[92-96]Lancer CB0 - silnik z sigmy 3.0 w lancerku? albo 6a12 2.0 v6 z gala?
damsand - 27-04-2010, 15:40
tylko kwestia jest tego typu ze latwiej znalezc w dobrym stanie v6 albo 4g63 niz wogole trafic na 4g93 140hp zreszta jaki ma cel swap ze 113hp(1,6) na 140hp(1.8) to lepiej juz zalozyc 150hp(2,0)bosilnik ma wiekszy potencjal i napewno zywotnosc i o czesci latwiej ,a z tym ciezarem w cale nie jest az tak zle poza tym male skosno okie ludziki przewidzialy to ze auto moze udzwignac cos ciezszego bo zawsze sie obnirza norme konstrukcyjna zostawiajac zapas a nie podwyzsza
biriapro - 27-04-2010, 20:25
Myśle od strony ekonomicznej 1.8 wchodzi bez przeróbek 2.0 150 to jednostka z eclipsa a do tego w wersji 150 km pali morze wachy (wiem bo jeżdziłem).
Ma ona taki garb na pokrywie rozrządu,to pewnie bez przeróbki maski nie wejdzie.
damsand - 27-04-2010, 22:02
to moze 1,8 z galanta bylo by lepiej bo latwiej dostac
a z tym 2,0 mysle ze nie bylo by az tak strasznie wez sobie pojezdzij alfa 2.0 gtv v6 turbo 16l po miescie ja jezdzilem i nic tego nie przebije z tankowaniem
mkm - 28-04-2010, 18:55
damsand napisał/a: | to moze 1,8 z galanta bylo by lepiej bo latwiej dostac
|
przeciez w starym bylo chyba z 90KM, a nowszym 116... wiec jaki to mialoby sens?
damsand - 28-04-2010, 21:00
postanowione bede zakladal turbo do 4g92 tak jak kuba_195
mkm - 28-04-2010, 21:02
damsand napisał/a: | postanowione bede zakladal turbo do 4g92 tak jak kuba_195 |
a jemu to zaczelo jezdzic?
biriapro - 29-04-2010, 18:07
gdzieś kiedys czytałem że wychodziły fabryczne 1,6 turbo 192 hp ale nie na europe
damsand - 29-04-2010, 23:36
mkm napisał/a: | damsand napisał/a: | postanowione bede zakladal turbo do 4g92 tak jak kuba_195 |
a jemu to zaczelo jezdzic? |
na coltomani jest temat odnosnie jego colta i filmik jak jedzie z 5osobami w srodku masakra chcial bym zeby z 5grubasami moj lancelot szedl chociasz polowe z tego co jego
tomekk - 21-06-2010, 22:34
3.0 może przesada;) ale 2.5 twin turbo? poniżej filmik,
częstujcie się, na zdrowie:
http://www.youtube.com/wa...feature=related
damsand - 24-06-2010, 21:14
MOze lepiej bylo by zalozyc sportowy walek na glowice splanowac zamontowac kolektor od 1,8gdi przerobic wydech i tez by fajnie jezdzilo
Wszyc - 24-06-2010, 22:51
to nie 2,5 twin turbo tylko 2.0 twin turbo z gala E84A
i panowie jak gadacie o mocy i o ekonomice to sobie od razu odpuście rozumiem że te parę naście koni chcecie mieć by je wykorzystywać a nie chwalić się kolegom ile to to ma i jeździć cały czas po zwykłych drogach jak będzie się deptało samochód to i 1.6 spali Ci 12litrów trzeba sobie odpowiedzieć po co mi 200kucy w takiej budzie jak w życiu może raz wybiorę się na tor a tak to będę jeździł uprawiając eco driving jak ma się kupę kasy i nie ma co robić to okey fajna sprawa ale jeżeli to ma wyglądać na zasadzie żebym się tylko ze swapem zmieścił w kilku tysiącach zł i jeszcze może kredyt wezmę to odradzam... Na ulicy do spokojnego wyprzedzania starczy max 150Kucy a i już przy tej mocy będzie auto nie mało paliło bo to są silniki starszej konstrukcji i nic już nie poradzimy że kolegi fiesta ma 150Kucy i pali 7litrów norma nasze auta to już dziadki nie wymagajmy cudów... Polecam też się zapoznać dokładnie z ilością rzeczy które będą potrzebne do przekładki wydech, czy nie potrzebna jest przebudowa komory silnika pod nowy osprzęt czy wszystkie rurki się spotkają czy też trzeba robić customy niby pierdoły ale jak Ci się uzbierają wszystkie rury od dolotu od chłodzenia od chłodnicy oleju od wspomagania kierownicy to będzie to jakaś sumka można też liczyć na cud że wszystkie rurki starczą . czy wodziki do skrzyni biegów nowej podejdą, pół osie czy podeją czy będą za długie od samochodu dawcy, czy fabryczne hamulce zatrzymają moje auto po swapie, czy jestem w stanie zrobić to sam czy też będzie mi to robił mechanik który za takie coś zażąda pewnie więcej niż kosztował silnik Cie, czy dasz radę ogarnąć elektrykę podłączenie się pod prędkościomierz i trzeba doliczyć koszty asekuracyjne czyli mieć te 1,5tyś zł w kieszeni w razie co.
