[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Dźwięki z przedniego zawieszenia
Hugo - 27-04-2010, 15:05
KaWu napisał/a: | Ja u siebie czasami mialem taki dzwiek, ze podczas porannego ruszania (toczenia sie) tak jakby srubka lub plastik popukiwal.
Wydaje sie ze to z tylu z prawej strony. Luzow nie bylo na przegladzie 2 miesiace temu.
Teraz tak jakby ciut glosniej to slychac. Aha i po jakims czasie przestaje. Do momentu az auto troche nie postoi i znowu przez chwile go slychac. | KaWu napisał/a: | Mial ktos cos podobnego? | Mam chyba to samo, z tym, że stuka non stop i to z kazdym dniem głośniej i nie z prawej, a z lewej strony. Wymieniłem gumy stabilizatora i stuka ciszej, ale stuka. Wczoraj wymieniłem górne mocowanie amortyzatora i znowu ciszej, ale dalej stuka. Stare mocowanie było jak nowe. Zrób tak: Odchyl oparcie tylnej kanapy, zamknij się w aucie a druga osoba niech naciska na bagażnik. Jeśli usłyszysz te stuki gdzieś u góry (pod tylną półką) to mamy ten sam problem . Dlatego kupiłem górne mocowanie amortyzatora (słysząc stuki wyraźnie u góry), ale niewiele pomogło, a drogie było jak diabli. Z tym amortyzatorem to może być to, nie wiem w jakim stanie masz je u siebie, ale u mnie po zdjęciu sprężyny okazało się, że są prawie martwe (a na testach wychodziły OK). Poza tym żadnych luzów w zawieszeniu nie stwierdziłem. Kolejnym krokiem będzie wymiana amortyzatorów (bo i tak są do wymiany), a jak to nie pomoże to następnym posunięciem będzie odkręcenie wahacza dolnego wleczonego (drążka reakcyjnego) przykręcanego pod "tylną kanapą". Wtedy będę mógł go dokładnie sprawdzić czy tuleje nie są wybite.
jogi_08521 - 27-04-2010, 19:12
Co do skrzypienia z przodu przy kręceniu kierownicą to stawiam na sworzeń wahacza górnego u mnie tak ostatnio było po wymianie na nowy wahacz dźwięk zamilkł. u mnie było wyraźnie widać jak całe mocowanie wraz z gumami się obracało przy skręcaniu kołami.
KaWu - 28-04-2010, 09:05
Hugo napisał/a: | Zrób tak: Odchyl oparcie tylnej kanapy, zamknij się w aucie a druga osoba niech naciska na bagażnik. |
NIe musze odchylac wchodze tylem auta.
Sprawdzalem i przy bujanie jest ok. Ale moze dlatego ze to nie zawsze wystepuje. Ale sprawdze jutro dokladniej bo jade na kanal.
MOze uda sie zdiagnozowac.
Hugo napisał/a: | Z tym amortyzatorem to może być to, nie wiem w jakim stanie masz je u siebie, ale u mnie po zdjęciu sprężyny okazało się, że są prawie martwe (a na testach wychodziły OK). |
Ja tak samo-dlatego w tet testy nie wirze za bardzo. Tym bardziej ze na wielowahaczowych przewaznie pokazuje ze sa ok i ponizej 70% skutecznosci nie schodza.
Ja mam Nivo-ty masz zwykle amory-ale moze to jednak one.
Jak uda mi sie zdiagnozowac-to napisze dla potomnych.
PS. dzis rano tez sie odezwalo a pozniej cisza.
bania_85 - 03-06-2010, 14:16
Mam podobne zgrzytanie u siebie z przodu po lewej stronie (raz jest, a raz go nie ma). Zgrzytanie na początku występowało podczas bujania na boki, a później zaczęło też zgrzytać przy bujaniu w górę i w dół. Przy skręcaniu kierownica nic takiego nie występuje
Prosze o pomoc
Piekta1987 - 03-06-2010, 16:31 Temat postu: U mnie tez stuka tylko co W moim rekinie sytuacja przedstawia sie tak: cos mocno stuka w lewym przednim kole, zbierznosc chyba poszla bo auto ucieka troche na prawa strone, jest bardzo niestabilne podczas przyspieszania i hamowania na nierownej nawierzchni...
Stukot z dnia na dzien wydaje sie silniejszy i pojawia sie coraz czesciej (teraz slychac go prawie caly czas, glosno i wyraznie jak by tam ktos siedzial i walil mlotkiem ).
Dodam jeszcze ze jak kopie mocno w lewe przednie kolo to slychac ten dzwiek...
