Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Jak jeździć DIDem aby było dobrze
Wokerek90 - 09-03-2010, 16:14
a to jakby nie było bedzie dobrze tylko coś w cari z miernikiem paliwa sie dzieje bo zalałem kiedyś 35L ON i pokazywało że cały zbiornik a po jakichś 50km przejechanych już sporo mniej;p ciekawe jakby wlał pod kurek bo chyba zbiorniki po lifcie były 65L albo 60L...
Student - 09-03-2010, 21:06
Na podstawie tego tematu wracając dzisiaj z pracy do domu częściej spoglądałem na obrotomierz.
Panowie wybaczcie ale zmiana biegów poniżej 3000/obr mija się z celem i tak się nie da jeździć, normalnie 3 i 4 to już kaszanka, i nie mówię tutaj o ruszaniu bo moja Cari nigdy nie piszczała na asfalcie i nie będzie , ale jechać to ona musi.
Po co mi te 130KM jeżeli mam jeździć jak Corsą z silnikiem 1.0.
Ok. w momencie gdy mamy 5 bieg i prędkość ok. 100km/h to się zgadza że te ok. 2000/obr jest ok.
Anonymous - 09-03-2010, 23:47
Każdy jeździ jak uważa - być może po tuningu twoje auto zmieniło charakterystykę i max moment osiąga w takim zakresie jak piszesz. W DID bez dodatków różnicy w mocy pomiędzy 2500 tyś a 4000 tyś nie zauważyłem - idzie tak samo a przy zbliżaniu się do czerwonej skali zaczyna być odczuwalny spadek mocy, dlatego nie widzę sensu kręcić tak wysoko skoro nic to nie daje .
pawelsonx - 10-03-2010, 00:00
Student napisał/a: |
Po co mi te 130KM jeżeli mam jeździć jak Corsą z silnikiem 1.0.
|
Widocznie ktoś ci źle zawirusował silnik
i zapomniał o wzorze
Moc [kW]= (rpm/9549)*Nm
chip tuning ma na celu zwiększenie momentu a nie koni mechanicznych.
Zapodaj wykresy z hamowni bo może moc ci przesunęli na koniec obrotów
znalazłem w sieci w miare dobrze zrobiony chip moment jest od 2000 do 3500
Student - 10-03-2010, 13:08
Panowie należy czytać między wierszami i nie siać propagandy lub populizmu.
Gdybym odczytał dosłownie to co piszecie o stwierdzić moge, że nie dziwią mnie korki w Warszawie, bo jak wszyscy zmieniają biegi w takim zakresie jak wy proponujecie czyli do 2000/obr to korki muszą być bo ten samochód zwyczajnie nie jedzie.
W zwiazku z tym zanim sie bujniecie ze świateł to przejeżdża tylko 4-5 samochodów.
Kolejną sprawą jest to że zmiana biegu w zbyt niskim zakresie obrotów jest : bardziej paliwożerna, szkodliwa dla panewek, korbowodów, smarowania itd,
Masę trzeba bujnąć i fizyki się nie oszuka.
Dla mnie 3000/obr to jest normalny moment w którym należy zmienić bieg, i jak przypatrzycie sie wykresowi to tak wygląda Nm (delikatny spadek) i Moc (wzrost)
Pamiętajcie że samym momentem się nie jedzie .
Ponadto moje spalanie nie odbiega od waszego a jeżdżę wyraźnie szybciej i karmię silniczek który ma większą moc i zawsze mam 4 osoby w samochodzie.
cns80 - 10-03-2010, 13:46
Student napisał/a: | Gdybym odczytał dosłownie to co piszecie o stwierdzić moge, że nie dziwią mnie korki w Warszawie, bo jak wszyscy zmieniają biegi w takim zakresie jak wy proponujecie czyli do 2000/obr to korki muszą być bo ten samochód zwyczajnie nie jedzie.
| To nie ma znaczenia. Ważne jest jak szybko dojdziesz do tych 2000 obr. Ja nawet jeżdżąc jak kapelusznik do 2000 obr. jestem w czołówce ruszających spod świateł.
Student napisał/a: | Kolejną sprawą jest to że zmiana biegu w zbyt niskim zakresie obrotów jest : bardziej paliwożerna, szkodliwa dla panewek, korbowodów, smarowania itd,
Masę trzeba bujnąć i fizyki się nie oszuka. | To się zgadza. Jeśli po zmianie biegu obroty lecą poniżej 1800 (a na pewno tak jest bo w DIDzie każdy bieg to -500obr) to wszystko się szybciej zużywa. Także moja ulubiona dwumasa i poduchy silnika, ponieważ przy niskich prędkościach obrotowych on się niemiłosiernie buja. Trzeba sobie zadać pytanie czy warto oszczędzić 1 litr paliwa żeby potem wymienić dużo dość drogich części.
Student napisał/a: | Dla mnie 3000/obr to jest normalny moment w którym należy zmienić bieg, | Nie umiesz jeździć dieslem - nadal Odejmij sobie 400-500 obr i zobaczysz że dynamika prawie ta sama, a paliwa zżera ciut mniej. O ile pamiętam to masz wirusa (ile KM ?) Ja w Carismie też mam i widzę że pali więcej niż MSS ale prędkości obrotowe utrzymuję te same chociaż różnica wynosi 38 KM (Cari ma 140 KM, a MSS 102 KM)
Student - 10-03-2010, 14:30
Ad. 1 To znaczy że jest nas dwóch
Moim zdaniem różnica w czasie jest kolosalna gdzy szybciej ciśniemy bo te 3tys. osiągamy w bardzo krótkim czasie (krótszym niż np. 116KM), więc zmiana biegu jest intuicyjna.
Ad. 3 Moc ta sama co u Ciebie więc frajda z jazdy taka sama,
Wydaje mi się że różnica w stylu jazdy jest związana z prędkościami jakimi się poruszamy.
A co do spalania to sie zgadza, obroty te same ale szybciej je osiąga co znaczy że szybciej przepala , normalna sparwa.
A czy Cari nie jest cięższa od MSS + mocniejsza, daje większe spalanie.
cns80 - 11-03-2010, 08:26
Student napisał/a: | Wydaje mi się że różnica w stylu jazdy jest związana z prędkościami jakimi się poruszamy. | Na ten temat się nie wypowiem, bo nie chcę być zbanowany na 3 pokolenia do przodu, ale myślę że jeździmy podobnie
|
|
|