To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - krzywe tarcze

rezon - 07-08-2010, 22:27

wwbb napisał/a:
okazało się że felgi aluminiowe mają delikatny luz między otworem w feldze a kołnierzem
to załatwia się plastikowymi pierścieniami centrującymi. Fele masz nie ori?
wwbb - 08-08-2010, 02:07

Dzisiaj jechałem na stalowych felgach na przodzie i w jedną stronę były wibracje a w drugą nie. Znajomy mech. stwierdził że po wymianie sprzęgła, a co za tym idzie rozebraniu całego przedniego zawieszenia i półosiek, czasem musi się to wszystko między sobą ułożyć. Także zobaczę jak to będzie. Wydaje mi się że nakrętki od felg alu. równomiernie dokręcane powinny wycentrować koło gdyż kiedy je zakupiłem właśnie tak zrobiłem i było ok. Problemy zaczęły się po wymianie sprzęgła. A tak w ogóle o co chodzi z tymi felgami ori because i don't know.
rezon - 08-08-2010, 20:55

Cytat:
co chodzi z tymi felgami ori because i don't know.
jeżeli nie są ori to średnica wewnątrz jest większa niż wypustu na piaście i aby koło równo było założone stosuje się plastikowe pierścienie centrujące. Felgi ori mają zazwyczaj taką średnicę, aby nie trzeba było już stosować pierścieni sterujących. W Outku mam letnie na alu ori, zimowe alu Dezent - te ostatnie mają pierścienie. Oczywiście mają też różne nakrętki
ledab - 28-08-2010, 21:41

Ja już rozwiązałem problem o którym pisałem powyżej, to były jednak krzywe tarcze hamulcowe, założyłem nowe tarcze (holenderskiej firmy ABS dedykowane do mojego otka),
nowe klocki (Lukas) i po problemie, nic nie drży i nie szarpie kierownicą. Co za ulga za ok.800zł. :lol:

Anonymous - 17-10-2010, 22:32

ledab napisał/a:
Ja już rozwiązałem problem o którym pisałem powyżej, to były jednak krzywe tarcze hamulcowe, założyłem nowe tarcze (holenderskiej firmy ABS dedykowane do mojego otka),
nowe klocki (Lukas) i po problemie, nic nie drży i nie szarpie kierownicą. Co za ulga za ok.800zł. :lol:

Witam !

Chcę też wymienić przednie tarcze i klocki w OUTKU TURBO ,proszę Kolegów,którzy mają to już z sukcesem za sobą o podzielenie się szczegółami:
1.gdzie kupione
2. symbol części
3.koszt zakupu

Będę wdzięczny za nieudzielanie odpowiedzi typu:"tu jest telefon nr. xxx xxx xxx do Pana Wacka,brałem od niego rok temu to będzie wiedział"

Pozdrawiam,furman

mitsu00 - 17-10-2010, 22:37

furman napisał/a:
Witam !

Chcę też wymienić przednie tarcze i klocki w OUTKU TURBO ,proszę Kolegów,którzy mają to już z sukcesem za sobą o podzielenie się szczegółami:
1.gdzie kupione
2. symbol części
3.koszt zakupu

Będę wdzięczny za nieudzielanie odpowiedzi typu:"tu jest telefon nr. xxx xxx xxx do Pana Wacka,brałem od niego rok temu to będzie wiedział"

Pozdrawiam,furman

www.iparts.pl
Wpisujesz model i wybieraj. Dostawa kurierem i płacisz online. Sprawdzone źródło.

Anonymous - 22-10-2010, 16:32

mitsu00 napisał/a:
furman napisał/a:
Witam !

1.gdzie kupione
2. symbol części
3.koszt zakupu

Pozdrawiam,furman

www.iparts.pl
Wpisujesz model i wybieraj. Dostawa kurierem i płacisz online. Sprawdzone źródło.

Rzeczywiście,stronka przyjazna wybór również spory.Macie jakieś dobre typy jeśli chodzi o markę tarcz i klocków ?

