Pajero II - Przerdzewiały przewód paliwowy
jawaldek - 30-03-2010, 00:36
watson1911 napisał/a: | Już odkręcone...ale tą rurkę co wychodzi ze zbiornika też "pamieniat"? | jeśli nie ma potrzeby czyli nie jest pordzewiała (tylko nie wiemy kiedy może się przedziurawić rudą toczona) to nie ma sensu po za tym w dekiel jest chyba wlutowana a z tego co pamiętam to lutowali u mnie jakimś specjalnym lutem chyba ze srebra ale jeśli chcesz mieć pewność i masz kogoś kto potrafi coś takiego zalutować to "pamienaj" tylko dobierz taką samą długość aby nie zatkała sie dotykając do dna baku lub aby nie wisiała za wysoko od dna bo "fizycznie" zmniejszy Ci się pojemność zbiornika watson1911 napisał/a: | Znaczy się odkręcić dekiel i co? | a na przykład jak wygląda siateczka ,miedziana chyba, na rurce pobierającej paliwo
watson1911 - 30-03-2010, 00:44
jawaldek napisał/a: | a na przykład jak wygląda siateczka ,miedziana chyba, na rurce pobierającej paliwo |
Jawohl,gupie pytanie
jawaldek - 30-03-2010, 09:03
W oryginale są przewody stalowe ale śmiało można zastąpić miedzianymi, wskazane w osłonie plastykowej. Średnica zasilającego przewodu 10-12 mm powrotu 8 mm, gięcie na czymś okrągłym typu rączka od śrubokręta lub jakaś rurka ->> nie jest to skomplikowane i raczej trzeba to robić na samochodzie. Powodzenia w wymianie a informację dostałem z warsztatu który robi terenówki http://www.semak.pl/
watson1911 - 30-03-2010, 21:14
jawaldek napisał/a: | W oryginale są przewody stalowe ale śmiało można zastąpić miedzianymi, wskazane w osłonie plastykowej. Średnica zasilającego przewodu 10-12 mm powrotu 8 mm, gięcie na czymś okrągłym typu rączka od śrubokręta lub jakaś rurka ->> nie jest to skomplikowane i raczej trzeba to robić na samochodzie. Powodzenia w wymianie a informację dostałem z warsztatu który robi terenówki http://www.semak.pl/ |
Dzięki bardzo Waldku,zrobię chyba miedzianymi,łatwiej mi je dostać,mam na miejscu gasmana.Wymieniłem dziś kawał zasilającego na festsolidny gumowy przyzdobiony siateczką.Pali teraz od strzała w przeźroczystym przewodzie do filtra zero bąbelków,taka mała rzecz,a jakże cieszy ,jutro robię bremze.Pozdrawiam i klikam na wihajster
Heilsberg - 02-04-2010, 22:47
Myślę, że 10-12 na zasileniu i 8 na powrocie to za dużo.
Po świętach wymieniam swoje na miedziane. Będzie 8 mm na zasileniu i 6 mm na powrocie. To średnice zewnętrzne, wewnętrzne mniejsze o 2 mm. Oryginalne stalowe mają mniej więcej 7 i 5 mm średnicy zewnętrznej więc będzie prawie to samo.
watson1911 - 02-04-2010, 23:06
Cytat: | Myślę, że 10-12 na zasileniu i 8 na powrocie to za dużo.
Po świętach wymieniam swoje na miedziane. Będzie 8 mm na zasileniu i 6 mm na powrocie. To średnice zewnętrzne, wewnętrzne mniejsze o 2 mm. Oryginalne stalowe mają mniej więcej 7 i 5 mm średnicy zewnętrznej więc będzie prawie to samo. |
To jest święta racja,tak jest jak mówisz,też będę wymieniał na takie
gołąb - 03-04-2010, 07:49
Ja metalową zastąpiłem gumowym przewodem zbrojonym,co prawda też nie jest w cale najtańszy(12zł metr).Jego plusem jest łatwość przeprowadzenia, puściłem go w miejscu jak idzie stary przewód metalowy,przytwierdzając go co kilka cm grubą opaską-nie ma szans na poruszenie się nawet o minimetr.Zakopałem się już w śniegu, w błocie w bajorze z pokrywą 10 cm lodu i wszystko ok.
