To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - wymiana żarówek oświetlenia zegara - deska rozdzielcza

elektryk - 20-12-2011, 23:02

Udało mi się w końcu wykonać oświetlenie LED do zegara. Zrobiłem to z taśmy LED którą owinąłem w środku wokół mechanizmu napędu wskazówek. Ja użyłem taśmy najgęstszej typ "600". Sama taśma jest trochę zbyt jasna i potrzebne było dołożenie potencjometru żeby trochę wyregulować jasność. Może jutro pstryknę fotkę jak to wygląda.
Przypuszczam że panel klimy też by dobrze wyglądał z takim podświetleniem ale chwilowo znowu nie mam czasu nad tym usiąść.

Sxizo - 28-01-2016, 13:13

Odgrzebuję.

Dostałem się do zegarka żeby wyjąć żarówki i kupić na wzór, a tu zonk, puste miejsca, poprzedni właściciel musiał wyjąć razem z tymi kapturkami. Gdzie mogę je kupić? Ktoś zna oznaczenie tych żarówek?

W@sio - 30-01-2016, 16:11

Żarówki to zwykłe W2W, w ASO kupisz razem z oprawkami
Sxizo - 30-01-2016, 16:56

A to nie taka oprawka jak po prawej R5 będzie? http://ledix24.pl/allegro2/oprr5r10.jpg
killKeny - 02-02-2016, 11:01

A ma ktoś może wiedzę jakie żarówki wchodzą do przycisków świateł przeciwmgielnych, ewentualnie w jakich oprawkach. W moim outku były popalone. Jak rozebrałem przyciski i zobaczyłem jaki "mikrus" tam siedzi to kupiłem na Alledrogo cały przełącznik z jakiegoś rozbitka i zonk... tam też jedna spalona. Więc chyba wymienię, tylko co to tam pasuje???
elektryk - 02-02-2016, 12:15

Żaróweczki można wymieniać zostawiając sobie oprawki. Kupuje się na sztuki np tutaj
http://www.tme.eu/pl/deta.../brightmaster/#

Ogólnie o tych żaróweczkach pisałem tutaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=65327

Ptychol - 17-04-2016, 10:30

elektryk napisał/a:
Jeśli chodzi o licznik prędkościomierza i okolice, to trzeba:
1 .wyjąć zaślepkę z lewej strony licznika, jest na zatrzaskach
2. odkręcić śrubkę trzymającą ramkę
3. wyjąć ramkę, 4 zatrzaski + wyłącznik przeciwgielnych
4. odkręcić 2 albo 4 (nie pamiętam dokładnie) śruby trzymające licznik
5. pociągnąć za licznik do siebie

Jeśli chodzi o zegar godziny/minuty, to:
4. pociągnąć za maskownicę przy liczniku, DELIKATNIE !! maskownica jest na zatrzaskach, wyjdzie razem z zegarem. Trzeba ciągnąć prostopadle do deski rozdzielczej, uwaga na końcówki nawiewu, są montowane na wcisk i mogą się otworzyć i wtedy wypadają kulki od "grzechotek",
5. odpiąć kabelek od zegara

Wypada kulka i sprężynka dociskająca kulkę. Dodam, że są to malutkie części-kulka śr. jakieś 1,5-2mm. :(

Paput - 18-04-2016, 22:56

Zmieniał ktoś podświetlenie zegarów i poketel od klimatronika? Wystarczy zmiana samych żaróweczek? Wszystkie one są tego samego typu? Jeśli tak to jakie?
elektryk - 19-04-2016, 11:40

Paput napisał/a:
Zmieniał ktoś podświetlenie zegarów i poketel od klimatronika? Wystarczy zmiana samych żaróweczek? Wszystkie one są tego samego typu? Jeśli tak to jakie?
Nie dam głowy czy takie same, w tym samochodzie jest kilka różnych. Fabrycznie są żaróweczki na oprawkach, nie trzeba zrobić nic poza wymianą.
Paput - 02-05-2016, 14:48

No i zabrałem się za wymianę tychże żaróweczek licznika. Kupiłem diody z rezystorem na 12 V i nici nie działają w ogóle :-X
Wcześniej wkładałem diody 5mm ale 3V i świecą lepiej ale zabyt punktowo. Najlepiej świeciły oryginały, gdzie mam je teraz dostać? Podczas wyjmwania z oprawem bowiem pourywały się druciciki. Może zarzuci jakimś linkiem?

elektryk - 03-05-2016, 13:47

Paput napisał/a:
No i zabrałem się za wymianę tychże żaróweczek licznika. Kupiłem diody z rezystorem na 12 V i nici nie działają w ogóle :-X
W tej sytuacji wygląda że wkładałeś je źle. Są dwa problemy, po pierwsze polaryzacja, a po drugie jedne żarówki wymagają styków od góry laminatu a inne od dołu.

Paput napisał/a:
Wcześniej wkładałem diody 5mm ale 3V i świecą lepiej ale zabyt punktowo.
Tak, zwykłe diody mają dokładnie ten sam problem. Nieźle sprawdzają się diody LED dedykowane do tych kontrolek które nie mają soczewki natomiast mają od czoła nawiercony taki stożek, przez co świecą na boki a nie do przodu.

Paput napisał/a:
Najlepiej świeciły oryginały, gdzie mam je teraz dostać? Podczas wyjmwania z oprawem bowiem pourywały się druciciki. Może zarzuci jakimś linkiem?
W zwykłym elektryczno-elektronicznym kupisz żarówki pod wymiar, kiedyś na forum wrzucałem nawet link do TME, tyle że tam może być drogawo.
Paput - 03-05-2016, 17:03

elektryk napisał/a:
W zwykłym elektryczno-elektronicznym kupisz żarówki pod wymiar, kiedyś na forum wrzucałem nawet link do TME, tyle że tam może być drogawo.

Byłem w 3 elektroniczynych z diodami itp i żaden nie ma takich żaróweczek. Może w instrukcji O1 jest napisane jakie to żaróweczki?

elektryk - 03-05-2016, 20:21

Paput napisał/a:
elektryk napisał/a:

Byłem w 3 elektroniczynych z diodami itp i żaden nie ma takich żaróweczek. Może w instrukcji O1 jest napisane jakie to żaróweczki?
Może bywamy innych sklepach, ale jak coś to link do TME masz w poście wyżej, potwierdź sobie tylko wymiary, bo z katalogu TME wybierałem na oko.
Jaro1974 - 03-05-2016, 22:13

Paput napisał/a:
Wcześniej wkładałem diody 5mm ale 3V i świecą lepiej ale zabyt punktowo. Najlepiej świeciły oryginały, gdzie mam je teraz dostać? Podczas wyjmwania z oprawem bowiem pourywały się druciciki. Może zarzuci jakimś linkiem?

Ja założyłem u siebie diody 12V 5mm, białe w liczniku, niebieskie w przyciskach a w panelu czerwone. Wszystkie zostały przeze mnie zmatowione a czubki zeszlifowane. Wszystko działa jak należy.

Paput - 04-05-2016, 10:13

Jaro1974 napisał/a:
Paput napisał/a:

Ja założyłem u siebie diody 12V 5mm, białe w liczniku, niebieskie w przyciskach a w panelu czerwone. Wszystkie zostały przeze mnie zmatowione a czubki zeszlifowane. Wszystko działa jak należy.

pokaż efekt, ja kupiłem 12V diody czerwone i nie działają w liczniku w ogóle nie wiem co jest, jak podpinam je pod aku to słabo świecą