Nasze Miśki - Galant kombi 2.0GLS `98
eggforever - 17-02-2012, 19:06
Hugo napisał/a: | Jak zamontujesz sprężyny obniżające do max. 40 mm to amortyzatory moga zostać seryjne. |
Dzięki. Wydaje mi się, że 40mm załatwi sprawę, jak będzie kasa w kieszeni to będę dokładniej pytał co i jakiej firmy najlepiej.
Hugo napisał/a: | Drobny papier ścierny, 5 min. roboty i spokój na kilka tygodni |
Możesz dokładniej napisać co z tym papierem? Pasy mnie trochę denerwują a skoro prosta naprawa to bym się za to szybko zabrał.
Hugo napisał/a: | Mam to samo z lewej strony. Dziwne są te stuki, nie? Takie "stukozgrzyty"? Z ciekawości jakiej firmy jest banan z uszkodzoną tuleją? |
Firmy nie znam, podejrzewam jakiś chiński zamiennik. Gdy kupiłem galanta to właśnie ten banan był wstawiony nowy. Kupiłem używkę ori i wysyłam ją do szczecina na regeneracje. Dźwięk jest straszny - takie metaliczne głośne stukanie.
Hugo - 18-02-2012, 00:17
eggforever napisał/a: | Wydaje mi się, że 40mm załatwi sprawę | 40 mm załatwi sprawę tak, że strach będzie w ogóle ruszyć autem. Przedni zderzak będzie kilka cm od ziemi. Szukaj używanych sprężyn z SE, Eibach -30 mm. eggforever napisał/a: | Możesz dokładniej napisać co z tym papierem? | Urywasz kawałek papieru ściernego, który zmieści się w przelotkę pasa na słupku i odpowiedniej długości abyś mógł pociągać go tam i z powrotem. No i czyścisz ten syf z przelotki (zajrzyj pod pas w przelotce a dowiesz się o co chodzi).
Psikus - 18-02-2012, 09:56
Fajny wagon. Powodzenia w realizacji planów życzę
jacekxx - 18-02-2012, 13:06
To mamy bardzo podobne galanty. Ja na wiosne przymierzam sie do zrobienia tylnych nadkoli. Teraz walczę z kołem pasowym wału.
m6riano - 19-02-2012, 12:53
eggforever napisał/a: | - czasem mi szarpie na gazie, zwłaszcza w okolicy 1500-1800 obrotów oraz wysokie spalanie w cyklu miejskim (14l/100km); |
Kiedy wymieniałeś przewody WN razem z fajkami?
Albo same fajki?
eggforever napisał/a: | - chyba regulator napięcia gdyż podczas dodawania gazu rozjaśniają się światła |
to chyba normalka
eggforever napisał/a: | i na biegu jałowym mam bardzo niskie obroty |
Jak niskie? 650-700?
eggforever napisał/a: | Dodatkowo chcę wymienić oświetlenie kokpitu na białe ledy |
Daj znać to coś doradze...
eggforever - 19-02-2012, 23:57
jacekxx napisał/a: | To mamy bardzo podobne galanty. Ja na wiosne przymierzam sie do zrobienia tylnych nadkoli. Teraz walczę z kołem pasowym wału. |
Niedługo odbieram furkę i wrzucę fotki po zrobieniu nadkoli.
Jeśli się nic nie zmieni to impreza będzie mnie kosztowała około 530zł za stronę w tym 150 wspawanie, 250 lakierowanie i 130 reperaturka.
m6riano napisał/a: | Kiedy wymieniałeś przewody WN razem z fajkami?
Albo same fajki?. |
Nigdy, szczerze to nie pomyślałem o tym.
m6riano napisał/a: | Jak niskie? 650-700? |
Nie pamiętam ale na tyle niskie, że trzęsie trochę budą. Nie mam teraz samochodu bo jak pisałem jest u blacharza i zobaczę jak go odbiorę.
m6riano napisał/a: | eggforever napisał/a: | Dodatkowo chcę wymienić oświetlenie kokpitu na białe ledy | Daj znać to coś doradze... |
Czytałem temat o zmianie. Chyba sobie poradzę ale jak nie to będę uderzał. Dzięki za chęci
m6riano - 20-02-2012, 03:11
eggforever napisał/a: | Czytałem temat o zmianie. Chyba sobie poradzę ale jak nie to będę uderzał. Dzięki za chęci |
Bardziej miałem na myśli"czego nie kupować" niż "jak to zmienić/założyć";-)
Hugo - 20-02-2012, 09:17
eggforever napisał/a: | Nie pamiętam ale na tyle niskie, że trzęsie trochę budą. Nie mam teraz samochodu bo jak pisałem jest u blacharza i zobaczę jak go odbiorę. | Jak go odbierzesz to nie zwracaj zbytnio uwagi na obroty, bo po odłączeniu akumulatora będą świrować.
