To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Brak ssania

MAłY - 08-05-2010, 22:00

Ppiotr napisał/a:
sprubuj zadusić lub włącz klimę

heh. Chciałbym,ale nie mam klimy :oops:

Ppiotr - 08-05-2010, 22:21

a to weź kolesia poproś ty troszkę przyduś na 3 biegu do 500 obr powinno się włączyć jak sie włącza to jest ok
pawelsonx - 08-05-2010, 22:27

według serwisówki elektrozawór odpowiadający za podbicie wolnych obrotów załącza się w 2 przypadkach
1 kiedy włącza się klima
2 wtedy kiedy temperatura cieczy chłodzącej wynosi poniżej 15 stopni Celsjusza

MAłY - 08-05-2010, 23:26

Ppiotr napisał/a:
troszkę przyduś na 3 biegu do 500 obr powinno się włączyć jak sie włącza to jest ok

no własnie sprawdziłem i nie działa. Dziwi mnie to, ze jeszcze w dzien kiedy prowadziłem cari na ustawienie kąta wtrysku wszystko śmigało. Po odebraniu od magika juz nie.

pawelsonx - 09-05-2010, 10:12

MAłY napisał/a:
Ppiotr napisał/a:
troszkę przyduś na 3 biegu do 500 obr powinno się włączyć jak sie włącza to jest ok

no własnie sprawdziłem i nie działa. Dziwi mnie to, ze jeszcze w dzien kiedy prowadziłem cari na ustawienie kąta wtrysku wszystko śmigało. Po odebraniu od magika juz nie.

500 obrtow to wskazówka prawie na 0 jest mała kreseczka po 0 to 500 obrtów

a jaka temperatura była na zewnątrz przed ustawieniem kata wtrysku a jak jest teraz że nie działa

Napisałem że działa to tylko poniżej 15 stopni Celsjusza

I o co ten szum bo nie rozumiem zimny diesel może mieć nawet 600 obrotów bo nasze ecu nie reguluje dawki paliwa tylko kąt wtrysku czyli moment kiedy następuje wtrysk paliwa.

MAłY - 09-05-2010, 13:24

było nie więcej niż 10' przed i po wizycie u mechanika.
A dusiłem go nawet do zgaśnięcia i linka nic nie bryknęła

pawelsonx - 09-05-2010, 13:40

zmostkuj vacuum na mieszek i sprawdź czy zaciąga

przesuń dźwignie na pompie i czy obroty wzrastają być może namieszali coś w ustawianiach pompy

jakie masz obroty na zimnym silniku

duszenie nic nie daje ecu załącza wraz z klima albo poniżej 15 stopni

do regulacji wolnych obrotach jest mechanizm w pompie

Ppiotr - 09-05-2010, 23:48

poszukaj może jak coś robili to się wtyczka jakaś wypieła bo dziwna sprawa a co do przyduszenia to sprawdzałem i jak przyduszę silnik to podnosi obr może jakiś wężyk dziurawy się złamał
pawelsonx - 10-05-2010, 00:15

z tabelki wynika że podbicie obrotów nie działa powyżej 1000 obr/min

nie zadziała też kiedy silnik ma obroty między 800 -850

lppbgn - 10-05-2010, 11:20

walczę z tym od jakiegoś czasu i też po regulacji kąta przestało działać

"zmostkuj vacuum na mieszek i sprawdź czy zaciąga" - jak to zrobić??

jak ręcznie podbijam na pompie to obroty rosną

pawelsonx - 10-05-2010, 12:03

Przed hwilą byłem na dworze i zrobiłem eksperyment
temperatur płynu poniżej 15

start silnika obrotów około 650 włożyłem dystans miedzy dźwignie gazu i obroty były trochę za środkiem miedzy 0 a 1000 obrotów czyli tak około troche ponad 750 obrotów i mieszek po około 2 sekundach odpuścił. potem wyjmowanie dystansu i wkładanie powodowało załączanie i wyłączanie mieszka natychmiastowo.

zrobiłem eksperyment jeszcze raz jak silnik był nagrzany i obroty startowały od środka i mieszek nie hulał

czyli w moim samochodzie mieszek nie załacza się jak obroty sa blisko biegu jałowego czyli 800

MAłY - 15-05-2010, 22:52

pawelsonx napisał/a:
jakie masz obroty na zimnym silniku

przy odpaleniu na zimnym mam ok 550,nie wiecej jak 600obr. U mnie elektrozawór nie dostaje sygnału zeby zadziałać. Napiecie dochodzi 12v i jak mase zapodam z kabla to wszystko działa jak należy. Więc pytanie skąd ten elektrozawór dostaje sygnał,że ma działać: a)czujnik temp.silnika, b)czujnik wskażnika temp., c)komputer przez jakiś inny sensor? Pytam bo ewidentnie elektrozawór nie dostaje masy.

[ Dodano: 15-05-2010, 22:54 ]
lppbgn napisał/a:
walczę z tym od jakiegoś czasu i też po regulacji kąta przestało działać

a może faktycznie tutaj wpływ ma kąt wtrysku

pawelsonx - 16-05-2010, 10:40

550 to zdecydowanie za mało czyli wskazówka obrotomierza jest troszeczkę nad zerem.
to prawie gaśnie. Bo wykluczam że źle odczytałeś wskazania z obrotomierza jak to robi większość użytkowników .

Co do tego zaworu to zaraz poszukam w manuale

z 23 pina z ecu jest sterowny

złóż reklamacje bonie jest kąt żle ustawiony.

musi być to denerwujące jak wskazówka przy odpalaniu jest prawie na 0