To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Wymiana oleju w automatycznej skrzyni w Galancie EAx

Bartek - 03-03-2008, 21:13

U mnie wykonalne i zawsze w okolicach HOT
maniekk1 - 05-04-2008, 21:03

moze gdzies mi umknęło,ale co ile powinno sie wymieniac olej w skrzyni?.
(moj Gal ma przejechane 44000 mil i chyba nie bylo wymieniane- pierwsza rejestracja 1999,automat)

saphire - 07-04-2008, 10:02

co 90tys km.
maniekk1 - 07-04-2008, 19:52

dzieki saphire.wychodzi na to,ze jeszcze moge posmigac,tylko pierw musze znaleźć bagnecik i sprawdzic stan dla spokoju ducha:),pozdro
baczek1921 - 27-07-2008, 22:32

A powiedzcie mi jak można sprawdzić poziom oleju w skrzyni dodam ze mam automatyczną.
saphire - 28-07-2008, 08:05

baczek1921 napisał/a:
A powiedzcie mi jak można sprawdzić poziom oleju w skrzyni dodam ze mam automatyczną.

Masz to opisane w rozdziale o automacie w Workshop Manualu do Carismy - było także kiedyś na forum ale że szukajka chwilowo nie działa to ci nie podam linku a bez sensu jest ponownie to opisywać skoro Workshop Manual ma to w sobie czarno na białym. Generalnie chodzi o rozgrzanie skrzyni, potem określoną sekwencje przejścia przez wszystkie biegi i chyba na N się sprawdza na rozgrzanej - nie pamiętam dokładnie więc zaglądnij do manuala.

Anonymous - 24-01-2009, 11:46

Witam, podłącze się to tematu z zapytaniem czy jest jakieś ryzyko uszkodzenia skrzyni podczas zlewania oleju z rurki odchodzącej do chłodnicy? Czy nie robi się jakieś podciśnienie które zassa olej z misy i wtedy skrzynie nie będzie parę sekund pracować na sucho : / ??

PS: gromadzę niezbędny materiał i biorę się do roboty;P

junior81 - 31-01-2009, 00:34

Olej trzeba wymieniać co 90 tys km, a filtr zewnętrzny wymieniamy razem z oleju, czy trzeba go częściej wymieniać?
jawaldek - 31-01-2009, 10:48

baczek1921 napisał/a:
A powiedzcie mi jak można sprawdzić poziom oleju w skrzyni dodam ze mam automatyczną
Qoolarz napisał/a:
gromadzę niezbędny materiał i biorę się do roboty;P

UWAŻAJ możesz zepsuć sobie skrzynię.Zleć to lepiej SPRAWDZONEMU warsztatowi.Jeśli zapowietrzysz skrzynię to w 98% szukaj nowej skrzyni.Tak jak napisał saphire poszukaj postu o wymianie oleju.Też mam automat a olej sprawdza się na rozgrzanym i pracującym silniku.Poszukaj w małopolskim opinii o Naszym Klubowym mechaniku P.Leszek a znajdziesz też tam tel do Niego.Mechanikę Miśków wyssał z mlekiem matki i wyjaśni Ci co i jak.Pozdrawiam :)

Krzyzak - 07-06-2010, 11:19

Bartkowe zdjęcia się gdzieś zapodziały - czy ktoś jest w stanie zrobić fotkę tego króćca do spuszczania przy chłodnicy?
chodzi o tą poziomą rurkę przy drugim końcu chłodnicy niż skrzynia?

Bartek - 07-06-2010, 11:58

Tak :)

Mam oliwę o której rozmawialiśmy jakbyś chciał ;)

misiek510 - 26-07-2010, 23:12

Bartek, Czy można prosić o ponowne wgranie zdjęć? Czeka mnie wymiana i zdjęcia bardzo by się przydały. Będę wdzięczny ^^ mój mail robmich@wp.pl
Jackall - 23-01-2011, 21:25

Odświeżę temat.
Mam pytanie o olej do automatu Castrol Transmax - E jest na tej aukcji i jak porównuję z Transmax - Z to E ma specyfikację MITSUBISHI DIAMOND SP-II, SP-III a Z tego nie ma, chociaż różnie to opisują na różnych aukcjach. Na stronie castrola nie ma w ogóle wzmianki o E i mam pytanie czy sądzicie że lepszy będzie E czy Z?

Nie zauważyłem żeby było to wcześniej powiedziane, że Dexron III jest mineralny a Transmax syntetyczny i dlatego nie powinno się stosować innego niż Dia Queen lub Transmax. Przypuszczam, że po kilkuset tyś km można zmienić na takiej samej zasadzie jak się przechodzi w olejach silnikowych z syntetycznych na półsyntetyki a później na minerały.

Po sporych przeszukiwaniach netu za odpowiednim olejem, wpadłem na forum Hyundai'a a skoro ma sporo wspólnych części z Mitsu to może olej Dia Queen też?? Hmm.. Zaskoczenie... TAK!!
oto co znalazłem :
Cytat:
jak nie możesz, nie żartuj w ASO hundaia kupisz po 45zł/l Diamond ATF SPIII, a po 71zł/l (ten sam olej) w ASO Mitsubishi DiaQueen ATF SPIII , pewnie w ASO KIA też dostaniesz
z tym, że to wypowiedź z listopada 2009. Jak dzwoniłem do ASO RM Filipowicz to powiedzieli że mają Dia Queen w serwisie i można kupić ile się chce litrów do własnego pojemnika za 79/litr więc cena w ASO Hyundai też mogła podskoczyć ale to sprawdzę jak zadzwonię tam jutro po filtr zewnętrzny do skrzyni który jak czytałem jest taki sam MD 752072 = 46322-3900

Jeśli się mylę to mnie poprawcie :wink: bo nawet sama nazwa oleju Hyundai'a mówi wiele :biggrin:

Krzyzak - 24-01-2011, 07:55

Ja mam transmax E. Na stronach Castrol znalazłem opis tego oleju i przestudiowałem przed zastosowaniem - główna różnica jest taka, że Z nadaje się do skrzyń DSG a E już nie. Jak wiadomo Galant nie ma skrzyni dwusprzęgłowej i nie ma co przepłacać za Z.
Na E przejechałem narazie 10 tkm - bez zastrzeżeń.

swinks_UK - 24-01-2011, 10:22

Z zamienników oleju jeszcze możesz poszukać:
Millers Oils "Millermatic ATF SP III"