watson1911 - 03-04-2010, 12:58
gołąb napisał/a: | Ja metalową zastąpiłem gumowym przewodem zbrojonym,co prawda też nie jest w cale najtańszy(12zł metr).Jego plusem jest łatwość przeprowadzenia, puściłem go w miejscu jak idzie stary przewód metalowy,przytwierdzając go co kilka cm grubą opaską-nie ma szans na poruszenie się nawet o minimetr.Zakopałem się już w śniegu, w błocie w bajorze z pokrywą 10 cm lodu i wszystko ok. |
Szczerze mówiąc też o tym myślałem bo ładnie można je puścić wzdłuż oryginalnych przewodów,8 milimetrowy idealnie pasuje na zasilanie,wchodzi ciasno tak że nie ma obawy o zapowietrzenie,zresztą ten metr,który wymieniłem zdaje super egzamin,a poza tym nie jeżdżę tak jak Wy w aż tak ekstremalnych warunkach,jedynie z dzieciaczkami i psem do lasu,błotka nie dużo,wody tyle,że bez obaw mogę się "przeprawiać"
jawaldek - 03-04-2010, 14:51
Heilsberg napisał/a: | Myślę, że 10-12 na zasileniu i 8 na powrocie to za dużo. | po "odjęciu" osłony plastykowej to wyjdzie na to samo czyli ~~ 8 i ~~6 no prawie to samo
Heilsberg - 03-04-2010, 15:29
Tyle, że średnice przewodów miedzianych w osłonie podaje się bez osłony. Trza było od razu pisać, że liczysz z osłoną.
Faraonix - 03-04-2010, 16:46
Wezyki podaja srednice wewnetrzana, a rurki miedziane zewnetrzna, oslona PCV nie jest brana pod uwage jak nadmienil poprzednik. Najbardziej chyba pasuje rurka miedziana 8mm (srednica wewnetrzna bedzie tu ok 6mm), bo taka ma mniej wiecej srednice wlot do filtra. Ja zmieniajac zastosawalbym powrot i zasilanie miedziane 8mm. Ewentualnie powrot 6mm.
gołąb - 03-04-2010, 17:41
watson1911 napisał/a: | nie jeżdżę tak jak Wy | nie wiem o co chodzi...przeca to klub miłośników marki mitsu., a nie ofrołdu a że czasem się coś przytrafi....
watson1911 - 03-04-2010, 21:17
gołąb napisał/a: | nie wiem o co chodzi...przeca to klub miłośników marki mitsu., a nie ofrołdu a że czasem się coś przytrafi.... |
och ty mój mały psychologu
gołąb - 04-04-2010, 08:27
Ja wcale nie jestem taki mały Ważę 117 Swoją drogą tak jak napisałem-u mnie robi zbrojony gumowy bez problemu.Ktoś powie, że sparcieje...Ale myślę że to będzie dopiero za kilka lat(w ciężarówkach często takie się stosuje na zasilaniu i jeżdżą długie lata).Do tego łatwość wymiany(ja mimo swojego "brzuszka"wymieniłem go w pół godziny bez lewarka).Mam świadomość jednak, że takie rozwiązanie to półśrodek i kogoś może to razić ale jest to półśrodek wysokiej jakości i .
watson1911 - 04-04-2010, 19:03
gołąb napisał/a: | (w ciężarówkach często takie się stosuje na zasilaniu i jeżdżą długie lata) |
Jeżdżę ciężarówką i to w ciężkim terenie,tony błota,wody itp.też na zasilaniu mam takie,ja ich nie zakładałem,już były,a jeżdżę już kilka lat tym sprzętem,do dziś wszystko gra.A więc rozwiejmy wątpliwości(że też prędzej nie pomyślałem o ciężarówce)Guma the best
|
|
|