Forum ogólne - Opłata recyklinowa - zwrot!!!
sampler - 30-03-2010, 07:05
arturro napisał/a: |
akcyza jest legalna tylko jej wysokosc dyskryminowala auta przywozone z UE stad sa zwroty z nadplaty - ja dostalem.
|
to wytlumacz nam dlaczego niemiec kupujac auto we francji nie placi zadnej akcyzy a my polacy malo tego ze placimy to jeszcze za porzadny silnik np 2.5 V6 mamy stawke 18 %?
gulgulq - 30-03-2010, 07:09
z opłata recyklingowa można ale to bardzo długa droga sądowa:
http://www.mos.gov.pl/art..._z_pozn_zm.html
jaca71 - 30-03-2010, 08:15
gulgulq napisał/a: | hmm... ja zapłaciłem 500 za tzw. opłatę recyklingową wiec do końca nie wiem czy też podlega zwrotowi?? |
Na razie nie, i na dodatek pary mundrych inaczej z Wiejskiej kombinuje jak ten stan zachować...
Tez zapłaciłem pińcet i kwitek schowałem w dobrze mi znane miejsce
Anonymous - 30-03-2010, 08:31
sampler napisał/a: | to wytlumacz nam dlaczego niemiec kupujac auto we francji nie placi zadnej akcyzy |
to wytlumacz mi dlaczego niemiec mowi po niemiecku?? dlaczego vat w niemczech wynosi 19%?? dlaczego akcyza na paliwa w USA wynosi promil ceny??
bo takie sa wewnetrzne przepisy danego kraju, zyjesz w polsce, a tu obowiazuje akcyza na auta i jest to zgodne z prawem.
sampler napisał/a: | za porzadny silnik np 2.5 V6 mamy stawke 18 %? |
wg ciebie jest on porzadny wg innych zanieczyszcza niepotrzebnie srodowisko i musisz za to placic, poczekaj jeszcze kilka lat a zobaczysz jakie oplaty srodowiskowe beda ponosic ich posiadacze, przykladem moze byc grecja gdzie podwyzszono kilkunastokrotnie oplaty za stare i paliwozerne auta (grecy pozbywali sie ich za bezcen).
jaca71 - 31-03-2010, 08:54
A w Krakowie mają oddawać za KP z automatu bez sądzenia.
Więcej szczegółów TUTAJ
Juiceman - 31-03-2010, 17:42
Szkoda, że to niedotyczy opłaty recyklingowej ; /
KaWu - 29-04-2010, 10:54
jaca71 napisał/a: | A w Krakowie mają oddawać za KP z automatu bez sądzenia. |
U mnie to samo.
Juiceman napisał/a: | oda, że to niedotyczy opłaty recyklingowej |
To tez zlozylem - ale narazie cisza, zadnej odpowiedzi.
|
|
|