Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Brak ssania Po odpaleniu , Dziwne zachowanie Obro
Anonymous - 10-06-2010, 23:38
Źle odpowietrzony układ chłodzenia daje inne efekty. U mnie było, tak w Stealth'cie jak i w Omedze, że wskaźnik temp płynu był na 3/4 i wyżej, powinien być na 1/2, na obrotach żadnych zmian, czasem zapaliła się kontrolka braku płynu.
Wszelkie roboty przy demontażu czy montażu elektryki robi się na odłączonym akumulatorze.
Uszkodzenie sondy to przede wszystkim zapalenie Check'a i dużo większe spalanie, ale nie falowanie albo wzrost obrotów. U Ciebie prawdopodobnie, po nagrzaniu wiesza się silnik krokowy, bo jest brudny.
Przyszło mi jeszcze do głowy uszkodzenie Czujnika temperatury zasysanego powietrza, jest albo przed albo w samym przepływomierzu powietrza. Na zimnym silniku jest ok, a na ciepłym rozłącza się.
marekrybnik89 - 13-06-2010, 02:12
trochę dziś poczytałem na forum i znalazłem jak jakie maja być te napięcia na krokowym. Jednego miałem na stanie i nie przewodzi miedzy pinami 1-2, 1-3, 4-6, 5-6 czyli kaplica, sprawdziłem ten który mam w aucie i piny 1-2, 2-3, 1-3 są ok niestety na 2 cewce napięcia całkowicie odbiegają od poprawnych;/ tak wiec alb nowy korkowiec albo dobrą cewkę;/
pirondo - 14-07-2010, 13:42
u mnie przy odpaleniu silnika obroty na początku dochodzą do 1900 -1500 a pozniej spadają do 1000. Czy to może być walniety silniczek krokowy??
Adaho_krak - 14-07-2010, 14:02
pirondo napisał/a: | u mnie przy odpaleniu silnika obroty na początku dochodzą do 1900 -1500 a pozniej spadają do 1000. Czy to może być walniety silniczek krokowy?? |
To prawidłowe zachowanie silnika, poprostu włącza się ssanie czyli krokowy pracuje prawidłowo.
pirondo - 18-07-2010, 19:03
a mam jeszcze taki prblem czasami nie zawsze głownie jak samochód dłuzej postoi,że przy odpaleniu samochodu na początku sie dusi ciezko odpala i po 3-4sek. wchodzi dopiero w normalna prace.co to moze byc?
kamil4711 - 19-07-2010, 06:37
Możliwe że dostaje więcej paliwa , może wtrysk - ki ? ustawić obroty ? może łapie lewe powietrze ?
zenek_bb - 28-07-2010, 03:45
koledzy koledzy... czytam i nie dowierzam... niema mnie to sie odrazu problemy mnożą...
marekrybnik89 napisał/a: | rosna do 2000 przy jezdzie w korku maks 3000 dalej wolałem nie sprawdzac |
nie mają prawa przy puszczonym pedale gazu wzrosnąć powyżej 2086RPM chyba że nie działa IPS, to pierwsze, po drugie lewe powietrze i źle ustawiony gaz, ale pierw IPS
LowRider napisał/a: | Nie mogę się doszukać optymalnych wartości w Manualu dla tych czujników |
w manualu wszystko pisze
A więc najpierw powiem jak ma działać silnik... Za zawiadamianie silnika że ma kontrolować wolne obroty jest IPS. Po odpaleniu na zimnym obroty 1300-1700 zależnie od temp. otoczenia (im zimniej tym wyżej), odpowiada za to wax actuated air valve, zawór reagujący na temp. cieczy chłodzącej, w manualu jest ładny wykresik jak pracuje (zamyka się przy 50stC). Silniczek krokowy jest wtedy w pozycji 74-99 (mocno otwarty) kiedy wax się zamknie silnik krokowy steruje obrotami. Na rozgrzanym silniku ma być w pozycji ok.40 krok (bez obciążenia). Wolne obroty to dla 4G63 N/A 750 (+/- 100, ale 850 to nie norma). Przy kręceniu kierownicą/klima podnoszą się do 850 (krokowy), kiedy auto się toczy powyżej 7km/h włączają się tzw High Idle obroty zwiększające efektywność jazdy (jak ktoś długo zmienia bieg nie zmusza silnika do stabilizacji wolnych obrotów za każdym razem) mogą one wynosić 1000-1300RPM, jak to działa to po zatrzymaniu auta opadają dopiero do 750.
