To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Ogólne - Kupno Sigmy

lukasz12 - 24-04-2010, 12:10

maciek09 napisał/a:
Dzięki panowie za spostrzeżenia chyba sie skusze na ten automat może nie bendzie tak żle a swoją drogą czy jakieś komponenty pasują od 3000gt? głównie chodzi mi o komputer podzespoły silnika i skrzynie biegów?

[ Dodano: 24-04-2010, 11:21 ]
Oto link do spotu Diamante http://www.youtube.com/watch?v=So2lI9ZOa5I

Od 3000GT w wersji przednionapędowej to pasuje praktycznie cały przód tzn. silnik, skrzynia i elementy zawieszenia. Komputery od skrzyni automatycznych i silnika też oczywiście.
Tych japońskich filmów z Diamante 94 to nawet ja nie widziałem :)

maciek09 - 24-04-2010, 12:19

W takim razie to super skrzynia biegów od 3000gt jest taka sama chodzi o manual ? może jest mocniejsza od Sigmowej ? nie to żebym już jakieś swapy planowała ale...
lukasz12 - 24-04-2010, 12:52

maciek09 napisał/a:
W takim razie to super skrzynia biegów od 3000gt jest taka sama chodzi o manual ? może jest mocniejsza od Sigmowej ? nie to żebym już jakieś swapy planowała ale...

Obie skrzynie są takie same. Być może manual z 3000GT jest wytrzymalszy (tego nie miałem jak sprawdzić) , ale jeśli chodzi o montaż to pasują bez problemu.

zbyszek05 - 24-04-2010, 15:59

skrzynie z 3000gt 225KM - F5M33 - sigma 205 KM F5M33 sigma 177/170KM F5M33 - wszystko pasuje i podchodzi bez problemu - wyciągasz - wkładasz .i nieprawą jest to że manual jest gorszy od automatu - jeden lubi piwo drugi wódkę . manualem jezdzę bez szarpnięć to kwestia sprzęgła i nogi ....jedna skrzynka i druga się sypie .obydwie są mało wytrzymałe bo lipnie zrobione . fakt jest taki że jeszcze 10 lat temu coś kupiłes do auta - teraz nie albo "płacz i płać " fakt jest taki ze to jest auto prawie 5 metrowe i dobrze oddalające się ...następnie jak koledzy pisali trafić 24V z manualem to jak totolotek .

mam taki egzemplarz ... ale z ceny nie zejdę dlatego jeszcze ją mam .ludzie dzwonią że kupią ale za połowe ceny albo 3/4 bo dla nich tyle warte - ok ...nie neguje - dla mnie ma sentyment i nie oddam - jezdze sobie na pb i się śmieje . polubiliśmy się po 3,5 roku jazdy - nie zawiodła mnie tylko ludzi co kiedyś jej tam grzebali . auto jest problemowe ale nie z faktu technicznego tylko z niewiedzy ludzi którzy określają się mianem "mechanik" .
ogłoszenie zeszło z allegro - fotki były stare ale auto się nie zmieniło .
kosztowało mnie dużo kasy i czasu - kup za 5 tys. - wsadź w nią 5 tys doprowadzając do stanu prawie kolekcjonerskiego i sprzedaj mi za 4 tys. - chętnie kupię
pozdrawiam i życzę szczęścia w szukaniu

bubek sprzedasz swój manual za 5 tys? - pewnie bym kupił od ciebie :finga: w trybie natychmiastowym

