To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Filtr przeciwpyłkowy - kabinowy.

Radassss - 23-03-2010, 21:50

nie wiem czy ten bedzie pasowal wymiarow nie podali, ja mam w sprzedazy takie filtry nie pamietam teraz ceny jutro Ci na prv. podam
a teraz czas spac, nie wiem jak to jest ale wiosna mnie meczy ;) no ale to pewnie wina ogrodu i scietej tydzien temu 30 metrowej topoli ktorej rabanie sie nie chce skaczyc ;)

basik - 23-03-2010, 21:59

jaceksu25
Może i tak, ale po pierwsze jestem ambitny i chce się czegoś nauczyć.
Po drugie za 130 mogę mieć dwa razy więcej filtrów :wink:

mazin - 23-03-2010, 22:18

basik napisał/a:
jaceksu25
Może i tak, ale po pierwsze jestem ambitny i chce się czegoś nauczyć.
Po drugie za 130 mogę mieć dwa razy więcej filtrów :wink:

Wymiana jest łatwiejsza od wymiany żarówki. Otwierasz schowek, siedząc na fotelu pasażera, ściskasz go lekko po bokach, co pozwoli go opuścić niżej (ominąć blokady) a następnie należy zdjąć ogranicznik z prawej strony, co pozwoli zdjąć schowek całkiem z zawiasów. Zobaczysz biały "pojemnik", prostokątny poziomy element w jego przedniej części daje się zdjąć (zaczepy są po bokach) i - voila! to co za nim to właśnie filtr kabinowy! Wyciągasz, wsadzasz nowy, zakładasz prostokątną osłonę, montujesz schowek - średnio rozgarnięta małpa zrobi to w mniej więcej dwie minuty ;-)
Co do montażu w ASO, to zawsze można zapłacić i im zlecić, ale jest to rozwiązanie mniej ambitne ;-)

Trik - 23-03-2010, 22:18

Ja, dzisiaj kupiłem sobie nowy filtr za jedyne 110,31pln, dzieki uprzejmości kierownika serwisu Grafix dostałem nawet rabat na MM (dziękuję P. Kierowniku :P ) i ostentacyjnie wymieniłem sobie go, tego filtra znaczy, pod oknami salonu/serwisu w jakąś minutkę. I nikt, ale to zupełnie nikt nie wyszedł i mi kurna nie powiedział, "...nie rób pan sam bo stracisz pan gwarancyje, kurna". tylko wyszedł pan kierownik i ładnie zapytał czy nie potrzebna mi pomoc w tym procederze.
A wymienia sie go tak:
1. Otwerasz waść schowek. Tak ten od pasażera. Wyciągnąć grat.
2. Prawym palcem, wszystko jedno którym, odciągasz waść taki gumowaty walec, coś długości ok 10 cm, z oczkiem z dzyndzelka w prawej dolnej zewnętrznej ścianki otwartego schowka.
3. Palcami obu rąk ściskasz waść obie ścianki schowka do jego wnętrza, najlepiej naciskając dwa takie plastikowe dynksiki/kliny w okolicy górnej zewnętrznej krawędzi schowka.
4. Jak poczujesz że to puściło szyfladę można opuścić do dołu. Ostrożnie bo może spaść z zaczepów i można się wystraszyć że coś się :bootyshake: urwało.
5. W głębi widzać białe cóś, prostopadłościan i walec don przywarty, prostopadłościan ma z przodu klapkę na dwóch zaczepach po bokach.
6. Lewy jest słabo dostępny, zatem palcem prawej ręki odciągasz waść prawy zaczep.
7. Odciągasz waść klapkę ruchem ręki w lewo, lewy zaczep zwalnia.
8. wewnątrz widać właśnie filtr kabinowy, uwaga napisy są tylko na tej widocznej ściance wraz ze strzałkami kierunku przepływu powietrza (zapamiętać). Siedzi dziad dość ciasno więc należy posłużyć się małym wkrętakiem i to wyciągnąć.
9. Włożyć nowy bez problemu, zamknąć klapkę zabezpieczyć schowek, włożyć graty, zamknąć i w drogę. :roll:
Prost jak budowa cepa.

PS mazin był szybszy

mazin - 23-03-2010, 22:25

Trik napisał/a:

PS mazin był szybszy

Heh, znowu "wchodzimy sobie w słowo", ale Twój opis to profesjonalne opracowanie, mój wygląda przy nim bladziutko ;-)
Namawiam do samodzielnej wymiany, bo nie zawsze ASO będzie "pod reką", nie zawsze warto przepłacać, nowe umiejętności często się przydają, a poza tym - grzebanie przy aucie to czysta (no, nie zawsze) przyjemność ;-)

jaca71 - 23-03-2010, 22:31

jaceksu25 napisał/a:
Jacku Krakowiaku - bardzo radyklane stwierdzenia :P

Słowo w miarę jest tu kluczem ;) Zdanie lub dwa wcześniej napisałem że w Krakowie raz do roku nie obowiązuje :) Ja postanowiłem wymieniać co 12 tys. km lub co pół roku. 100zł na rok to nie majątek, a mając dzieci z alergią - warto je zainwestować :)

Trik - 23-03-2010, 22:36

mazin, Jeszcz dwa browary i zrobił bym elaborat. :mrgreen: Co do płacenia za wymianę filtra, ASO na przeglądzie ma to w usłudze końpleksowej, zatem bez obaw. A samodzielne wykonanie paru czynności przy swoim aucie to "czysta" frajda. Najlepsza pod tym względem była jednak Syrenka. :roll:
basik - 24-03-2010, 17:22

Mazin, Trik, Radassss dzięki za opisy teraz napewno dam rade :P . Wie ktoś może gdzie w Krakowie dostane filtr p.p do lancerota ?
jaca71 - 24-03-2010, 17:40

basik napisał/a:
Wie ktoś może gdzie w Krakowie dostane filtr p.p do lancerota ?

Ja w Krakowie kupiłem tutaj:
http://beraf.poznan.pl/projekt/?kontakt,5
;)

basik - 24-03-2010, 17:55

hehe tak w Krakowie to wiem gdzie kupić :P . Chodziło mi o sklep, który fizycznie jest w KR żebym mógł podjechać zobaczyć i kupić.
mazin - 24-03-2010, 20:00

basik napisał/a:
hehe tak w Krakowie to wiem gdzie kupić :P . Chodziło mi o sklep, który fizycznie jest w KR żebym mógł podjechać zobaczyć i kupić.

No to proszę:
Vmot
Kraków ul. Królewska 5
tel. 12 633 55 05
fax. 12 633 42 16

http://allegro.pl/item936...4007_ah262.html
Ale drożej, niż gdzie indziej.

roch_27 - 29-03-2010, 20:56

A tu macie wymianę filtra "obrazkowo" :arrow: WYMIANA FILTRA

ps. Filtr MANN z aktywnym filtrem ma oznaczenie CUK 2141

pozdro

fargo - 25-06-2010, 16:08

Zakupiłem filterek PP na Alledrogo :rolleyes: No coraz tańsze te części, oby tak dalej. :blob7:
Anonymous - 26-06-2010, 09:57

Kupiłem ten sam filterek:)
gluzik - 17-12-2010, 20:21

Koledzy a gdzie znajduje się ten filtr??? Bo niemoge go w miśku zlokalizować!!!