Teraz tak. Lambda niema nic do gadania jeżeli chodzi o obroty, czy uboga czy bogata silnik krokowcem ustawi obroty, jeżeli sonda padnięta pojawi się Check Engine. Źle ustawiony zapłon lub wałki rozrządu powodują wysokie/niskie obroty bez względu na regulacje. Najłatwiej sczytać błędy bo nie wszystkim działa żarówka CE. Najlepiej podpiąć loggera i sprawdzić wszystkie czujniki. Bez niego nie sprawdzimy dokładnie pozycji korkowca np. ani prawidłowości działania przepływki. Nieszczelność w dolocie bardzo łatwo zobaczyć na loggerze na przykład.
IPS daje mase na swój jeden pin kiedy przepustnica jest w pozycji zamkniętej, cała filozofia
Czujnik temp. płynu na termostacie ten z dwoma pinami ma przy 0stC 6kOhm, przy 20stopniachC 3kOhm, a jego kontrole robi się zanurzając go w 70stC wodzie i ma mieć 104Ohm +/-13,5Ohma, przykręcasz go momentem 10-12Nm na kleju uszczelniającym gwinty. Dochodzi do jego wtyczki +5V i masa, sprawdzasz miernikiem (na wł zapłonie)
TPS ma mieć około 47kOhm między 1 i 4 pinem, to czy działa w całym zakresie sprawdzasz podpinając między np 1 i 2 albo 2 i 4 miernik, otwierasz i zamykasz powoli przepustnice sprawdzając czy podczas zmiany wartości nie pokazuje się w jakimś miejscu 0 albo 1 na mierniku to znaczyło by że jest uszkodzony. Wtyczką dochodzi do niego 5V (pin 1) i masa (pin 4) pinem drugim wychodzi z czujnika wypadkowa dzielnika napięcia.
Czujnik ciśnienia atm. w przepływce sprawdzisz wpinając się w pin 5 wtyczki przepływki (kabel zielony z zółtym paskiem) ma tam być ok.4V (silnik na zapłonie w wtyczka wpięta w przepływke!!), na pinie 4 ma być masa (zielony z czarnympaskiem) na pinie 3cim ma być 5V (zielony z czerwonym paskiem) na pinie 2 12V (czerwony)
Czujnik temp powietrza jest też w przepływce, teraz na odpiętym kablu między pinem 4 a 6 ma być 3kOhm przy 20stC
Czujnik ilości powietrza sprawdzisz na odpalonym silniku na pinie 1 oscyloskopem elektronicznym, na wolnych obrotach częstotliwość impulsów ma być około 38Hz w amplitudzie sinusoidalnej w zakresach 0-12V, przy 7500RPM około 1270Hz
Silniczek krokowy ma mieć po 60ohm między pinami 1i 3 oraz 4 i 6 piny 5 i 2 to wypadkowe. Ma być we wtyczce na nich (2i5) napięcie 12V (kable 1,25mm2 koloru czerwonego) oczywiście na zapłonie.
Warto sprawdzić czujnik ciśnienia oleju wspomagania kierownicy, daje on sygnał masy na swoim jednym pinie wyjściowym wtedy kiedy wspomaganie pompuje, jak się uszkodzi podnosi obroty, znajduje się na pompie wpomagania, odłączasz kabelek, na pompie sprawdzasz czy niema masy jak nie kręcisz kierownicą i czy jest jak nią kręcisz, na kabelku który odpiąłeś ma być 5V, jak jest masa to znaczy że ma zwarcie.
Zawór upuszczania oparów benzyny z baku znajduje się koło tabliczki znamonowej na grodzi silnika lekko po lewej stronie stojąc przodem do silnika, ma wtyczkę z dwoma pinami wtykaną od jego prawej strony. Czerwony kabel ma mieć 12V na zapłonie. Po odpięciu wtyczki sprawdzasz czy między jego pinami jest jakaś rezystancja (niepodane, myślę że nie więcej jak 200Ohm bo to elektrozawór)
Sonda lambda ma 4 kable, białym (pin1) idzie sygnał 0-1V o tym czy jest mieszanka uboga czy bogata, na czarnym ma być masa(pin2) na czarnym z zielonym paskiem ma być 12V (grzałka) pin 4 też jest czarny kabel, idzie do komputera, gdy grzałka ma być włączona pojawia się tam masa, można omomierzem sprawdzić między pinem 3i4 czy grzałka w sondzie niejest spalona.