Anonymous - 24-04-2010, 16:09

zbyszek05, ja swojej za tyle nie sprzedam :) i podejrzewam, ze ani Kosior ani Virman tez by za tyle nie sprzedali. A poza tym jaki jest sens wywalania 5 tys za auto a potem bieganie po warsztatach, szukanie czesci, słowem czekanie na moment, kiedy auto będzie w 100% sprawne...przez ten czas ktos, kto kupi autko od maniaka powinien od pierwszego dnia tylko nabijac kilometry i cieszyc się z jazdy....ja tak zrobiłem i sie cieszę:)
zbyszek05 - 24-04-2010, 16:12

widzisz bo jak ktoś zna autko i wie co ma to nie jest desperatem i nie sprzeda......
nie sprzedam i ja :doubt:

maciek09 - 24-04-2010, 17:06

Zgadzam sie z wami uważam że lepiej kupić w super stanie i od pierwszego dnia jezdzić bez problemu. Jednak nie wszyscy od razu kupują ideał ja jestem troche mechanikowaty i sobie posiedze przy autku chociażby z tego powodu żeby je troche poznać od strony technicznej, jeżeli wóz mi bendzie dobrze służył to go doprowadze do stanu używalności technicznej albo poszukam w super stanie. Podoba mi sie to auto ji sobie takie kupie wydaje mi sie ze BMW sie przy nim chowa ale jako że mam 24 lata nie bende sie zapożyczał żeby kupić sobie samochód wydaje mi się że 5000-6000 tyś powinno wystarczyć na Sigme w stanie wskazującym na gotowość do jazdy, a wszelkie niedomagania sobie zwalcze. Panie Zbyszku auto którego jest pan włascicielem niejednokrotnie widywałem w Zambrowie i uważam że jest naprawde idealnie utrzymane osobiscie gdybym taki egzemplarz posiadal prawdopodobnie bym wogule nie sprzedał. wiem jak to ludzie sobie myślą ze najlepiej by chcieli wszystko za darmo albo za połowe ceny... ja mówie odrazu pana wóz jest jak najbardziej warty ceny ale ja go nie kupie bo przekracza moje możliwości gdybym miał taka sume to bym bez wachania wziął... a tak kupie coś gorszego posiedze troche i bendzie też dobrze :wink: Przed zakupem chciałem się was poradzić na co powinienem uważać autko mam ''na oku'' ale wydaje mi sie że warto pogadać przed zakupem z kimś kto tym samochodem się porusza bo jak widze wóz ma sporo elektroniki i wogóle. a jak słysze gadki ''mechaników'' że omijać Mitsubishi szerokim łukiem to mi sie niedobrze robi, moji znajomi sie poruszają Bmw Golfami Passatami a mi sie te auta delikatnie mówiąc nie podobają wole coś czego zbyt durzo nie jezdzi i ma w miare korzystną cene no i Sigma taka jest..
lukasz12 - 24-04-2010, 18:22

maciek09 napisał/a:
[...] widze wóz ma sporo elektroniki i wogóle. a jak słysze gadki ''mechaników'' że omijać Mitsubishi szerokim łukiem to mi sie niedobrze robi, moji znajomi sie poruszają Bmw Golfami Passatami a mi sie te auta delikatnie mówiąc nie podobają wole coś czego zbyt durzo nie jezdzi i ma w miare korzystną cene no i Sigma taka jest..

Mają prawo :) Każdy ma prawo wybierać to co chce i co mu odpowiada :) A to że niektóre wybory są determinowane czynnikami nie do końca obiektywnymi to już nie nasza sprawa :)
Gdyby wszyscy mieli Mitsubishi to byłoby strasznie nudno a tak zawsze można się pospierać ewentualnie mieć satysfakcje że masz coś lepszego niż inni.

Kolego maciek09 możesz nam dać więcej informacji o tej czarnej Sigmie która masz na oku?
Który rocznik, ile lat w kraju, który właściciel, itd i jak daleko ten samochód masz od siebie?

Zajc3w - 24-04-2010, 18:37

Zwracać uwagę na właściciela. Jak cwaniaczkowaty albo kręci to na stację kontroli i poprosić o konkretne badanie. Łącznie z grubością lakieru.
"Mechanicy" radzą omijać miśki(japończyki) szerokim łukiem bo nie mają pojęcia o nich. A że niepiśmienni to douczyć się nie potrafią.

