To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant kombi 2.0GLS `98

eggforever - 17-02-2012, 19:06

Hugo napisał/a:
Jak zamontujesz sprężyny obniżające do max. 40 mm to amortyzatory moga zostać seryjne.

Dzięki. Wydaje mi się, że 40mm załatwi sprawę, jak będzie kasa w kieszeni to będę dokładniej pytał co i jakiej firmy najlepiej.

Hugo napisał/a:
Drobny papier ścierny, 5 min. roboty i spokój na kilka tygodni :wink:

Możesz dokładniej napisać co z tym papierem? Pasy mnie trochę denerwują a skoro prosta naprawa to bym się za to szybko zabrał.

Hugo napisał/a:
Mam to samo z lewej strony. Dziwne są te stuki, nie? Takie "stukozgrzyty"? Z ciekawości jakiej firmy jest banan z uszkodzoną tuleją?

Firmy nie znam, podejrzewam jakiś chiński zamiennik. Gdy kupiłem galanta to właśnie ten banan był wstawiony nowy. Kupiłem używkę ori i wysyłam ją do szczecina na regeneracje. Dźwięk jest straszny - takie metaliczne głośne stukanie.

Hugo - 18-02-2012, 00:17

eggforever napisał/a:
Wydaje mi się, że 40mm załatwi sprawę
40 mm załatwi sprawę tak, że strach będzie w ogóle ruszyć autem. Przedni zderzak będzie kilka cm od ziemi. Szukaj używanych sprężyn z SE, Eibach -30 mm.
eggforever napisał/a:
Możesz dokładniej napisać co z tym papierem?
Urywasz kawałek papieru ściernego, który zmieści się w przelotkę pasa na słupku i odpowiedniej długości abyś mógł pociągać go tam i z powrotem. No i czyścisz ten syf z przelotki (zajrzyj pod pas w przelotce a dowiesz się o co chodzi).
Psikus - 18-02-2012, 09:56

Fajny wagon. Powodzenia w realizacji planów życzę 8)
jacekxx - 18-02-2012, 13:06

To mamy bardzo podobne galanty. Ja na wiosne przymierzam sie do zrobienia tylnych nadkoli. Teraz walczę z kołem pasowym wału.
m6riano - 19-02-2012, 12:53

eggforever napisał/a:
- czasem mi szarpie na gazie, zwłaszcza w okolicy 1500-1800 obrotów oraz wysokie spalanie w cyklu miejskim (14l/100km);

Kiedy wymieniałeś przewody WN razem z fajkami?
Albo same fajki?
eggforever napisał/a:
- chyba regulator napięcia gdyż podczas dodawania gazu rozjaśniają się światła

to chyba normalka
eggforever napisał/a:
i na biegu jałowym mam bardzo niskie obroty

Jak niskie? 650-700?
eggforever napisał/a:
Dodatkowo chcę wymienić oświetlenie kokpitu na białe ledy

Daj znać to coś doradze...

eggforever - 19-02-2012, 23:57

jacekxx napisał/a:
To mamy bardzo podobne galanty. Ja na wiosne przymierzam sie do zrobienia tylnych nadkoli. Teraz walczę z kołem pasowym wału.

Niedługo odbieram furkę i wrzucę fotki po zrobieniu nadkoli.
Jeśli się nic nie zmieni to impreza będzie mnie kosztowała około 530zł za stronę w tym 150 wspawanie, 250 lakierowanie i 130 reperaturka.

m6riano napisał/a:
Kiedy wymieniałeś przewody WN razem z fajkami?
Albo same fajki?.

Nigdy, szczerze to nie pomyślałem o tym.

m6riano napisał/a:
Jak niskie? 650-700?

Nie pamiętam ale na tyle niskie, że trzęsie trochę budą. Nie mam teraz samochodu bo jak pisałem jest u blacharza i zobaczę jak go odbiorę.

m6riano napisał/a:
eggforever napisał/a:
Dodatkowo chcę wymienić oświetlenie kokpitu na białe ledy
Daj znać to coś doradze...

Czytałem temat o zmianie. Chyba sobie poradzę ale jak nie to będę uderzał. Dzięki za chęci

m6riano - 20-02-2012, 03:11

eggforever napisał/a:
Czytałem temat o zmianie. Chyba sobie poradzę ale jak nie to będę uderzał. Dzięki za chęci

Bardziej miałem na myśli"czego nie kupować" niż "jak to zmienić/założyć";-)

Hugo - 20-02-2012, 09:17

eggforever napisał/a:
Nie pamiętam ale na tyle niskie, że trzęsie trochę budą. Nie mam teraz samochodu bo jak pisałem jest u blacharza i zobaczę jak go odbiorę.
Jak go odbierzesz to nie zwracaj zbytnio uwagi na obroty, bo po odłączeniu akumulatora będą świrować.
eggforever - 23-02-2012, 01:04

Hugo napisał/a:
eggforever napisał/a:
Wydaje mi się, że 40mm załatwi sprawę
40 mm załatwi sprawę tak, że strach będzie w ogóle ruszyć autem. Przedni zderzak będzie kilka cm od ziemi. Szukaj używanych sprężyn z SE, Eibach -30 mm.