Wężyki podciśnienia dałem już tu: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=54829
Jak jeszcze ktoś chce sprawdzić jakiś czujnik to proszę pisać powiem jak i czy się da bez loggera.
Zacznijcie od czyszczenia przepustnicy, poprawnej jej kalibracji potem TPS, potem zapłon, na końcu obroty a potem nauka wolnych obrotów. Pozdrawiam
arturpaj napisał/a: | Źle odpowietrzony układ chłodzenia daje inne efekty. |
układ chłodzenia w 4G63 się sam nie odpowietrza
Anonymous - 28-07-2010, 12:50
Zeniu wszystko OK, ale ja nie zwróciłem uwagi na silnik. Dopiero teraz na to popatrzyłem. Moja wypowiedź o silniku kr. i kompie jest do wyrzucenia, sorry.
PS: Warto by ten temat przykleić dla potomności
zenek_bb - 28-07-2010, 14:47
arturpaj napisał/a: | PS: Warto by ten temat przykleić dla potomności |
będę pisał kompletne kompedium do diagnostyki możliwych do sprawdzenia czujników i wyprowadzeń, wtedy się przeklei
barteski - 11-08-2010, 00:09
zenek_bb, CIEBIE to strach o cos spytac od razu referat przez tel tez chłopaki jak sie rozgada zmasakruje człowieka normalnie
a propo tematu jak kupiłem miska 5 lat temu 2 lata jezdziłem bez ssania odpalał z obrotami 800 po rozgrzaniu ciut ciut miał wieksze plus minus 900 i tak jezdziłem 2 lata szukajac problema czujniki przepływki
NA MECIE OKAZAŁO SIE ........................... ECU ...................................kupiłem od typa z giełdy nawet nie wiedział do jakiego auta nie pamietam chyba 50 zł podpiołem i po problemie po tygodniu zmienił mi elektronik kondziory za 100 i lata do dzis
zenek_bb - 11-08-2010, 01:26
to co Ci dzisiaj napisałem na GG barteski, przy uszkodzonych kondensatorach zmienia się napięcie operacyjne zasilające czujniki które powinno wynosić 5V, bardzo łatwo to zdiagnozować bez wyciągania ECU, wystarczy wpiąć się w pin 1 na TPSie i zmierzyć napięcie, najlepiej na podpiętej wtyczce do czujnika, nie wiem czy wpadł ktoś na to wcześniej ale wydaje mi się że nie fajna sprawa
Maretzky85 - 11-08-2010, 09:12
zenek_bb, to nie do końca takie proste
Trzeba jeszcze założyć, że napięcie dawane przez akumulator (alternator) wynosi 14.4, żeby Twoje założenie było poprawne
barteski - 11-08-2010, 23:30
zenek_bb, no tak zenek masz racje ale 5 lat temu ??
teraz piszemy na forum i morzemy sobie pomagac a ja wtedy sam sie mordowałem i 0 czesci zamiennych w posiadaniu miałem
a tak na marginesie ten ECU bez ssania juz jest spakowany i pojedzie do BIELSKO BIAŁEJ
zenek_bb - 12-08-2010, 12:56
Maretzky85 napisał/a: | Trzeba jeszcze założyć, że napięcie dawane przez akumulator (alternator) wynosi 14.4, żeby Twoje założenie było poprawne |
wiesz jak działa stabilizator napięcia? nawet jak akumulator będzie miał 10V to na czujniki pójdzie 5V (w przybliżeniu, nie ma idealnych stabilizatorów)
barteski napisał/a: | ECU bez ssania juz jest spakowany i pojedzie do BIELSKO BIAŁEJ |
miałeś wysłać dwa ;p jeszcze ten z uszkodzonym zasilaniem wtryskiwacza ;p
barteski - 12-08-2010, 22:41
zenek_bb, najpierw naprawimy N/A experymetów na ECU turbo robic niebadziemy A TAK NA MARGINESIE BEDZIESZ MIAL 4 SZTUKI DO ZABAWY
[ Dodano: 12-08-2010, 22:43 ]
ogólnie ktos mial przypadek ze jak kondziorki padły zepsuły cos jeszcze??
|
|
|