Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Duże spalanie w Outlanderze
rezon - 25-04-2010, 21:14
13zbyszek13 napisał/a: | kolego nie wiem co masz za technikę jazdy lub jakiś feler w aucie ale ja jeżdżę głównie po Wawie i przy nawet szybkiej jezdzie nie spalił mi więcej jak 9 litrów . | wbrew pozorom w wielu miejscach po W-wie jeździ się całkiem sprawnie i dłuższe odcinki. Mnie też Outek w mieście przy chłodnych porankach i "trasach" 3km nie mieści się w 10l. Potrzebuje ok. 8km jazdy aby spalanie zeszlo do 9l w mieście.
cebull - 25-04-2010, 21:39
zaczynamy sie przekomarzac ile komu pali a czy zimny czy cieply silnik
Piotr Gacek a te wartosci u Ciebie to przy jakiej jezdzie???
nowy silnik, krotkie trasy - to 12 nie jest niczym nadzwyczajnym ale nad 15tka to bym sie zastanowil.... napisz cos wiecej co i jak?
Wazzi - 25-04-2010, 23:43
No to zapraszamy : przejdz w tryb manualny wtedy masz spalanie srednei z calosci
Piotr Gacek - 25-04-2010, 23:46
Witam ponownie.
Piękne dzięki za wszystkie opinie na temat spalania. Wnioskuję z Waszych wypowiedzi, że nie ma co wierzyć komputerowi w Outku, a wydawało mi się kiedyś ,że japońska technika to było coś. Pozostaje liczydło i własne zapiski.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie, Piotr Gacek.
[ Dodano: 26-04-2010, 00:07 ]
Witam raz jeszcze dzisiaj.
Na początku jazdy ( zimny silnik) komputer pokazuje nawet ponad 30 l/ 100 km , następnie wartości spadają . Właśnie wróciłem z trasy i po solidnym rozgrzaniu silnika większośc trasy przejechałem ze spalaniem już 9,4 - 9,8 l/100 km.
Zauważyłem w ciągu ostatnich dwóch dni, że wraz z docieraniem się silnika spalanie powoli chyba spada. Oby tak dalej . Narazie przejechałem pierwsze 380 km.
Jeśli można jeszcze jeden wątek. Studiując w zasadzie od ponad roku posty na tym forum zawsze przewijało się stwierdzenie, że Outek idzie jak po szynach. Mojego niestety trochę rzuca szczególnie na nierównościach tak, że muszę czujnie kontrolować kierownicę ( najlepiej jest jeszcze na 2 WD ) . Czy to sprawa geometrii kół, czy znów japońskiej techniki a może jednak za bardzo się czepiam tego samochodu. Tak naprawdę jak po szynach to jeżdzi moje drugie autko - Golf Plus, tu można spokojnie jechać bez trzymanki.
Proszę bardzo napiszcie coś na ten temat.
Jeszcze raz pozdrawiam, Piotr Gacek.
cebull - 26-04-2010, 01:13
w trybie 2wd przy ruszaniu moze szarpac kierownica, taki nieprzyjemny efekt wyrywania z reki wiec lepiej jezdzic na 4wd auto,
co do komfortu jazdy mnie sie jezdzi super
ale ja w przeciwienstwie do wiekszosci tu piszacyc przesiadlem sie z auta nizszej klasy...
dab - 26-04-2010, 07:52
Piotr Gacek napisał/a: | Tak naprawdę jak po szynach to jeżdzi moje drugie autko - Golf Plus, tu można spokojnie jechać bez trzymanki. |
...tylko jaki masz rozmiar opon w tym golfie a jaki w outku...pewnie 185 do 225...nie ma sily zeby na naszych drogach z koleinami i dziurami cie nie rzucalo...bo chyba nie szarpie cie jak jedziesz po rownym asfalcie?
Trik - 26-04-2010, 07:54
cebull napisał/a: | wydaje mi sie, ze sie mylisz, w outku srednie spalanie resetuje sie automatycznie po kilku zdaje sie 4rech godzinach od wylaczenia zaplonu |
wredlin, dobrze wam podpowiada. Jest też wskazanie Manual, które resetuje się ręcznie. Wystarczy przekręcić stacyjkę i zaciągnąć ręczny, przyciskiem INFO przelecieć do Setting Menu i przytrzymać ok 3 sec, nastempnie przyciskiem INFO przeklikujesz na AVG (A - M). przytrzymując INFO przez ok 3sec zmienia się z trybu Auto na Manual. W trybie Manual masz wskazania spalania od nowości samochodu, chyba że w między czasie był np wyjmowany akumulator, wtedy nastąpił reset wskazań. Wadą tego rozwiązania jest fakt że po wyłączeniu zapłonu nastawa wraca w tryb Auto ale się nie resetuje i operację trzeba powtarzać. Będąc w trybie Manual można sobie zrobić reset i sprawdzić średną po kilku dniach.
