To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - CO kupić... pare modeli do wyboru

bastek - 08-03-2010, 00:21

to ja się dopiszę o almerkach
ja mam `97 (N15), tata '05 (n16) sedan, obaj benzyna + LPG
ja: 1,4 silnik, toczydło, ale baaaardzo pojemny bagażnik wg mnie. 2 dorosłych+dwoje dzieci+bagaże na tydzień bez problemu. zawieszenie b. miękkie, dzieci usypiały po 10 min kołysania, odezwało mi się po 160000 km teraz jest 175.000 (120 na gazie) i chyba trzeba robić wszystko w zawieszeniu. silnik nic nie bierze oleju, pali 7,5-8 l/100 km
jedyna awaria to pompa wodna i rozrusznik

tata silnik 1,5, 120.000/50.000 na gazie bez awarii (sam sobie tylko "popsuł" bo nie chvciało mu się wymienić filtów gazowych, i po 30.000 km check engine się zapaliło).zawieszenie tu jakby nie było resorów, ale na równym asfalcie pięknie sunie. tylko - pow. 120 km/godz jest bardzo głośno (szum powietrza), trudno rozmawiać przód-tył
jak na silnik 1,5 bardzo żwawy, moim zdaniem do podróży wystarczający

w zasadzie jakby było autko podobne do almerek, to bym jeździł nadal nissanami, tak mi się spodobały, ale kaszkaj za drogi, note małe i brzydkie.....
więc mam lancerka :)

Morfi - 08-03-2010, 07:30

robertdg, dałem przykładowe modele. Nie chodziło mi raczej o konkretne oferty.
jarekrk, siedziałeś w Fabi ??? to segment B. Wśrodku jest napewno mniejsza od Almery.

Fragu - 08-03-2010, 07:51

Astra 2 2.0 DTI to wcale nie taki zły samochód. Owszem elektronika potrafi czasem powariować, ale ogólnie całkiem całkiem. Mój przyszły teściu ma taką i kuzyn...i nic się specjalnego z nimi nie dzieje. W domu mieliśmy omege 2.2 DTI..i owszem, były dwie awarie, ale mieliśmy bardzo styrany egzemplarz. W omedze fakt, osiągi były przeciętne - tzn przyspieszenie od 0. Bo elastyczność całkiem całkiem.

Wg mnie bierz octavie jak Ci kasy starczy.

jarekrk - 08-03-2010, 08:21

ale co do Fabii to chodzi mi o kombi tylko, zwykła mi się nie podoba

dzięki za rady chłopaki, to muszę się rozejrzeć szerzej za Corollą,
a jak się ma przestrzeń w środku Corolli i Almery ? Jechał z was ktoś tym i tym samochodem?

robertdg a możesz mi jeszcze napisać co do tych newralgicznych punków u niemców??

i drogą eliminacji został odrzucony Ford, Astra,

przyjrzę się jeszcze accordowi bo też w miare bezawaryjnę auto , tylko żeby silnik znaleść nie zajechany

Morfi - 08-03-2010, 08:28

jarekrk, środek jest mały tylko dołozony bagaznik. W 4 osoby bedziesz miec tam ciasno.
Jak Skoda to Octavia o Fabi zapomnij.

jarekrk - 08-03-2010, 08:49

Fabia ma gorszą jakoś wykonania, czy czemu tak ?
Anonymous - 08-03-2010, 09:44

robertdg napisał/a:
Kolektor jest metalowy i co najdziwniejsze w tym wszystkim, pęknięcia

Jestem dlugo na forum nissana (5 lat) i nigdy nikt nie napisal o peknietym kolektorze. O tym, ze padla pompa owszem ale nie kolektor ani wtryski. 2.2 di to silnik ni to dobry ni to zly, taki przecietniak.

