Carisma - Ogólne - Zapach benzyny po odpaleniu...
Kamilofone - 04-05-2010, 02:08
We wspomnianej pompie wysokiego ciśnienia są dwa takie same filterki !
gigant87 - 04-05-2010, 11:10
damiano napisał/a: | gigant87, możesz rozwinąć kwestię "podpięcia zasilania pod pompę paliwa"? Jak to zrobić? |
Ja podpinam kabel z EvoScan'em i tam przez Actuatora ją uruchamiam. Jednak kiedyś podpinałem z Tatą pompę bezpośrednio do + w aku (jeśli dobrze pamiętam). Może ktoś kto jest bardziej pewien Ci w tym pomoże.
damiano napisał/a: | Czy, aby wymienić filterek w pompie WC to muszę odkręcić całą pompę? W tej pompie jest tylko jeden filterek? |
Są dwa filterki, nie musisz odkręcać całej pompy do wymiany tego jednego, o którym ja piszę. Zlokalizuj filtr paliwa (okolice lewego nadkola) i zobacz który wąż idzie do pompy WC. Ten właśnie odkręcasz od pompy, a w jej wnętrzu jest filterek. Średnica ok 4-5mm. Warto wyciągnąć obudowę filtra powietrza, by był łatwiejszy dostęp. Przyda się też lusterko
Anonymous - 04-05-2010, 18:53
gigant87 napisał/a: | damiano napisał/a: | gigant87, możesz rozwinąć kwestię "podpięcia zasilania pod pompę paliwa"? Jak to zrobić? |
Ja podpinam kabel z EvoScan'em i tam przez Actuatora ją uruchamiam. Jednak kiedyś podpinałem z Tatą pompę bezpośrednio do + w aku (jeśli dobrze pamiętam). Może ktoś kto jest bardziej pewien Ci w tym pomoże.
damiano napisał/a: | Czy, aby wymienić filterek w pompie WC to muszę odkręcić całą pompę? W tej pompie jest tylko jeden filterek? |
Są dwa filterki, nie musisz odkręcać całej pompy do wymiany tego jednego, o którym ja piszę. Zlokalizuj filtr paliwa (okolice lewego nadkola) i zobacz który wąż idzie do pompy WC. Ten właśnie odkręcasz od pompy, a w jej wnętrzu jest filterek. Średnica ok 4-5mm. Warto wyciągnąć obudowę filtra powietrza, by był łatwiejszy dostęp. Przyda się też lusterko |
no EvoScanu ani kabelka do niego nie posiadam...
Postaram się jutro wyczyścic ten filterek.
Dzwoniłem dziś do ASO w Katowicach własnie w sprawie tego filterka to gościu był lekko zdziwiony o co pytam i powiedział, że tylko całą pompę można kupić (cena ok. 5000 zł!!!). Próbowałem mu wytłumaczyc o co chodzi ale nie załapał. Zapytałem tez o podpięcie do kompa - koszt 164 zł, ale i tak nie wiadomo czy komputer pokaże jakieś błędy. Jesli nie pokazałby to zostawiają auto na kilka dni i szukają przyczyny (w moim przypadku przyczyny mułowatości Cari). Cena za taką usługe pewnie wzrosłaby o kilka stówek...
Muszę jeszcze podzwonić do Zabrza do ASO - dziś nikt nie odpowiadał na telefon. Może Japaneze będzie miał taki filterek...
mlun - 04-05-2010, 19:34
Wiesz co na forum był temat o wymianie tego filtra. Jak go znajdziesz to tam będzie jego zdjęcie jeszcze w folii, wtedy byś mógł zapisać numerek części i już nie będziesz miał problemów z tłumaczeniem w ASO.
gigant87 - 04-05-2010, 20:48
Dokładnie, w ASO nie wiedzą nic o takim filterku, ale jak podasz nr z tamtego zdjęcia czyli MD619962 to już mają
Anonymous - 04-05-2010, 20:55
mlun napisał/a: | Wiesz co na forum był temat o wymianie tego filtra. Jak go znajdziesz to tam będzie jego zdjęcie jeszcze w folii, wtedy byś mógł zapisać numerek części i już nie będziesz miał problemów z tłumaczeniem w ASO. |
znalazłem ten temat: http://forum.mitsumaniaki...6nienia&start=0
chyba o ten filterek chodzi?
dzięki gigant87, uprzedziłeś mnie...
Jutro podzwonię do ASO.
gigant87 - 04-05-2010, 21:07
dokładnie, chodzi o ten temat
w tej chwili wygląda na to, że będę na weekend w domu w Praszce- jak chcesz, to mógłbyś przyjechać
jak nie, to zapraszam do Wro- tak jak już wcześniej pisałem
podepniemy, porównamy, zobaczymy co nie tak z Twoim autem
Anonymous - 04-05-2010, 23:33
gigant87 napisał/a: | dokładnie, chodzi o ten temat
w tej chwili wygląda na to, że będę na weekend w domu w Praszce- jak chcesz, to mógłbyś przyjechać
jak nie, to zapraszam do Wro- tak jak już wcześniej pisałem
podepniemy, porównamy, zobaczymy co nie tak z Twoim autem |
kurcze, u mnie trochę ciężko z wolnym czasem i w ten weekend też raczej nie dam rady... Ale na przyszły weekend może bym mógł podjechać do Praszki... ale to jeszcze dałbym Ci znać, no i oczywiście jeśli Tobie by pasowało...