Na diagnostyce nic nie wykryli, diagnosta stwierdzil tak:jezdzic az sie rozleci...a to nie jest najlepsze wyjscie
Co to moze byc...moze ktos mial cos podobnego w swym misku? Bo strach jezdzic....
czekoladka_1981 - 03-06-2010, 17:10
Piekta1987 napisał/a: | Co to moze byc...moze ktos mial cos podobnego w swym misku? Bo strach jezdzic.... |
Zapraszam do >>>FAQ zawieszenie<<< opisanego przez Owczara
Piekta1987 - 03-06-2010, 17:30
czekoladka_1981 napisał/a: | Piekta1987 napisał/a: | Co to moze byc...moze ktos mial cos podobnego w swym misku? Bo strach jezdzic.... |
Zapraszam do >>>FAQ zawieszenie<<< opisanego przez Owczara |
czytalem i nic konkretnego nie wywniozkowalem...
Hugo - 03-06-2010, 17:39
Piekta1987 napisał/a: | Stukot z dnia na dzien wydaje sie silniejszy i pojawia sie coraz czesciej (teraz slychac go prawie caly czas, glosno i wyraznie jak by tam ktos siedzial i walil mlotkiem ). | Najprawdopodobniej zużyty wahacz dolny tylny gięty (banan). Włącz 1 bieg lub P w przypadku skrzyni automatycznej, jedna osoba chwyta za w/w sworzeń, a druga buja autem przód-tył. Jak będzie luz na sworzniu to poczujesz go od razu (jak będzie duży to widać będzie nawet gołym okiem jak "chodzi" góra-dół). Piekta1987 napisał/a: | diagnosta stwierdzil tak:jezdzic az sie rozleci... | EDIT
Piekta1987 - 03-06-2010, 17:51
HUGO dzieki za wskazowke jutro to sprawdze
i zapomnialem dodac jednego objawu choroby mojego miska: jak macham kierownica ma postoju slychac stukanie (napewonie jest to koncowka nie ma tam luzu) prz zapalonym silniku stukanie staje sie cichsze albo wcale go nie slychac...
a jeszcze dwa miesiace temu wszystko bylo pieknie
Hugo - 03-06-2010, 17:52
Piekta1987 napisał/a: | jak macham kierownica ma postoju slychac stukanie (napewonie jest to koncowka nie ma tam luzu) prz zapalonym silniku stukanie staje sie cichsze albo wcale go nie slychac... | Drążki kierownicze sprawdzone?
Piekta1987 - 03-06-2010, 17:58
Pan diagnosta stwíerdzil ze wszystko jest w pozadku...
...a nie jest...
robertdg - 03-06-2010, 18:16
Piekta1987 napisał/a: | Pan diagnosta stwíerdzil ze wszystko jest w pozadku... | no bo sprawdzał na szarpakach pewnie, a przy takim sprawdzaniu, wyjda koncowki drazkow oraz tuleje metalowo-gumowe, najpewniej sprawdzic recznie, odprezone zawieszenie i breszka, albo rozpinanie kazdego sworznia i sprawdzanie. Luz na jablku drazka mozna latwo wyczuc unoszac auto na podnosniku i palcem wybadac jablko drazka i wykonac bardzo krotkie i szybkie ruchy prawo lewo kolem
Hugo - 03-06-2010, 23:20
Piekta1987 napisał/a: | Pan diagnosta stwíerdzil ze wszystko jest w pozadku... | EDIT Pkt 8.2. Nie ma przymusu pisania na forum. Jeżeli coś Cię drażni nie musisz odpowiadać.
Piekta1987 - 04-06-2010, 10:22
Bylem przed chwila w Auto Centrum w Zielonce...znajomy mi doradzil zeby tam pojechac, maja tam ludzi co znaja sie na rzeczy... i powiedzieli mi tak
koncowki drazkow obie cena : 49zl*2
drazki : 98zl*2
wachacz lewy dolny giety(banan) 390 zl szt.tyl drazki reakcyjne oba : tuleja 70zl szt*2
robocizna plus geometria 430zl szt!!!
nie za duzo mi powiedzieli?
tomwasz - 04-06-2010, 10:48
Ceny części zależą od jakości i producenta. Ja za wymianę wahaczy płaciłem 100 PLN. Za drążki podobnie. Geometria to różnie bywa ale ostatnio chyba ok 80 PLN. Z tym, że nie wymieniałem tulei z tyłu więc może to nie jest aż taka astronomiczna cena.
|
|
|