Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Pojemnosc baku?
skalops - 22-06-2010, 20:58
Ja miałem taką sytuację ,komputer wskazywał mi 140 km do tankowania rezerw sie nie zapalała zatankowałem i weszło 55l moje pytanie dlaczego rezerwa się nie zapaliła ,może uszkodzana żarówka w kontrolce? ...Byłem na letniej akcji w ASO i tam facet mi powiedział, że w Carismach 1,9 DiD nie zapala się rezerwa zdumiałem się!! Moja carisma jest z 2003 ,to chyba nie możliwe, Może ktos to potwierdzić ? Czytając na forum nie widziałem aby ktoś o tym nadmieniał.
lesmen - 22-06-2010, 21:10
Miałeś przejechać jeszcze z ok 40km to by się pewnie zapaliła. U mnie mniej więcej zapala się gdy w baku jest ok 5-6litrów. Rezerwa teoretycznie powinna wystarczyć na ok 100km.
skalops - 22-06-2010, 21:26
Może masz rację ,tylko juz się zacząłem denerwować ,że mi skończy sie paliwo. Jazda z 5 litrami w baku jak nawet kontrolka nie mrugnęła to ryzyko. Ale dziekuję za odpisanie
Student - 23-06-2010, 11:33
Ostatnie tankowanie .
Zasięg z komputera 20km, sygnały dzwiękowe że sie kończy paliwko.
Rezerwa sie nie świeci.
Wjeżdżam na stację i tankuję do pierwszego odicia kija : 51litrów.
Powodzenia dla nerwowych.
Anonymous - 23-06-2010, 18:10
u mnie regularnie rezerwa zapala się po spaleniu ok 48L bo tyle potem wchodzi do zbiornika, na komputerze są wtedy różne wartości czasem pokazuje że ujedzie jeszcze 120 km czasem mniej.
Faraday - 23-06-2010, 21:20
U mnie jeszcze nigdy nie zapaliła się rezerwa odkąd mam to auto
Zawsze jest przynajmniej 1/6 baku
To tak dla spokojności
Tankuję do pełna i jeżdżę pare tygodni
skalops - 25-06-2010, 18:30
Student dzieki Tobie juz nie będę sie denerwował;teraz sobie przypomniałem ,że po odpaleniu silnika słyszałem takie piik to chyba to o czym pisałeś jestem spokojny. Jeszcze jedno ;chciałem sprawdzić spalanie więc zatankowałem do pełna,komputer pokazał mi ,ze do następnego tankowania mam ponad 700km. Zrobiłem 207km i znów tankowanie do pełna weszło13.2l to mnie ucieszyło jazdA PO MIEŚCIE z czasem włączoną klimą,teraz moje pytanie dlaczego komputer nie zauważył ,że wlałem te 13 litrów i pokazuje mi stan z przed zatankowania ? Teraz będzie przekłamywał o te 13litrów,które wlałem a on ich nie widzi. Możecie mi to wyjaśnić? Dzięki. pozdrowionka
Anonymous - 25-06-2010, 21:24
skalops napisał/a: | dlaczego komputer nie zauważył ,że wlałem te 13 litrów i pokazuje mi stan z przed zatankowania ? Teraz będzie przekłamywał o te 13litrów,które wlałem a on ich nie widzi. Możecie mi to wyjaśnić? |
komputer jest na tyle prosty (głupi), że nie zawsze potrafi przeliczyć to że przybyło ileś tam paliwka, za jakiś czas sobie przeliczy ile mu jeszcze zostało i zaktualizuje sobie wynik.
a i nie sugeruj się wskazaniami komputera one są tylko przybliżonymi danymi, a u wszystkich działa jak chce.
Faraday - 26-06-2010, 00:19
skalops napisał/a: | laczego komputer nie zauważył ,że wlałem te 13 litrów i pokazuje mi stan z przed zatankowania ? |
A zresetowałeś komputer?
Komputerek niekoniecznie musi pobierać na bieżąco dane o zasobności baku...
Student - 26-06-2010, 12:49
Jak wyżej. Przeliczanie trwa.
Pocieszające jest to że dystans do przejechania będzie spadał wolniej od przejechanych kilometrów i w końcu wyjdzie ok. 750km.
slawek st - 27-06-2010, 21:26
Już dość dawno o tym pisałem, do zbiornika miesci się (u mnie) dokadnie 63 l paliwa. Sprawdzałem chyba z 5 razy jadąc do zatrzymania silnika. Odpowietrzanie jest dośc proste , o tym również kiedyś pisałem. Trzeba tylko umiejętnie wlewać paliwo powoli pod koniec tankowania aby się zbiornik całkowicie odpowietrzył.Jeśli kogoś interesują moje doświadczenia dotyczące tego tematu może to odszukać. pozdrawiam.
Student - 27-06-2010, 22:59
Ja dzisiaj wlałem 20l , zrobione 309km co dokładnie sie zgada z tym co pokazuje komp, czyli 7.1 l
60 + 3l w rurę i się zgadza
Faraday - 28-06-2010, 07:01
O w morde!
A ja byłem przekonany, że Cari ma zbiornik 40-50l (nie pamiętałem dokładnie, ile)
60 litrów to dużo.
Już wiem dlaczego tak dużo płacę przy tankowaniu do pełna
|
|
|