To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Czarna bestia by tomek84

Tomek - 15-04-2010, 20:19

dzisiaj stuknęło mi 177000 km na liczniku (o ile przebieg prawdziwy :mrgreen: )

KaWu - 16-04-2010, 08:19

tomek84, gratujuje autka. Podoba mi sie :oops:

A co do spalania Pb to sie wypowiesz jak zatankujesz do pelna :) Bo na licznikowe wskazanie to nie ma co mierzyc.

tomek84 napisał/a:
Od nabycia auta prowadze pomiary spalania, metodą taką, że za każdym razem tankuje pod korek (sie znaczy gaz do pełna) i kasuje licznik i tak w koło

Uzupelniaj stronke, co masz w stopce a bedzie liczyc samo.

Tomek - 16-04-2010, 21:20

KaWu napisał/a:
gratujuje autka. Podoba mi sie :oops:

a dziękuje bardzo

KaWu napisał/a:
A co do spalania Pb to sie wypowiesz jak zatankujesz do pelna :) Bo na licznikowe wskazanie to nie ma co mierzyc.

jasna sprawa

KaWu napisał/a:
Uzupelniaj stronke, co masz w stopce a bedzie liczyc samo.

żeby mi sie chciało tak jak mi się nie chce ...

OK, a teraz tak na poważnie.

Miałem dzis troche czasu i weny, postanowiłem przygotować miejsce na CB radio, tzn. wywalić schowek na okulary.
Pociągnąłem go do siebie, siedział twardo, namęczyłem się, nagimnastykowałem i w końcu puściło. Po wyciągnięciu zauważyłem, że w tym schowku plastikowym za leżakiem na okulary znajduje się jakaś kartka, cięzko było się do niej póki co dostać, bo śrubki siedziały twardo, a ja przy sobie miałem śrubokręt nieodpowiedni. Pomaszerowałem po lepsiejszy, odkręciłem i moim oczom ukazały się oto dwa banknoty. Jeden o nominale 20 marek niemieckich, drugi 10 marek niemieckich.
Mniemam, że to spuścizna po pierwszym właścicielu w Szwajcarii, bo Marki wycofali helmuty zdaje sie w 2002 roku, wiec pewnie dostały się do schowka tuż po zakupie miśka. :biggrin: :biggrin: :biggrin:

banan - 17-04-2010, 17:17

tomek84 napisał/a:

Moim zdaniem najładniejsze felgi jakie szły z jakim kolwiek Galantem
Te dużo bardziej podobają mi się niż typowe Avance

są super, ale mnie gnębią te zawsze, gdy przechodze przez osiedle... są super też!

Tomek, masz mega samochód! Nie parkujesz czasem gdzieś w okolicach Prądnicka-Fieldorfa Nila(Krowodrza Górka)? żeby można było podziwiać z nudów zamiast się uczyć ;)

Tomek - 23-04-2010, 13:05

Dzisiaj kolejne znalezisko.
Finalizując montaż CB w miejscu po schowku na okulary upadła mi pod siedzenie jedna śrubka. Nie mogłem jej odnaleźć, więc zanurkowałem pod fotel kierowcy, zacząłem macac po podłodze i natrafiłem na śrubkę, a zaraz obok niej oryginalna zapalniczka, nówka, nieużywana, działająca.
Co prawda nie palę, tym bardziej nikt nie pali w moim aucie, ale fajnie coś znaleźć o czym sie nie miało pojęcia.

Coraz bardziej mnie to auta zaskakuje.

ps.
banan felgi rzeczywiscie ładne, coś na ten kształt w rozmiarze 16' bym założył sobie na zimę, jak fundusze pozwolą. Fajniejsze by było w kołorze ciemny grafit, albo grysnąć je na czarno w macie.
Na Krowodrzy Górce nie parkuje, niestety.

