To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Sport - [3.0 V6] Spalanie na gazie

Zuzia - 08-02-2016, 19:00

Coś się wyjaśniło ze spalaniem ?
Sir Stanczyk - 09-02-2016, 07:23

Wyregulowałem wtryski gazu i chyba przestało mi pobierać Pb.
Ciężko stwierdzić bo to bardzo mało spadało (ale zawsze! ;) ), ale możliwe że to pobiera tylko kiedy jest zimno i czeka aż gaz się rozgrzeje i wtedy przełącza. Muszę więcej testów przeprowadzić :)
Aha druga trasa nowym autem i z 291km tym razem udało mi się zrobić 317km :)

[ Dodano: 26-02-2016, 11:49 ]
Wciąż pobiera mi benzynę. Nie dużo, ale jednak. Zauważyłem, że rano jak odpalam i jadę to jadę na benzynie i po jakiś 2-3km jak się auto rozgrzeje to przełącza mi automatycznie na gaz. Czyli przy zimnym silniku mi pobiera benzynę.

PiotrKw - 26-02-2016, 15:10

Musi pobierać , silnik uruchamiany jest na benzynie , musi się rozgrzać do 30-40 stopni , wtedy parownik zaczyna działanie i gaz z fazy ciekłej przechodzi w lotną . I dopiero wtedy masz jazdę na gazie .
Są instalacje które nie pracują na benzynie a uruchamianie jest od razu na gazie , ale to ostatnia generacja z wtryskiem bezpośrednim do cylindrów fazy ciekłej gazu . Nie zawiera parownika i nie odparowuje w nim do fazy lotnej .
Im krótsze trasy będziesz robił i im uruchamiania zimnego silnika będą częstsze w stosynku do przebytych kilometrów , tym wieksze będziesz miał jednostkowe zużycie benzyny . To zupełnie normalne . Zimą wzrasta ze względu na dłuższą pracę silnika na benzynie do osiągnięcia temperatury przełaczania .

Sir Stanczyk - 29-02-2016, 12:04

No w skrócie właśnie o to mi chodziło, więc to raczej nie problem (dla tych martwiących się), ale raczej normalna kolej rzeczy w zimie. Tak jak mówiłem, benzyny mało, bardzo mało pobiera ;)