[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer kopie!
robertdg - 14-03-2010, 12:10
cuuube napisał/a: | chociaz Galant mnie nie kopie | nie kopie Cie bo masz skórzane siedzenia, które tak nie elektryzują jak welur, mnie od czasu do czasu kopnie jak się zapomne, a dla estetycznosci radze założyć pasek pod autem, w miejscu np sanek zawieszenia, ani sie nie rzuca w oczy, a spelnie swoje zadanie bardzo dobrze, trzeba jednakzę pamietac ze ten pasek zawsze sie przykreca do metalowych części auta (te które masują) a nie tak jak widac tylu kierowców na drogach co sobie przykreci do zderzaka plastykowego i szpan pełną gębą.
Anonymous - 14-03-2010, 15:25
jaca71 napisał/a: | Swego czasu jeździłem Chevy z welurem grubym na pół centymetra - po tygodniu bałem się z niego wysiadać. Drzwi zamykałem łokciem, a w nocy było widać ognie św. Elma |
Ogniste auto!!!
A wracając do tematu ja swój pasek antystatyczny przykręciłem do tego ucha z tyłu którym sie holuje auto. Jest tam otworek na śrubkę M6 i przymocowałem. Mam wrażenie że trochę chyba zależy od lakieru auta i obecne lakiery w suchym powietrzu po prostu łatwiej zbierają ładunki z otoczenia. Na pewno welur na siedzeniach też swoje doklada i jest tak że między mną i autem iskrzy (oczywiście w dosłownym znaczeniu ). Ale po załozeniu paska znacząco mniej.
gzesiolek - 15-03-2010, 11:21
Zorro123, od lakierow nie zalezy... moja staruszka Honda przy odpowiednim ubiorze kopala mnie tak jakby wiedziala ze juz mysle o nowszym aucie
A Mitsu jak na razie dopieszczony to i nie kopie (guma na podeszwach u butow to polowa sukcesu)
Anonymous - 15-03-2010, 13:17
Oj ja myślę że jednak trochę zależy. samochód jadąc jest izolowany od podłoża poprzez opony a jadąc zbiera łądunki które są w powietrzu (kurz jest np. elektrycznie naładowany dodatnio dlatego tak fajnie go przyciągają wszelkie telewizory i komputery). I w suchym powietrzu tych ładunków jest więcej w wilgotnym mniej.
Link do artykułu:
http://www.motofakty.pl/a..._karoserii.html
pfx - 15-03-2010, 15:23
Zależy nie od auta, tylko od ubrania, ba nawet mydła, którym się myjesz, czy ładunki zbierają sie na osobniku, a nie na samochodzie. Na samochodzie będą się zbierać zawsze, nawet jak go uziemicie, a i tak Wasze buty będą z kolei Was izolować od uziemienia - nic to nie da. Zmienne osobniczo właściwości oporu elektrycznego skóry, jej nawodnienia też nie są bez znaczenia. Zauważcie, że wysiadacie z samochodu, wysiada pasażer, dziecko i Was rąbie, a innych nie.
TERAZ JAK UNIKNąć KOPANIA!!!
Wystarczy nauczyć się odpowiednio wysiadać z samochodu Tak jak pisał Krzychu:
- otwieramy drzwi
- zanim oderwiemy naszą szanowną od siedzenia łapiemy za drzwi otwarte powyżej szyby (wszystko jedno gdzie, byle za lakier) przez cały czas trzymamy ręką za drzwi w trakcie wysiadania aż do momentu gdy postawimy stopy na ziemi i oderwiemy d.. od siedzenia.
- w tym czasie wszystkie ładunki sie wyrównaja miedzy nami i samochodem i nie powstanie żadna różnica potencjału
- działa w 100 % w każdym samochodzie
|
|
|