Pajero III - [3.2 DID] Silnik się dławi, brak reakcji na dodawanie gazu
zbyszekm2 - 08-04-2010, 21:38
Spróbuj odkręcić rurę wydechową zaraz za kolektorem. Sprawdź tez jakie masz przerwy na popychaczach.
rogal16-91 - 08-04-2010, 22:03
Chodzi o odkręcenie rury za turbem czy przed turbem ?
zbyszekm2 - 08-04-2010, 22:26
za turbem
rogal16-91 - 08-04-2010, 23:36
na krótkiej rurze o długości mniej więcej 60 cm znajduje się nagar na ściance o grubości ok. 5-6 mm, natomiast na tej rurze do turba ok. 1 cm, jest jeszcze widoczna kolejna odnoga prowadząca prawdopodobnie do chłodniczki EGR-u i jest ona całkowicie zapchana ( pisząc nagar mam na myśli coś o konsystencji smaru ŁT-34 inaczej TOWOT ), po udrożnieniu rur, silnik łapie za każdym razem jednak nadal kopci, moim zdaniem pozostałe kanały wchodzące do kolektora też są pozapychane, założyłem już pokrywę i nie sprawdzałem przerwy na popychaczach ale jeżeli to konieczne to ściągnę pokrywę i sprawdzę.
zbyszekm2 - 08-04-2010, 23:41
Nie konieczne w obecnej sytuacji.
Sprawa ma się tak: turbina rzuca olejem i zapchała już układ wydechowy, po wyczyszczeniu będzie dobrze.
rogal16-91 - 09-04-2010, 00:08
rozumie że muszę odkręcić cały kolektor wydechowy i go przeczyścić ? dzisiaj sobie odpuszczam i raniutko biorę się do pracy, trochę się uspokoiłem może jakoś zasnę po przeczyszczeniu poinformuje o rezultatach
[ Dodano: 09-04-2010, 20:55 ]
Witam ponownie. przeczyściłem cały układ wydechowy, byłem pewien że po tym zabiegu silnik będzie chodził normalnie, jednak pozostało bez zmian. jeden kanał był niedrożny całkowicie.
czerwona strzałka pokazuje niedrożny kanał, mam wątpliwości czy ten zawór się otwiera (dmuchając w niego sprężonym powietrzem otwiera się bez problemu)
Samochód przy ściągnięciu zaworu EGR odpala bez problemu jednak z chłodniczki EGR-u wydobywają się ogromne ilości spalin co chciałem zaprezentować na filmiku z linku niżej:
http://www.youtube.com/watch?v=-NUEMghm_PY
przed przeczyszczeniem rur dym wydobywał się z kolektora ssącego a teraz po udrożnieniu nie wydobywa się z niego już dym
Dlaczego spaliny nie chcą iść w układ wydechowy ? z tłumika nie wylatuje nawet gram dymu.
Po założeniu zaworu EGR samochód nie chce odpalić, podejrzewam że dlatego że nie ma którędy wypuścić spalin, do tego wskazówka od poziomu paliwa w trakcie kręcenia rozrusznikiem opada na sam duł.
zbyszekm2 - 09-04-2010, 22:09
proszę sprawdź luz zaworowy, i czy wszystkie popychacze pracują?
rogal16-91 - 10-04-2010, 17:17
żaden z zaworów nie jest podparty, luz zaworowy sprawdzony na ssących i wydechowych, na większości zaworów luz wynosi 0,15 a na trzech minimalnie większy.
Panie Zbyszku czy gdybym pojechał na serwis Mitsubishi w Lubline i podpioł go na komputer to diagnostyka wykazała by konkretną przyczynę usterki ?
[ Dodano: 12-04-2010, 20:33 ]
Po długiej i ciężkiej walce znalazłem główną przyczynę awarii a dokładniej katalizator był całkowicie zapchany, czy to możliwe że pompa wtryskowa mogła wejść w tryb awaryjny ? Po wyrzuceniu całkowicie środka z katalizatora silnik odpala bez problemu, obroty wynoszą 1100 obr/min jednak silnik pracuje dalej nie równo i słychać jest zawory, dalej leci dużo dymu w kolorze siwo- czarnym z przewagą siwego jednak taką pracę silnika tłumaczę sobie tym że pod zaworami mógł się zebrać nagar. Czy przy próbach odpalania silnika z zapchanym katalizatorem mogło dojść do pokrzywienia zaworów ?. Jak długo silnik musi pracować żeby oczyścić się z zalegającego nagaru ? Po zresetowaniu błędów z komputera i zniknięciu kontrolki CHECK ENGINE jest możliwość że samochód będzie reagował na dodawanie gazu ?
[ Dodano: 12-05-2010, 12:08 ]
Po przeczyszczeniu kolektora ssącego i wydechowego samochód zaczoł jezdzić normalnie nawet lepiej jak było wcześniej ale radość moja nie trwała zbyt długo, po przejechaniu ok 50 km samochód sam dodał sobie gazu na maxa po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu było wszystko w porządku i znowu po jakimś czasie dodał sobie gazu więc znowu go zgasiłem i odpaliłem lecz wtedy wszystko wróciło do stanu poprzedniego, dzisiaj zawiozłem go lawetą do serwisu w lublinie i wyskakuje błąd
-26 CSP SNSR ( ten błąd da się skasować )
-48 GE ( nie da się skasować )
MarG1111 - 20-01-2016, 21:14
Udało się komuś do końca rozwikłać problem bardzo mocno dymiącego pajero 3,2 did ?
|
|
|