Hugo - 25-04-2010, 09:33

Co Wy macie z tymi ciemnymi (czarnymi) felgami? Przecież auto na nich wyglada jak padaka na stalówkach, szczególnie w nocy zero efektu.
Tomek - 25-04-2010, 16:42

Hugo napisał/a:
Co Wy macie z tymi ciemnymi (czarnymi) felgami? Przecież auto na nich wyglada jak padaka na stalówkach, szczególnie w nocy zero efektu.

nie to jest ładne co jest ładne, tylko to co sie komu podoba

j-rules - 25-04-2010, 20:54

w definicji czarnej limuzyny znajdują sie srebrne alufelgi ;) Czarne? dobre do hot-hatcha..
jkrzysztof80 - 27-04-2010, 09:45

tomek84, świetna furka, przyjemności z jazdy życzę :)
j-rules - 27-04-2010, 10:10

tomek84, a w skodzie na przegladzie darmowym byles w Tarnowie? ja sie wlasnie wybieram bo sie dowiedzialem, ze do konca kwietnia jest akcja
Tomek - 27-04-2010, 16:31

j-rules napisał/a:
tomek84, a w skodzie na przegladzie darmowym byles w Tarnowie? ja sie wlasnie wybieram bo sie dowiedzialem, ze do konca kwietnia jest akcja

a nie słyszałem nic o tym, możesz powiedziec wiecej

/EDIT:

poczytałem sobie u nich na stronie i zadzwoniłem
co prawda nie mam tam po co jechać, bo dziś Galant był z rana na przeglądzie i badaniach u Pana Leszka (o czym później) i wiem, że generalnie wszystko gra.
Pomimo tego, i biorąć pod uwagę fakt, że nie mam co robić (bezrobotny) to się tam jutro przejadę. Dowiedziałem się też, że nie ma potrzeby się umawiać, przyjeżdżasz i robią.

Pozdro

Tomek - 28-04-2010, 14:45

Witam ponownie

Kilka dni nie updatowałem tematu, a tu wiele rzeczy się zmieniło w aucie.

1. Stuknął kolejny tysiąc, teraz jest już ponad 178000 km.

2. Finalnie zamontowałem CB radio, oczywiście poszło miejsce schowka na okulary.
Radyjko to Uniden PRO 520xl, zakupiłem na allegro za 190 zł + przesyłka 10 zł. Cena bardzo okazyjna. Antena (President Alaska) za poradą costa brawa poszła na bagażnik, zamontowana na uchwycie SF-40. Antena kosztowała mnie 131 zł + odbiór osobisty, uchwyt z przesyłką 19,5. Całość projektu 350,50 zł, wykonanie moje. Zasilanie do CB radia wziąłem z zapalniczki. Ponieważ po poprowadzeniu kabla od anteny okazał się on delikatnie za krótki (dł. 4 m., brakuje około pół metra), musiałem poczekać z dokończeniem dzieła i parę dni jeździłem bez części tapicerki w aucie. Przy okazji wymieniłem żarówki podświetlnia popielniczki i zapalniczki (i inne), o czym później.

3. Wczoraj odwiedziłem Pana Leszka (mechanika klubowego na Polskę południową), celem oględzin Galanta i umówienia się na rozrząd i zakres innych prac.
Zostanie wymienione:
- paski: rozrządu, klimi, alternatora
- rolki prowadzące
- filtry: powietrza i kabinowy
- pompa wody
- uszczelniacze
- napinacz hydrauliczny

wszystkie te częsci już mam

Pan Leszek natomiast zasugerował wymiane:
- uszczelek pod pokrywami zaworowymi (ciekną, silnik uwalony w oleju, co wiedziałem już przed zakupem, ale nie wiedziałem wtedy skąd cieknie)
- świece
- lewy drążek kierowniczy

Przy okazji wymieniony zostanie płyn chłodniczy.

O ile z większością części nie ma problemu tak z uszczelakmi pod pokrywy zaworów już nie jest tak wesoło. Japaneze dysponuje Erlingami (35zł/szt.), które zdaniem p. Leszka i znawców tematu w mitsu sie nie sprawdzą i trzeba kupić w ASO. W RM filipowicz powiedzieli 144zł za sztukę, w Gabra na Wielickiej 108 za sztuke. I o ile cena nie jest żadną przeszkodą, tak z dostępnością już jest marnie. Uszczelek nie ma nigdzie w Europie i trzeba zamawiać. Przez to wszystko wymiana rozrządu opóźni się o jakiś miesiąc.

Poza tymi drobnostkami p. Leszek stwierdził, że zawieszenie w b. dobrym stanie ...