eggforever - 23-02-2012, 01:04
Hugo napisał/a: | eggforever napisał/a: | Wydaje mi się, że 40mm załatwi sprawę | 40 mm załatwi sprawę tak, że strach będzie w ogóle ruszyć autem. Przedni zderzak będzie kilka cm od ziemi. Szukaj używanych sprężyn z SE, Eibach -30 mm. |
Dziś odebrałem swój samochód i jestem załamany. Prześwit między oponą a błotnikiem jest 11cm a gdy będę chciał założyć niższy profi to będę miał jeszcze większy prześwit? Odległość zderzaka od ziemi jest dużo większa, Nie wiem czy te -30 coś dadzą.
eggforever napisał/a: | Możesz dokładniej napisać co z tym papierem? Hugo napisał/a: | Urywasz kawałek papieru ściernego, który zmieści się w przelotkę pasa na słupku i odpowiedniej długości abyś mógł pociągać go tam i z powrotem. No i czyścisz ten syf z przelotki (zajrzyj pod pas w przelotce a dowiesz się o co chodzi). |
|
Niestety to nic nie dało, problem jest chyba w mechanizmie gdyż pomiędzy przelotką a mechanizmem pasy leżą luźne.
m6riano napisał/a: | Jak niskie? 650-700? |
Patrząc na to, że od 0 do 1000 obrotów są tylko trzy podziałki to obroty na jałowym mam w graniach 500-600. Dopiero gdy przekroczą tak 800-850 to budą nie trzęsie i słychać, że silnik pracuje jak należy.
Psikus napisał/a: |
Fajny wagon. Powodzenia w realizacji planów życzę
|
Dzięki, jak mitsu na coś nie zachoruje, to plany wypalą.
m6riano - 23-02-2012, 01:06
zegary nie sa tak dokładne..musisz podpiąć pod kompa..np. od gazu...tam ci pokazuje co jednego obrotu...
Hugo - 23-02-2012, 09:22
eggforever napisał/a: | Niestety to nic nie dało, problem jest chyba w mechanizmie gdyż pomiędzy przelotką a mechanizmem pasy leżą luźne | A nie klinują się pasy w przelotce? Nie załamują się?
sveno - 23-02-2012, 10:17
eggforever napisał/a: |
Niestety to nic nie dało, problem jest chyba w mechanizmie gdyż pomiędzy przelotką a mechanizmem pasy leżą luźne. | problem leży w brudzie!!!! Mój pas też się nie zwijał, też czyściłem przelotkę i nic to nie dało, jak się wkurzyłem na maksa to zdemontowałem cały pas (trzeba zdjąć jeden plastik ze słupka i odkręcić 3 śruby) wrzuciłem go na kilka godzin do wanny z wodą i proszkiem do prania (ale sam pas, nie mechanizm) a potem szczota i szorowanie. Potem na grzejnik i suszenie, następnego dnia po zamontowaniu pas działał lepiej niż się spodziewałem, chciał mi zęby powybijać przy zwijaniu.
Nie trzeba demontować pasa, mozna go czyścić w aucie, ale musisz poczekać na cieplejsze dni żeby miał gdzie wyschnać, choć ja wychodzę z założenia, że warto czasami jest rozebrać więcej, żeby się mniej narobić
KaWu - 23-02-2012, 15:43
eggforever napisał/a: | Patrząc na to, że od 0 do 1000 obrotów są tylko trzy podziałki to obroty na jałowym mam w graniach 500-600. Dopiero gdy przekroczą tak 800-850 to budą nie trzęsie i słychać, że silnik pracuje jak należy. |
Te podziałki nie są proporcjonalne. Zauważ, że jedna kreska jest grubsza
Hugo - 23-02-2012, 20:12
sveno napisał/a: | po zamontowaniu pas działał lepiej niż się spodziewałem, chciał mi zęby powybijać przy zwijaniu | Jak długo?
sveno - 23-02-2012, 22:07
Hugo napisał/a: | sveno napisał/a: | po zamontowaniu pas działał lepiej niż się spodziewałem, chciał mi zęby powybijać przy zwijaniu | Jak długo? |
Czyściłem w okolicy 1 listopada ubiegłego roku i działały idealnie do samego końca-czyli do wymiany na bananowe. Te bananowe też z miejsca przed zamontowaniem zostały wyprane, zobaczymy jak długo będzie ok, ale tak jak powiedziałem łatwo jest je zdemontować, więc jak coś bedzie nie tak to znowu pranie.
|
|
|