Dziś odebrałem swój samochód i jestem załamany. Prześwit między oponą a błotnikiem jest 11cm a gdy będę chciał założyć niższy profi to będę miał jeszcze większy prześwit? Odległość zderzaka od ziemi jest dużo większa, Nie wiem czy te -30 coś dadzą.

eggforever napisał/a:
Możesz dokładniej napisać co z tym papierem?
Hugo napisał/a:
Urywasz kawałek papieru ściernego, który zmieści się w przelotkę pasa na słupku i odpowiedniej długości abyś mógł pociągać go tam i z powrotem. No i czyścisz ten syf z przelotki (zajrzyj pod pas w przelotce a dowiesz się o co chodzi).

Niestety to nic nie dało, problem jest chyba w mechanizmie gdyż pomiędzy przelotką a mechanizmem pasy leżą luźne.

m6riano napisał/a:
Jak niskie? 650-700?

Patrząc na to, że od 0 do 1000 obrotów są tylko trzy podziałki to obroty na jałowym mam w graniach 500-600. Dopiero gdy przekroczą tak 800-850 to budą nie trzęsie i słychać, że silnik pracuje jak należy.

Psikus napisał/a:

Fajny wagon. Powodzenia w realizacji planów życzę 8)

Dzięki, jak mitsu na coś nie zachoruje, to plany wypalą.

m6riano - 23-02-2012, 01:06

zegary nie sa tak dokładne..musisz podpiąć pod kompa..np. od gazu...tam ci pokazuje co jednego obrotu...
Hugo - 23-02-2012, 09:22

eggforever napisał/a:
Niestety to nic nie dało, problem jest chyba w mechanizmie gdyż pomiędzy przelotką a mechanizmem pasy leżą luźne
A nie klinują się pasy w przelotce? Nie załamują się?
sveno - 23-02-2012, 10:17

eggforever napisał/a:

Niestety to nic nie dało, problem jest chyba w mechanizmie gdyż pomiędzy przelotką a mechanizmem pasy leżą luźne.
problem leży w brudzie!!!! Mój pas też się nie zwijał, też czyściłem przelotkę i nic to nie dało, jak się wkurzyłem na maksa to zdemontowałem cały pas (trzeba zdjąć jeden plastik ze słupka i odkręcić 3 śruby) wrzuciłem go na kilka godzin do wanny z wodą i proszkiem do prania (ale sam pas, nie mechanizm) a potem szczota i szorowanie. Potem na grzejnik i suszenie, następnego dnia po zamontowaniu pas działał lepiej niż się spodziewałem, chciał mi zęby powybijać przy zwijaniu.
Nie trzeba demontować pasa, mozna go czyścić w aucie, ale musisz poczekać na cieplejsze dni żeby miał gdzie wyschnać, choć ja wychodzę z założenia, że warto czasami jest rozebrać więcej, żeby się mniej narobić :)

KaWu - 23-02-2012, 15:43

eggforever napisał/a:
Patrząc na to, że od 0 do 1000 obrotów są tylko trzy podziałki to obroty na jałowym mam w graniach 500-600. Dopiero gdy przekroczą tak 800-850 to budą nie trzęsie i słychać, że silnik pracuje jak należy.

Te podziałki nie są proporcjonalne. Zauważ, że jedna kreska jest grubsza :)

Hugo - 23-02-2012, 20:12

sveno napisał/a:
po zamontowaniu pas działał lepiej niż się spodziewałem, chciał mi zęby powybijać przy zwijaniu
Jak długo?
sveno - 23-02-2012, 22:07

Hugo napisał/a:
sveno napisał/a:
po zamontowaniu pas działał lepiej niż się spodziewałem, chciał mi zęby powybijać przy zwijaniu
Jak długo?

Czyściłem w okolicy 1 listopada ubiegłego roku i działały idealnie do samego końca-czyli do wymiany na bananowe. Te bananowe też z miejsca przed zamontowaniem zostały wyprane, zobaczymy jak długo będzie ok, ale tak jak powiedziałem łatwo jest je zdemontować, więc jak coś bedzie nie tak to znowu pranie.