4. ... co zostało dziś po raz kolejny potwierdzone na darmowym przeglądzie samochodu w Skoda Auto-Bączek w Tarnowie. Więcej o tym w specjalnym wątku na forum regionalnym: http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=51926.

Ogólnie co się tyczy mojego samochodu i wykrytych "usterek":

- lewa lampa nie była ustawiona prawidłowo (diagnosta poprawił)
- nie świeci prawy pozycyjny
- hamulec ręczny bierze nierówno, prawa strona działa słabiej, 24% różnicy (co wiedziałem już po przeglądzie przed zakupem), drobnostka, którą trzeba będzie się zająć w ramach przypływu chęci.

5. Jak już wspomniałem przy okazji CB wymieniłem więkość żarówek oświetlenia przycisków itp.
Zaczęło się od tego, że po zakupie świeciły żarówki: sterowania lusterek, popielniczki, zapalniczki i w schowku w podłokietniku. Reszta milczy, znaczy nie świeci.
Jak się zabrałem za montaż CB i zacząłem ruszać, wpinać, wypinać oświetlenie popielniczki i zapalniczki, tak najpier się spaliła żarówka od zapalniczki, a po niedługim czasie też ta od popielniczki.
Przy okazji zrobiłem inwentaryzację co świeci i co nie świeci, a powinno. Wyposażony w wiedzę i żarówkę w niebieskiej koszulce odwiedziłe, jeden z dwóch sensownych sklepów elektronicznych. Oczywiście żarówki w takiej koszulce nie dostałem, ale dostałem podobną, też świecącą na niebiesko. Cena 3zł. wziąłem jedną na próbe, czy wogóle wejdzie. Weszła, ale wygląd i jakość wykonania samej żarówki pozostawiał wiele do życzenia, postanowiłem więc odwiedzić drugi sklep i tutaj znalazłem już troche lepsze okazy, kupiłem 4 sztuki, cena 2.5zł za sztukę. Tutaj byłem też wyposażony w żarówki do podświetlenie podgrzewania foteli, TCL oraz ściemniacza zegarów. Żarówki są na takich małych plastokowych/gumowych podstawkach. Odpowiedź: nie ma.
Wróciłem z tymi żarówkami do pierwszego sklepu. Odpowiedź: nie ma, ale ... są żarówki same, bez podstawek. Niestety tylko białe, cena 60 gr./szt. Wziąłem od razu 5 szt. i wymieniłem żarówki na starych podstawkach. Różnica taka, że stare miały niebieskie koszulki, a nowe nie mają i świecą na biało.

Jeszcze nie mogę sobie poradzić z rozebraniem lewej kratki nawiewu, żeby dostać się do podświetlenia włącznika świeteł przeciwmgłowych, a także na wymienę oczekuje podświetlenie stacyjki, niestety nie miałem przy sobie odpowiednio długiego śrubokręta.

j-rules - 28-04-2010, 14:57

Tomek, w IC sa jeszcze uszczelki pokrywy zaworów od Jakoparts. Tylko pytanie co tam jest w pudelku. Cenowo jak elring (zresztą obadaj sam http://sklep.intercars.com.pl
Jest tez jakis zestaw uszczelek Ajusa ale co to to nie wiem.
A co do CB radia - nastroiles antene?

Tomek - 28-04-2010, 15:07

j-rules napisał/a:
Tomek, w IC sa jeszcze uszczelki pokrywy zaworów od Jakoparts. Tylko pytanie co tam jest w pudelku. Cenowo jak elring (zresztą obadaj sam http://sklep.intercars.com.pl
Jest tez jakis zestaw uszczelek Ajusa ale co to to nie wiem.

nie będę kombinować, jak za cene Erlinga to pewnie jakość podobna.
Szkoda robić dwa razy, a 108 zł, czy 35 zł, to niewielka różnica, a kolektor trzeba zwalać dwa razy.

j-rules napisał/a:
A co do CB radia - nastroiles antene?

oczywiście, że nie (jeszcze nie)

j-rules - 29-04-2010, 20:17

no i mialem okazje dzis ujrzec Twego furacza na zywo.... MIAZGA fura.
Mam nadzieje, ze nie zakurzyl sie za bardzo po tym co nam toromistrz dzis upichcil :D