednich autach nie miałem tego problemu....
jaceksu79 - 12-12-2011, 16:44
| BRUNNER napisał/a: | | u mnie sprzęgło potrafi zaśmierdzieć np. przy wjeżdżaniu tyłem na wyższy krawężnik... Chyba muszę jakoś zmodyfikować sposób jazdy. W poprzednich autach nie miałem tego problemu.... |
OOO!! a ktoś tutaj pisał o słabych sprzęgłach w lancerach 1,5 i to samo 1,6 nie jaki jaceksu79 pod sam koniec strony na dole i na następnych stronach
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=75
ale jak to inni uważają, jestem za nadto krytyczny...
gzesiolek - 12-12-2011, 22:34
jaceksu79, "innym" ktory zwykle tak uwaza jestem m.in. ja, ale zauwaz ze w przypadku Twych slow o sprzegle zlego slowa o Twoim krytycyzmie nie powiedzialem, wiec nie dramatyzuj
jaceksu79 - 13-12-2011, 13:43
| gzesiolek napisał/a: | | "innym" ktory zwykle tak uwaza jestem m.in. ja,.... |
poczekamy, zobaczymy aż zaczniesz być krytyczny
gzesiolek - 13-12-2011, 15:11
jaceksu79, 52k km juz czekam i na razie nic.... i to przy katowaniu mojej zony...
Drugie tyle moze wytrzyma...
tomaszekk7 - 13-12-2011, 18:18
Dla zainteresowanych podaję ceny części w ASO:
1. Tarcza - 808 zł
2. Docisk - 950 zł
3. Łożysko - 1200 zł
Pytałem w sklepie z częściami komplet ok 1750 zł.
jaceksu79 - 13-12-2011, 18:32
| tomaszekk7 napisał/a: | | Pytałem w sklepie z częściami komplet ok 1750 zł. |
kiedyś wstawiłem sobie taki komplet sklepowy do takiego legendarnego auta jak Mitsubishi Sigma 3.0 V6
Zrobiłem na nim 5tys.km jak zaczęło się ślizgać
I tak na marginesie - jeżeli w 1,5 lub 1,6 uda się wam spalić sprzęgło wymieniajcie od razu także koło zamachowe - zaoszczędzicie na tym drugi komplet sprzęgła i robocizna.. wiem co mówię
tomaszekk7 - 13-12-2011, 19:20
To sprzęgło sklepowe jest marki Exedy
pb - 30-12-2011, 16:04 Temat postu: Sprzęgło a kontrolka check engine Panowie,
Dwa razy miałem już sytuację, że po tym, jak przypaliłem nieco sprzęgło (np. gdy się zakopałem w głebokim piasku), tak że zaśmierdziało, zapaliła się kontrolka 'check engine'.
O dziwo po przejechaniu kilku kilometrów, zgaszeniu samochodu i zapaleniu - zgasła.
Sprzęgło jak na razie działa dobrze.
Może ktoś jednak jest mi w stanie wyjaśnić czemu tak się dzieje?
jaceksu79 - 30-12-2011, 19:37
| pb napisał/a: | | jak przypaliłem nieco sprzęgło |
No w 1.8 przypiec sprzęgło to już trzeba się postarać...
| pb napisał/a: | | zapaliła się kontrolka 'check engine' |
nie widzę związku jednego z drugim.... chyba, że jak byłeś zakopany i siedziałeś w piachu to mogłeś zruszyć przewody od sond lambda...
[ Dodano: 30-12-2011, 19:39 ]
PS> jesteś przekonany, że to informacja o usterce silnika, a nie kontroli trakcji?
|
|
|