Jak masz pojęcie o elektryce/elektronice/mechanice to dasz radę z większością usterek. Schemat instalacji jest, manuale serwisowe też. Tylko czytać, pytać, i robić (kolejność ważna) :wink:

Ja kupiłem swoją za 5300 i właśnie wydałem ponad 1000 na poprawki po poprzednim właścicielu: http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=0.
Jak jest gaz na mikserze to bezwzględnie zmień na wtrysk(około 1500zł + montaż) i przed zakupem sprawdź ciśnienia na cylindrach( w sz-nie 50zł). Jak miał zbyt ubogą mieszankę to zawory i gniazda wydechowe mogą być do szlifu/wymiany.

A najlepiej umów się z kimś kto ma sigmę na oględziny tego miśka. Jak podjedzie druga sigma to na 100% mina zrzednie sprzedającemu i kręcić będzie mu trudniej.

maciek09 - 24-04-2010, 18:51

No więc tak Sigma jest z 1993 roku 24v koloru czarnego samochód w kraju jest 6 lat sprowadzona ze Szwajcarii Facet jest drugim właścicielem , według mnie silnik pracuje prawidłowo skrzynia automatyczna tapicerka welurowa auto nie ma tego podnoszenia zawieszenia optycznie jest bez zarzutu nie była dzwonowana na 100% (wiem bo pracowałem 3 lata w blacharce) z tego co twierdzi własciciel auto sporadycznie uzywane bo facet jezdzi w transporcie narodowym i jest slabo uchwytny gazu nie ma i nie miała to mogę stwierdzic po obejrzeniu auta od białej podlaskiej mam do niej 15-20min drogi

[ Dodano: 24-04-2010, 18:53 ]
Fotki podeśle jak ''złapie własciciela''

Bulwa - 24-04-2010, 19:13

Witam,chwile mnie nie było,stęskniłem się jednak za sigmą i poszukuję ładnego sedana ,musi być w automacie i 24v,najlepiej świeżo sprowadzony lup do sprowadzenia,no i bez gazu oczywiście,gdyby ktoś coś wiedział proszę dać znać.
Zajc3w - 24-04-2010, 19:25

Bulwa napisał/a:
Witam,chwile mnie nie było,stęskniłem się jednak za sigmą i poszukuję ładnego sedana ,musi być w automacie i 24v,najlepiej świeżo sprowadzony lup do sprowadzenia,no i bez gazu oczywiście,gdyby ktoś coś wiedział proszę dać znać.

Nie sądziłem ze tak szybko za sigmą się stęsknisz :wink:

Maciek Jak blacharki jesteś pewien to w takim razie standard silnikowy(stukanie, pukanie mokry od oleju, błyszczący, kopcący = kłopoty). Sprawdź też maglownicę pod kątem wycieków. Dostępne są regenerowane(300-600zł) ale wymiana to masakra. Przewody odkręca się od góry, ze zdjętym dolotem w 12V jest ekstremalnie ciasno a 24V ma większe głowice...

P.S "klimatyzacja do nabicia" = klimatyzacja nieszczelna, na szczęście ciepło się robi więc jest jak ją sprawdzić.

mmatulek - 24-04-2010, 19:38

Uważam, że do 7 tys można kupić sprawną w 95% Sigmę. może nie piękną ale sprawną.
wojtas - 25-04-2010, 11:41

maciek09 napisał/a:
i tu bym chciał żebyscie jakoś doradzili.

Warto zwrócić uwagę na stan kielichów : Pęka kielich

zbyszek05 - 25-04-2010, 12:04

ogólnie - stan skrzyni i silnika - pękanie kielichów mozna solidnie naprawić - kolega bubek poradzi co i jak . najlepiej bierz bez gazu - potem jak zechcesz włożysz. zbieznosc i pochylenie kół też jest ważne no i wypadkowość auta ....jak mechanikowaty jesteś to zauważysz najlepiej podjechać drugim autkiem - sigmą jak koledzy pisali - i oglądać .