cns80 - 08-03-2010, 12:00

jarekrk, szukaj Octavii. To jedyn z przedstawionych samochodów, ktory raczej nie ma wielkich wad, kosztuje przyzwoite pieniądze, zapewnia dobre osiągi i odpowiednio dużo miejsca.
Almera N16 to nieporozumienie zwłaszcza z silnikiem 1,5. Powolny, głośny, z otwierającym się schowkiem górnym i zakleszczającą się skrzynią biegów. Zarówno temat schowka jak i skrzyni zdarzył się dwóm moim znajomym, z których każdy ma inny styl jazdy, robi różne ilości kilometrów rocznie i mieli auta z różnych roczników. Obie skrzynie musiały być wymienione w całości na gwarancji, bo stare do niczego się nie nadawały (jedna skrzynia została wymieniona dwukrotnie w ciągu gwarancji).
Almera N15 to niezłe autko, ale blacha tragiczna. Ujeżdżałem dwie. jedna zaczęła rdzewieć wszędzie gdzie była obita, a druga mimo że nigdy nie miała żadnej nawet małej stłuczki z wiekiem tak bardzo straciła sztywność nadwozia że przednia szyba pękła bez powodu 2 razy w ciągu 1,5 roku. Podobny objaw miałem w Sunny N14 :(

Toyoty w kwocie, którą możesz przeznaczyć nie oferują żadnych rewelacji. Dość małe auto z byle jakim wyposażeniem. Jedyny plus to sławna bezawaryjność, ale i skoda im niewiele ustępuje.

Acordy znam tylko 2. Oba są struclami. Jeden ze względu na wiek i "oszczędności" właściciela (1,8), a drugi chyba bez powodu (2,0) - może się trafił gorszy egzemplarz. Musisz dokładniej popytać jak to jest, ale zawieszenia to oni robią dość często :(

jarekrk - 08-03-2010, 12:15

cns dzieki za informację wszelkie
o Accordach się tylko przekonałem tego co byłem pewny , iż jak sie je cisnie pod 4- 4.5 tys obr to duuużo oleju zje silnik,
a nie po to zmieniam auto na 6 lat młodsze aby się martwić o olej co pare dni...

kurde gdyby ta Octavia choć trochę mi się podobała...
no ale tak jak mówisz Toyoty za ta kase porzadnej zadbanej własnie chyba nie znajdę

Morfi - 08-03-2010, 13:40

Ja bym Hondy się nie bał. Ja odrzuciłem przy poszukiwaniu Accorda tylko ze wzgledu spalanie/osiagi.
jarekrk, w polsce masz wiele klubów Hondy i tam popytaj. A co do wartości co podałeś to tak 5 - 5,5 tys powinno być i to sie dotyczy większości japońców, szczególnie ze zmiennymi fazami rozrzadu, ktore dają wiele radości i usmiechu na twarzy podczas wyprzedzania :)
A ubytek 1l na 7 tys km nikogo nie zabił.

Fragu - 08-03-2010, 14:11

Octavia nie jest AŻ taka brzydka. Fajnie się tym jeździ, ogromniasty bagażnik! Części taniutkie. Wg mnie z tego co podałeś - tylko Octavia TDI.
jarekrk - 08-03-2010, 14:33

ale przestudiowałem własnie 8 str. tematu o spalaniu oleju w Accordach na ich forum, i prawie kazdy mówi ,że jak się cisnie to musi wziąść, jednemu 300ml drugiemu 1,2litra na tysiąc kilometrów,
jakby to byl ubytek rzędu 1l na 7 tys . to nad niczym bym sie nie zastanawiał, a tak to co pare dni musiałbym sprawdzać bagnet, bo lekkiej nogi nie mam.
Nie dzięki raczej odpada " H "

Juiceman - 08-03-2010, 16:36

Skoro chcesz auto oszczędne to nie będziesz deptał proste :wink:
robertdg - 08-03-2010, 22:06

jarekrk, pomyśł jeszcze o Fordzie Galaxy z silnikiem 1.9 TDi (silnik z grupy VAG) ja wiem ze to Ford, ale silnik wynagradza niedociągnięcia, no i auto pakowne

j-rules, dzisiaj zajrzałem w dowód tego mondziaka, masa to dokładnie 1547kg :p

Rafal_Szczecin - 08-03-2010, 22:21

bierz octavke, sam ujezdzalem taka 1,9TDi 90km i auto nie do zdarcia, padl tylko przeplywomierz ( podobno regula w 1,9tdi ) lecz auto dalej jechalo .
z tym, ze jezeli mialbym kupowac octavie, to szukalbym takiej po 2001r czyli po lifcie, poniewaz wciaz wyglada b. atrakcyjnie,lecz obawiam sie, ze w takiej kwocie nie znajdziesz modelu po lifcie