Maddox - 23-10-2010, 23:47

furman napisał/a:
mitsu00 napisał/a:
furman napisał/a:
Witam !

1.gdzie kupione
2. symbol części
3.koszt zakupu

Pozdrawiam,furman

www.iparts.pl

Rzeczywiście,stronka przyjazna wybór również spory.Macie jakieś dobre typy jeśli chodzi o markę tarcz i klocków ?

ja juz sobie zbieram na http://sklep.4turbo.pl/pr...nder-Turbo.html do tego klocki http://sklep.4turbo.pl/pr...nder-Turbo.html
dzisiaj po Zimowym Przegladzie, dowiedzialem sie, ze na nastepnym przegladzie tj. przy 90tkm mozna sie pokusic o wymiane tarcz i klockow, bedzie jak znalazl

Icewind - 25-10-2010, 17:30

Maddox napisał/a:
furman napisał/a:
mitsu00 napisał/a:
furman napisał/a:
Witam !

1.gdzie kupione
2. symbol części
3.koszt zakupu

Pozdrawiam,furman

www.iparts.pl

ja juz sobie zbieram na http://sklep.4turbo.pl/pr...nder-Turbo.html do tego klocki http://sklep.4turbo.pl/pr...nder-Turbo.html
dzisiaj po Zimowym Przegladzie, dowiedzialem sie, ze na nastepnym przegladzie tj. przy 90tkm mozna sie pokusic o wymiane tarcz i klockow, bedzie jak znalazl

wszystko to i tak o kant d.. potłuc można, chyba że jeździsz jak emeryt. Przerabiane na własnym garbie...

Anonymous - 25-10-2010, 17:55

Icewind napisał/a:

wszystko to i tak o kant d.. potłuc można, chyba że jeździsz jak emeryt. Przerabiane na własnym garbie...

Chcesz napisać, że obojętnie jakie tarcze w tym samochodzie, to i tak nie dadzą sobie rady ?
Rozwiń może proszę ..

Icewind - 26-10-2010, 09:29

Niestety tak należy to rozumieć. Jedynym rozwiązaniem jest zestaw hamulców Motiv zaprojektowany do Turbo, ale jego koszt to kilkanaście tysięcy - oferowało go Auto GT. Z tego co pamiętam jeden z użytkowników się zdecydował i jest zadowolony. Od razu mówię też że od EVO nie da się niestety przeszczepić bo już dawno bym to zrobił. Ktoś z forum twierdził że się da, ale nie podjął tematu więc trzeba toczyć i zmieniać klocki...
Maddox - 26-10-2010, 12:53

dzisiaj po Zimowym Przegladzie, dowiedzialem sie, ze na nastepnym przegladzie tj. przy 90tkm mozna sie pokusic o wymiane tarcz i klockow, bedzie jak znalazl[/quote]

wszystko to i tak o kant d.. potłuc można, chyba że jeździsz jak emeryt. Przerabiane na własnym garbie...[/quote]

miales te lekko nacinane tarcze DBA??

Icewind - 26-10-2010, 16:26

min. ten dokładnie zestaw też...

Co prawda samochód mam lekko dłubnięty w auto GT ale nie jeżdżę jak wariat

Maddox - 27-10-2010, 08:51

hę, nie pocieszyłeś mnie za bardzo 8)
możesz proszę napisać co masz dłubnięte i jak się auto zachowywało na tym zestawie hamulcowym(bicie, krzywienie,piski a może stawanie dęba :mrgreen: etc)

Icewind - 27-10-2010, 10:40

co mam zmienione to juz gdzieś pisałem - przejrzyj moje posty jak Cię to interesuje.
jeżeli chodzi o hamulce to po kilku mocniejszych hamowaniach z większych prędkości zmniejszenie skuteczności, bicie na kierownicy, przegrzanie tarczy i dym z klocków czyli nic takiego... Toczenie tarcz plus wymiana klocków na jakiś czas wystarcza - i najlepij nie przekraczać dozwolonej w PL prędkości. Podsumowanie to: nie szukać udziwnień i nie wydawać na nie pieniędzy bo i tak nic to nie da...