rezon - 26-04-2010, 07:58
Piotr Gacek napisał/a: | Studiując w zasadzie od ponad roku posty na tym forum zawsze przewijało się stwierdzenie, że Outek idzie jak po szynach | daleko nie zawsze. Był cały wątek poświęcony wyrywaniu kierownicy z rąk przy ruszaniu, tendencji do "myszkowania" na drodze z koleinami. Opisując wrażenia po jeździe testowej Skodą Yeti pisałem też o znacznie bardziej neutralnej charakterystyce jazdy - Outek ma tendencję do zarzucania tyłem przy dodaniu gazu na zakręcie. niestety jest to sprawa Piotr Gacek napisał/a: | czy znów japońskiej techniki |
dab - 26-04-2010, 07:58
Trik napisał/a: | Jest też wskazanie Manual, które resetuje się ręcznie. Wystarczy przekręcić stacyjkę i zaciągnąć ręczny, przyciskiem INFO przelecieć do Setting Menu i przytrzymać ok 3 sec, nastempnie przyciskiem INFO przeklikujesz na AVG (A - M). przytrzymując INFO przez ok 3sec zmienia się z trybu Auto na Manual. W trybie Manual masz wskazania spalania od nowości samochodu, chyba że w między czasie był np wyjmowany akumulator, wtedy nastąpił reset wskazań. Wadą tego rozwiązania jest fakt że po wyłączeniu zapłonu nastawa wraca w tryb Auto ale się nie resetuje i operację trzeba powtarzać. Będąc w trybie Manual można sobie zrobić reset i sprawdzić średną po kilku dniach. |
Cenny manual dla ZbigniewaD, ktory mysli ze tylko w autach zza Odry jest funkcja spalania sredniego... A to bedzie mial pyszna niespodzianke
Piotr Gacek - 27-04-2010, 00:14
Witam .
Faktycznie wielkości opon są w Outku I Golfie bardzo różne i stąd te odczucia. OK od dzisiaj wieszam psy tylko na drogowcach. Dzięki za odzew na mój problem. Pozdrawiam serdecznie, Piotr Gacek.
13zbyszek13 - 27-04-2010, 09:02
cebull napisał/a: | wydaje mi sie, ze sie mylisz, w outku srednie spalanie resetuje sie automatycznie po kilku zdaje sie 4rech godzinach od wylaczenia zaplonu |
jest tak na pewno
rezon - 27-04-2010, 10:38
dab napisał/a: | Cenny manual dla ZbigniewaD, ktory mysli ze tylko w autach zza Odry jest funkcja spalania sredniego... A to bedzie mial pyszna niespodzianke | Outku też jest. ale w autach zza Odry jest znacznie łatwiejsze wejście w tę funkcję. Podobnie jak w Outku są dwa poziomy i po wyłączeniu zapłonu nie przeskakuje z powrotem do auto tylko trzyma ten tryb, który wybrałem
Anonymous - 27-04-2010, 12:30
w marcu odebrałem outlandera i od tamtej pory nigdy nie miałem spalania powyżej 10l .Trasa z klima 3 osoby jedna większa torba prędkość 140km/h spalanie 8 litrów. "Wokół komina" spalanie oscyluje mi tez w tych granicach. Najniżej udało mi sie zejść do 7,2 bez klimy i do 120 km/h . Nie zauważyłem ze na początku spalał więcej jak się docierał. Teraz mam przejechane 4500 km i cały czas jest tak samo jak na poczatku. Jeżeli robi ktoś trasy po parę kilometrów to zawsze średnie spalanie będzie wysokie.
dab - 27-04-2010, 12:52
rezon napisał/a: | są dwa poziomy i po wyłączeniu zapłonu nie przeskakuje z powrotem do auto tylko trzyma ten tryb, który wybrałem |
jezdzilem kilkoma roznymi autami z komputerami i w zadnym nastawione ustawienie sie nie przelaczalo w inny tryb domyslny...to co mamy w outku to kolejne japonskie dziwactwo
ZbigniewD - 27-04-2010, 20:57
dab napisał/a: | Trik napisał/a: | Jest też wskazanie Manual, które resetuje się ręcznie. Wystarczy przekręcić stacyjkę i zaciągnąć ręczny, przyciskiem INFO przelecieć do Setting Menu i przytrzymać ok 3 sec, nastempnie przyciskiem INFO przeklikujesz na AVG (A - M). przytrzymując INFO przez ok 3sec zmienia się z trybu Auto na Manual. W trybie Manual masz wskazania spalania od nowości samochodu, chyba że w między czasie był np wyjmowany akumulator, wtedy nastąpił reset wskazań. Wadą tego rozwiązania jest fakt że po wyłączeniu zapłonu nastawa wraca w tryb Auto ale się nie resetuje i operację trzeba powtarzać. Będąc w trybie Manual można sobie zrobić reset i sprawdzić średną po kilku dniach. |
Cenny manual dla ZbigniewaD, ktory mysli ze tylko w autach zza Odry jest funkcja spalania sredniego... A to bedzie mial pyszna niespodzianke | o tym wiedziałem ale to jest kompletne idioctwo żeby za każdym razem przestawiać na tryb manual trzeba być kompletnym kretynem żeby tak to wymyślić podobnie zresztą jak to sterowanie radiem z kierownicy które nie przerzuca stacji
|
|
|