Co do silników Mitsu jakie pasują do czego bo widzę że nie każdy ma na ten temat pojęcie
Model: Rozrząd po której stronie:
Galant E3xA po prawej
Galant E5xA po prawej
Galant EAxA po lewej
Lancer CBO/EVO I, II, III po prawej
Lancer CKO/EVO IV po lewej
Colt CAO po prawej
Colt CJO po lewej
FTO po lewej
GTO/3000GT po prawej
Sigma po prawej
Eclipse 1G po prawej
Eclipse 2G 4g63 po prawej
Eclipse 2G 420c po lewej
Eclipse 3G po lewej
Więc niektórzy co doradzają 2,5 od galanta niech się zastanowią po której stronie komory silnika ta jednostka się znajduje i czy będzie pasować przez to no chyba że mówicie o jednostce z E88A ale to zapewniam nie znajdziecie tej jednostki na sprzedaż
Nie odradzam swapów ale przestrzegam przed kosztami i sensem trzeba sobie 4 razy postawić pytanie czy potrzebuje ten mocy czy mnie na to stać czy wiem z czym to się wiąże i czy nie lepiej kupić sobie inne auto może nie trzymać się kurczowo tego mitsubishi może lepiej kupić innej marki auto tutaj przecież i tak zawsze będzie się mile widzianym zawsze to przywiązanie wiadomo ja i mój misiek ale jeżeli żaden z modeli tej marki mi nie odpowiada technicznie a tylko sie "podoba" to może warto przemyśleć sprawę
j-rules - 24-06-2010, 23:14
mi sie marzy 1.8 gti pod maska i dla mnie to jest najlepsze wyjscie w lancerniku.
Jak bedzie mnie stac to ciagne protona ze szwabowni
Adeczek - 25-06-2010, 14:44
witam czytem z ciekaowscia ten teamt bo sam bym chcial podniesc moc w moim lancerku 1.6 sportwagon mysle nad kupnem sportowego walka rozdzadu tylko nie wiem czy to bedzie sie oplacalo prosze o rady i jaki to bedzie mniej wiecej koszt:)
i czy przy takiej zmianie bede musial cos innego wymienic albo ulepszyc?:)
damsand - 25-06-2010, 22:26
trzeba sobie odpowiedzieć po co mi 200kucy
Ja do tego podchodze w inny sposob mam juz audio za 3 kola wyglad niczego sobie zainwestowalem w zawieszenie tez 2 klocki nie wymieniam juz innych podzespolow bo jest ich bez liku Kocham ta marke kocham swoj samochodzik i uwazam ze jezdzenie golfem bylo by hanba. I jest wiele osob na naszym forum ktorzy sa pasjonatami i moze poprostu mimo tego ze jest to nie ekonomiczne to chca miec fajnie zrobiony samochod ktory zaskakuje po wdepnieciu gazu nawet jezeli auto jest pelnoletnie bo nic tak nie cieszy jak utrzec nosa bogatym synka w wypasionych furak za zlotowki rodzicow . Ja naleze do ludzi ktozy sami na wszystko musza zapracowac i czesto na wlasna reke robia mody przy aucie i musze dociagnac swoj projekt do konca i nie szanuje ludzi ktorzy kupuja gotowe produkty w stylu mam subaru a moj tata to krol sedesow
proponuje poczytac
http://www.coltmania.pl/p...2f8a080a2bd3a24
http://www.rpw.com.au/sho...30&limitstart=0
Wszyc - 26-06-2010, 00:09
spoko wiesz ja sam będę robić swapa na 3.0 a w dalszej przyszłości będę przerabiał gala pod 4x4 napęd wiec ja tylko wspieram takich wariatów tylko dużo jest osób na tym forum którzy nie wiedzą na co sie porywają z tąd mój post ale jeżeli jesteś zdecydowany to życzę powodzenia
|
|
|