Tymczasem pokombinuję z filterkami, sprawdzę miernikiem pompę (miernik dopiero zamówiony)...tyle mogę chyba sam posprawdzać...
Pzdr.
gigant87 - 04-05-2010, 23:55
w kolejny weekend jestem na bank we Wro- Juwenalia są
będziemy się zgadywać na pw, a MODa proszę o usunięcie OT
Anonymous - 08-05-2010, 19:58
dziś zdołałem wyczyścić przepustnicę oraz wymieniłem filterek w pompie wysokiego ciśnienia. Za bardzo nie wiem w jakim stanie był stary filterek, bo ciężko go było wyjąć i zastosowałem sposób "na korkociąg" czyli wkręciłem w niego śrubkę i wyszarpałem kombinerkami.
Zabieg czyszczenia przepustnicy i wymiany filterka nie przyniósł efektu odzyskania mocy - Carisma nadal mułowata
Dokonałem także pomiaru woltomierzem i tak:
- na biegu jałowym (obroty rzędu 700-800) - 2,96 volt, po chwili 2,94 volt i tak zostało;
- przy obrotach 2000 - 3,05 volt
- przy obrotach 2500 - 3,09 volt.
Według tej ruskiej tabelki wychodzi, że:
- bieg jałowy 2,96/2,94 volt - 4,5 - 4,7 mpa;
- 2000 obr./min. 3,05 volt - 4,7 - 4,9 mpa;
- 2500 obr./min. 3,09 volt - 4,9 - 5,1 mpa (teoretycznie można by podciągnąć pod te wskazania).
Wychodzi na to, że ciśnienie w pompie w.c. jest w normie...chyba...
Ale nadal nie wiem co jest przyczyną słabej mocy auta...
gigant87, zgadamy się jeszcze na pw co do spotkania, bo zaczynam tracić cierpliwość do auta... Może EvoScan wykryje dolegliwość, która męczy moją Cari...
gigant87 - 09-05-2010, 11:50
To na pewno sprawa silnika?
Samochód nie ma żadnych oporów ruchu?
Jak czyściłeś przepustnicę, to patrzyłeś na dolot? W jakim był stanie?
Filtr powietrza jest OK?
Anonymous - 09-05-2010, 12:30
gigant87 napisał/a: | To na pewno sprawa silnika?
Samochód nie ma żadnych oporów ruchu?
Jak czyściłeś przepustnicę, to patrzyłeś na dolot? W jakim był stanie?
Filtr powietrza jest OK? |
według mojej oceny to dolot był drożny, czysty...
A dodatkowo podczas czyszczenia przepustnicy to wybrałem jeszcze nagar z kolektora. Wykonałem to łyżeczką uważając żeby nie wpadło do środka...
filtr powietrza jest przykurzony, ale w tym tygodniu go jeszcze wymienię.
Zamówiłem także u Japaneze filtr paliwa - też pójdzie do wymiany...
Na jeździe próbnej po wyczyszczeniu przepustnicy i filterka samochód wkręcał sie na obroty - kręciłem go na dwójce do 4000 i na trójce także do 4500... Ale realcja na gaz jest spowolniona tzn. jakby wciskasz pedał gazu a auto powoli zaczyna się rozkręcać. Na mój chłopski rozum to jak wcisne mocno pedał gazu to przepustnica się otwiera, ale auto nie chce jechać, wchodzi na obroty, ale bardzo wolno i ospale...Praca silnika w tym momencie jest normalna tzn. gdyby coś innego hamowało samochód to silnik by ryczał i ciagnął do przodu mimo oporu, a tutaj nic...silnik normalnie słychać, ale rozkręca się jak muł...
Czy katalizator może też mieć wpływ na brak mocy auta? Jak sprawdzić czy jest w dobrym stanie? Da się to zrobić samemu czy tylko mechanik?
aren195612 - 09-05-2010, 13:57
damiano napisał/a: | Ale realcja na gaz jest spowolniona | W wątku o pompie WC, a widzę ze tam byłeś, wielokrotnie sugerowałem próbę drogową, czyli pomiar ciśnienia, a raczej napięcia na sensorze ciśnienia w czasie jazdy. Dopiero ten test jest miarodajny. Jak będzie ok , to dopiero szukaj innych przyczyn...Pomiar na postoju jest wstępnym pomiarem.
Morfi - 10-05-2010, 10:00
damiano napisał/a: | Czy katalizator może też mieć wpływ na brak mocy auta? |
Oczywiście
Anonymous - 10-05-2010, 18:29
Morfi napisał/a: | damiano napisał/a: | Czy katalizator może też mieć wpływ na brak mocy auta? |
Oczywiście |
jest możliwość żeby to jakoś samemu sprawdzić czy trzeba mechaniora?
Dodano 11.05.2010 r.
Dzisiejszego dnia Carisma jakby troszkę odżyła, ale troszkę... Stała sie jakby "deko" szybsza, ale sam już nie wiem... Kombinuję jeszcze z paliwem - zatankowałem wczoraj parę litrów Pb98. Pojeżdżę trochę i zobaczę. Potem może wleję cały bak 98 i też pojeżdżę. Dziś wymieniłem także filtr powietrza, ale znaczącej różnicy nie odczułem...
Mam takie dziwne wrażenie, jakby "linka od gazu była za długa" tzn. dodaję gazu mocno wciskając pedał gazu i Carisma ospale rusza, a dopiero przy 3000 obr./min. zaczyna jechać... Wrzucam dwójkę i znowu trochę ospale i jedzie dalej...
|
|
|