[97-04]Galant EAxA/W - [EA6W]Filtr oleju
Andrew - 13-03-2010, 19:34
seki napisał/a: | Rozumiem, że jak kupować podstawę filtra to to są tylko oryginały | tak. Pytałem u Malika i Hanżka i obaj powiedzieli cenę ok 1200 PLN. Jak chcesz zmieniać podstawę to szukaj używki, ale tak ciężko jest znaleźć...
[ Dodano: 13-03-2010, 20:27 ]
seki, zakładałem wcześniej temat o podstawie filtra nie wiem czy widziałeś http://forum.mitsumaniaki...wa+filtra+oleju Wydaje mi się (po konsultacjach z Robertem), że dałoby radę np. dotoczyć tą rurkę z gwintem. Trzeba by było całą podstawę zdemontować i zobaczyć co i jak...
seki - 14-03-2010, 11:32
No w tygodniu będę próbował ogarnąć temat. Dam znać co i jak.
Na moje jest kilka opcji:
Zamówić ten sam filtr co mam w aucie i zobaczyć czy faktycznie ma 26mm zamiast 24.
Jeśli ma 26 to spróbować rozebrać i przełożyć górę filtra oleju o ile to w ogóle możliwe.
Jeśli się nie da dobrać filtr od czegoś innego który może pasować.
Jeśli nie znajdziemy pasującego filtra kupić lub ogarnąć w inny sposób podstawę filtra.
Jeszcze pytanko, czy jest możliwe iż motor w aucie może być jakiś inny (nie wiem japońska wersja czy coś) bo jeszcze kwestia postawienia auta do ASO i dobranie filtra po VIN-ie. Tylko wtedy przed zabraniem się za robotę będą musieli mi podać wymiary gwintu bo za nic to płacić nie mam zamiaru.
Andrew - 14-03-2010, 12:20
seki napisał/a: | czy jest możliwe iż motor w aucie może być jakiś inny (nie wiem japońska wersja czy coś | z tego co pisał jeden użytkownik na forum, na Japonię szły mocniejsze silniki diesla. A co do samego gwintu to nie wiem czy miały inny.
robertdg - 14-03-2010, 12:32
seki, jak podasz numer VIN to moge Ci sprawdzić jaki powinienes mieć filtr.
Powiem Ci tak znajomy kiedyś do opla kupił filtr wedle katalogu (nie wiem co to był za katalog) no i wymienił sobie filtr z olejem, na 2gi dzień stracił silnik, bo jego synek dorwał się do auta i dał po garach, filtr oleju wystrzelił z podstawy (bo była wieksza srednica filtra a o dziwo udalo mu sie przykrecic) na poczatku nie zwrócił na to uwagi, dopiero gdy silnik zaczal głośniej pracowac i z kazda chwila coraz głosniej az wkoncu paneweczki odmówiły posłuszeństwa. Póżniej się okazało że do tego silnika były 2 typy filtrów
Możesz próbowac rozebrać góre filtra i ją przełożyć, życze powodzenia, jest ona szczelnie prasowana, jak Ci się uda rozebrać i złozyć denko to ono nie bedzie szczelne i olej Ci bedzie uciekał z kazdej szpary, ponato nie oplaca sie brudzic rak, gdyz przecietna cena dobrego filtra to ~30zł
seki - 14-03-2010, 12:54
JMBLNEA6WVZ000843 - byłbym wdzięczny za wymiary filtra oryginalnego.
Co do rozbiórki filtra to osobiście preferowałbym dobranie filtra z innej marki tylko znając życie skok gwintu też się będzie różnił więc kiszka po całości.
A ten filtr mógł też być kombinowany bo był drobny wyciek spod filtra. Tak sobie myślałem, że ktoś gówniano przykręcił ale faktycznie ktoś mógł kombinować z denkiem.
A kupując auto w danych wpisane było 105KM, wziąłem to na karb niewiedzy sprzedającego ale teraz to już sam nie wiem
robertdg - 14-03-2010, 13:28
seki, wedle VIN wychodzi numer filtr o gwincie M26x1.5 numer ori MD336080
http://mitsubishi.mitcar....=card&id=787542
zamienniki
http://www.yiparts.com/en/Part/Search/S/4/md336080
seki - 14-03-2010, 14:49
Więc wychodzi, że mam pokombinowane coś z podstawą i z filtrem. Będzie trza ogarnąć sprawę.
Ech uwielbiam druciarzy
Andrew - 14-03-2010, 19:42
seki napisał/a: | Więc wychodzi, że mam pokombinowane coś z podstawą i z filtrem | na 100% ktoś naderwał gwint i kombinował z tym. Spróbuj wykręcić podstawę i podjedź gdzieś do dobrego tokarza, może da radę przerobić...
seki - 15-03-2010, 17:22
Czeski film ... dzisiaj zamówiliśmy dokładnie ten filtr który mam na aucie firmy JC i okazało się, że jego gwint to 24mm (choć w katalogu stoi, ze 26mm) i pasuje idealnie .
Normalnie kosmos taki, że się nie wypowiadam. Już nawet nie wiem co myśleć, na wszelki wypadek zostawiłem sobie opakowanie i chyba kupię ze dwa trzy na zapas.
Jak to jest, że Filtron do Galanta nie pasuje, a JC pasuje.
Andrew - 15-03-2010, 18:23
JC nie jest za dobrą marką filtrów. Ja miałem taki założony, to przy tych dużych mrozach uszczelka puszczała olej i zakupiłem filtrona i narazie spokój- dodam, że pasował bez problemu...
xor - 15-03-2010, 18:25
Filtra JC to ja bym u siebie i po torturach nie zamontował...
O filtrach oleju Filtrona też niepochlebne rzeczy słyszałem, choć robi dla jakichś zachodnich marek wkłady. Ale to na tyle istotny element, że jednak nie ryzykował bym.
seki - 15-03-2010, 18:37
andrew84 napisał/a: | JC nie jest za dobrą marką filtrów. Ja miałem taki założony, to przy tych dużych mrozach uszczelka puszczała olej i zakupiłem filtrona i narazie spokój- dodam, że pasował bez problemu... |
Tak u mnie też puszczał więc na pewno będę to kontrolował.
Poza tym nie bardzo mam wyjście skoro tylko ten pasuje, a filtron do tego samego auta nie wiedzieć czemu ma większy otwór gwintu.
Ja już nie wiem o co biegało może nieszczęśliwie udało mi się trafić jakiś fake.
Andrew - 15-03-2010, 18:42
seki a patrzyłeś filtry innych marek?
seki - 15-03-2010, 18:49
Nie no już chłopaka ze sklepu nie chciałem męczyć co by ściągał wszystkie dostępne filtry do Galanta. Za 8 tysi zamówię innej Man-a i JC i zobaczymy czy Man będzie pasował.
xor - 15-03-2010, 20:57
No, ja tam bym i tysiąca nie przejechał na takim filtrze.
Jak już szukaj, to Knechta albo Nipparts z takim gwintem, albo Mann (dla nich właśnie Filtron robi chyba wkłady).
Ale ja na Twoim miejscu wykminił bym o co biega z tym dziwacznym gwintem, i jak był dorzeźbiony to przerobić na zwykły.
|
|
|