Forum ogólne - Gwarancja - brak przegladu po 1 roku (przebieg <20k km)
Jackie - 06-04-2010, 19:57
bono, wracamy do starego już na tym forum dylematu Różnica pomiędzy gwarancją a rękojmią, gwarancja jest dobrowolna i nieobligatoryjna (w przeciwieństwie do rękojmi, choć zakres tej ostatniej jest mocno zawężony) więc podlega regulacjom gwaranta ergo: gwarant ma prawo wymagać stosowania jego zaleceń jeżeli chce się korzystać z praw gwarancyjnych. Innymi słowy: zapis nie może być inny niż "zalecenie" ponieważ absolutnie nikt nie ma absolutnie żadnego prawa nakazać Ci zrobienia przeglądu w Twoim samochodzie.
W Twoim przypadku, niestety, okres między przeglądami jest zbyt długi...
Pozdrawiam
bono - 06-04-2010, 20:28
Jackie,
dzieki za zainteresowanie tematem. Niestety nie do konca zgadzam sie z Toba. Zgadzam sie, ze warunki gwarancji ustalane sa przez gwaranta, czyli jesli gwarant zapisze, ze musze sie zglosic po 1 roku w ASO, to musze to zrobic, inaczej trace gwarancje. Gwarancja to nic innego niz umowa pomiedzy dwoma stronami, mna (klientem) i gwarantem. Nie widze zadnych przeciwskazan, aby gwarant zapisal w umowie, ze nalezy zglosic sie do ASO np. po jedym roku. Ja moge sie z tym nie zgodzic i tyle... nikt mnie nie zmusza do zawierania umowy gwarancyjnej.
Na poparcie moich slow zacytuje fragment ksiazki gwarancyjnej innego producenta samochodow:
"(...) Gdy przeglądy okresowe nie były wykonywane zgodnie z wymogami wg stron 18-20 lub były wykonywane przez nieautoryzowany warsztat niezgodnie z instrukcjami technicznymi firmy Honda. Gwarancja wygasa z datą, w której powinien być wykonany przegląd lub z datą ujawnienia okoliczności opisanych w niniejszym paragrafie. (...)"
Powyzej mowa o wymogach (a nie zaleceniach, jak w przypadku Mitsubishi) i niezastosowaniu sie do nich. Czy sa takie zapisy w ksiazce serwisowej Mitsubishi? Ja mam wersje niemiecka, wiec moze cos przeoczylem.
Poza tym napisalem do MMC z opisem i moja interpretacja zapisow ksiazki serwisowej (w zakresie "zalecen"). To co mi napisano: "(...) Niezależnie warto taki przegląd wykonać w autoryzowanej stacji serwisowej. W przypadku uszkodzeń mogących być powodem nie wykonania obsługi technicznej, nie będą one na gwarancji naprawione. (...)".
Nie uzyskalem informacji co to moga byc za uszkodzenia wynikajace z niewykonania obslugi technicznej...
Pozdrawiam
Jackie - 06-04-2010, 20:56
bono napisał/a: | Nie uzyskalem informacji co to moga byc za uszkodzenia wynikajace z niewykonania obslugi technicznej... |
No cóż...wszystko. To tak pokrótce
bono napisał/a: | Powyzej mowa o wymogach (a nie zaleceniach, jak w przypadku Mitsubishi) i niezastosowaniu sie do nich. |
To kwestia nomenklatury, niemniej chodzi o to samo. W książce Mitsubishi masz zapis mówiący, że warunkiem utrzymania gwarancji jest stosowanie się do zaleceń gwaranta, więc innymi słowami warunki Hondy ot i tyle.
Pozdrawiam
bono - 07-04-2010, 21:29
Jackie napisał/a: | bono napisał/a: | Nie uzyskalem informacji co to moga byc za uszkodzenia wynikajace z niewykonania obslugi technicznej... |
No cóż...wszystko. To tak pokrótce |
z calym szacunkiem, ale to jest odpowiedz na "odwal sie", ciekawe jaki jest zwiazek pomiedzy zrobieniem przegladu po 16 miesiacach zamiast po 12 i np. zepsuta przetwornica ksenona?
Jackie napisał/a: | bono napisał/a: | Powyzej mowa o wymogach (a nie zaleceniach, jak w przypadku Mitsubishi) i niezastosowaniu sie do nich. |
To kwestia nomenklatury, niemniej chodzi o to samo. W książce Mitsubishi masz zapis mówiący, że warunkiem utrzymania gwarancji jest stosowanie się do zaleceń gwaranta, więc innymi słowami warunki Hondy ot i tyle.
Pozdrawiam |
jesli jest taki zapis o jakim piszesz, to ok; ja go nie dostrzeglem w wersji niemieckiej, sprobuje zalatwic polska wersje i przeczytam od deski do deski
moze ktos wie skad sciagnac z internetu kopie ksiazki?
pozdr
Jackie - 08-04-2010, 09:02
bono napisał/a: | z calym szacunkiem, ale to jest odpowiedz na "odwal sie" |
Nic z tych rzeczy. Mówię Ci wprost co Cię czeka - jeżeli coś się zepsuje zawsze będzie można podciągnąć to pod brak obsługi okresowej.
Pozdrawiam
bono - 14-04-2010, 11:29
dzieki za info wniosek dla mnie jest taki - nie warto jechac do aso skoro i tak nie mam co liczyc na ewentualne naprawy gwarancyjne
szkoda tylko, ze w szczecinie nie udalo mi sie namierzyc osoby, ktora specjalizuje sie w takich samochodach
ponad miesiac temu napisalem do Mitsubishi Europe pytanie o gwarancje (to samo co napisalem na tym forum), mimo przypominania sie w tej kwestii do dzis nie dostalem odpowiedzi - temat chyba jest bardzo trudny do rozgryzienia dla Mitsubishi
pozdr
[ Dodano: 28-04-2010, 22:53 ]
Witam,
w koncu po kilku tygodniach czekania otrzymalem wiadmosc od Mitsubishi BV - napisali, ze mam pojechac na przeglad, jesli nie znajda problematycznych kwestii w samochodzie, to nadal bede mial gwarancje
pozdr
[ Dodano: 04-10-2010, 21:24 ]
Widze, ze nie dokonczylem opisu stanu faktycznego na forum - w koncu Mitsubishi Europe potwierdzilo mi, ze moj samochod jest nadal objety gwarancja, potrzebny byl przeglad w ASO, nic nie znalezli problematycznego, wiec zgodzili sie na przedluzenie gwarancji
pozdr
|
|
|