Nasze Miśki - Moja Carisma 1.8 97r.
kris80 - 16-04-2010, 13:24
Była to zwykła farba do malowania zacisków w sprayu. Następnym razem dam też podkład po farbę to będzie lepiej trzymać. Tylne bębny odkręciłem a zacisków nie mogłem ruszyć i malowałem na samochodzie. Najpierw wszystko dokładnie oczyściłem i odtłuściłem. Co do malowania lamp to nic w świeceniu sie nie pogorszy bo nie będę malował odbłyśników ani szkła lampy tylko wnętrze.
mmichalowski - 18-04-2010, 16:24
Jestem nowy na forum i muszę przyznać, że Twoje srebrne cudo na kółkach jest naprawdę niezłe ;] Jestem od 2 tygodni posiadaczem carismy GDI z końca 97 roku i przyznam szczerze patrząc na zdjęcia Twojej chciałbym swoją do podobnego stanu doprowadzić. W związku z tym mam pytanie o felgi i opony. Jakie to modele i gdzie kupowane?? Auto się świetnie na nich prezentuje
kris80 - 18-04-2010, 21:12
Są to oryginalne felgi Mitsubishi. Rozmiar 16 cali 6,5J ET 46. Opony 205/50/16. Kupiłem na allegro. Tutaj masz link do takich samych. Ja dałem o wiele mniej:).
http://moto.allegro.pl/it...46_4x114_3.html
Powiem ci tylko jedno. Jesli chcesz żeby auto fajnie wyglądało to zakładaj min. 16 cali felgi. Ja już przerabiałem 14, 15 i dopiero na obecnych 16 wygląda ok. Nie jest łatwo znależć odpowiednie felgi do Cari ale jak poszukasz to napewno predzej czy póżniej znajdziesz z odpowiednim ET (to najważniejsze podczas szukania). Do carismy polecam 44-46 i wtedy obejdzie się bez klepania rantów.
mmichalowski - 18-04-2010, 22:25
Mogłeś nie pisać, że dałeś dużooo mniej bo teraz tylko będę chodził i skrobał się po głowie przez to ;P I tak się składa akurat, że gość który te felgi co napisałeś sprzedaje ma zakład kilka kilometrów od miejsca mojego zamieszkania. Może to przeznaczenie i mam je po prostu kupić ale jednak trochę drogo ;(
kris80 - 20-09-2010, 22:16
Od czasu ostatniego wpisu wymieniłem nastepujące rzeczy w swojej carismie:
- kompletny rozrząd (500zł) z paskami osprzętu i robocizną
- amortyzatory tył KYB (340zł)
- reduktor gazu LOVATO (185zł)
- klocki przód BRECK (100zł) + wymiana tłoczków i wszystkich uszczelek
- olej VALVOLINE MAX LIFE 10W 40 (95zł)
W najbliższym czasie wygłuszenie wszystkich drzwi.
wolo - 22-10-2010, 15:17
fajna carii
tadek55 - 25-10-2010, 22:08
kris80,daj namiary na te alu,wymieniłem teraz letnie na zimowki na stalówki ,ale na wiosne chce kupic alu i założyc letnie, tylko letnie mam nowe 186/65/R14.Pozd.
kris80 - 29-10-2010, 00:29
Jak chcesz żeby cari wyglądała przyzwoicie to zakładaj felgi min. 16 cali. Ja mam opony 205/50/16 i felgi 6,5J x 16 i ET 46 i nic nigdzie nie trze nawet w samochodzie załadowanym na maxa. Myślę nad zmianą tych letnich kół na 205/45/17 to jakbyś był zainteresowany kupnem tych moich 16 to daj znać.
carpezo - 06-11-2010, 19:55
ile byś chciał za te fele?
STomasz7 - 09-12-2010, 16:32
Bardzo ładny samochodzik, pięknie się prezentuje.
Sam robiłeś te wnętrze czy ktoś inny to zrobił.
Może wiesz jaki jest koszt zrobienia siedzeń i obić drzwi w taki sposób jak ty to masz zrobione? Z chęcią bym podobnie zrobił u siebie
Szerokości
kris80 - 23-12-2010, 00:09
Wszystko robiłem sam. Koszt materiału to ok 150zł + kupę roboty, szczególnie z demontażem i montażem wszystkich elementów.
STomasz7 - 23-12-2010, 13:31
W jaki sposób zmieniłeś tapicerkę na siedzeniach? Po prostu przeszyłeś nową? Czy jak to się robi?
Mi zależy tylko na tapicerce siedzeń i boczków drzwiowych.
Sam bym się pobawił w coś takiego jak tylko się ociepli...
Jak masz czas możesz opisać mniej więcej jak się do tego zabrać
Wesołych Świąt i szerokości
kris80 - 23-12-2010, 21:37
Z boczkami nie ma problemu. Smarujesz cały boczek klejem, ja uzywałem butaprenu, potem przykładasz nowy materiał i tyle. Obcinasz dookoła w miejscu gdzie materiał łączy się z czarnym tworzywem. W miejsce łączenia przykleiłem dookoła listwę chrom 6mm. Aby lepiej sie układała podgrzewałem suszarką.
Co do tapicerki, to demontujesz siedzenia. Zdejmujesz tapicerkę i wypruwasz ten łaciaty materiał. Ja nakładałem nowy materiał na ten stary. Przyłożyłem go i w kilku miejscach przeszyłem w poprzek maszyną do szycia. Nastepnie wszyłem z powrotem ten kawałek, który wypruwałem, ale już tym razem ręcznie bo nie mam odpowiedniej maszyny do takiego szycia. Przeszyłem to wszystko 2 razy dookoła żeby dobrze sie trzymało i uzuwałem dobrych nici Gutermann, czy jakoś tak, żeby sie nie urwały. Powiem ci, że na jedno siedzenie (siedzisko + oparcie) potrzebowałem około 3-4 godz, bo niestety ręcznie szyć to trochę schodzi.
Łatwiej to chyba było zdjąć tapicerke i zawieść do tapicera i tyle, żeby on sie bawił z tym.
kris80 - 21-01-2011, 23:58
Dzis wymieniłem łożysko w prawym przednik kole, bo strasznie wyło od kilku dni. Koszt 120 za łozysko NSK + 50 robocizna. Sam sie za to nie brałem bo pogoda straszna i brak prasy.
Jeszcze czeka mnie wymiana mocowań amortyzatorów z przodu bo sie tłucze coś i myslę że to właśnie one bo nigdzie indzie nie ma luzów.
patriotazz - 27-03-2011, 13:42
Szacun dla Ciebie i dla Twojego autka fajnie odpicowałeś sobie wnętrze ja swoje planuje zmienić od 2 lat na czarno czerwone ale mam wnętrze szare;/wiec musiałbym wszystko przerabiać.
Życze radości i miłęgo użytkowania swojej Cari. Pozdrowienia
|
|
|