Outlander II GEN Techniczne - System multimedialny MMIS
Anonymous - 09-05-2010, 15:25
Nawet fajny sprzęt, ale nie w podstawowej wersji.
Natomiast w full opcji - niestety drogi
Gdyby chociaż jakaś porządna antena TV była montowana fabrycznie... Bo ta antena TV za 114 zł to pewnie nic innego jak antena "druciana" klejona na szybę...
No i szkoda, że nie ma tego co jest cenne w MMCS - możliwości konfigurowania samochodu...
W każdym razie jak ktoś kupuje auto na firmę - OK.
Dla prywatnych userów, moim zdaniem, droga zabawka.
Zwłaszcza, że ceny o którym rozmawiamy - to promocja do końca maja (taniej o 35%/41% od normalnej ceny).
P.S.
Interfejs tak samo "tani" jak w chińczyku... chyba nawet brzydszy
Gregz - 09-05-2010, 15:28
breweryhills, mam pytanie do Ciebie. Czy jest gdzieś funkcja zmiany koloru interfejsu z tego pomarańczowego np na niebieski? Ja nie znalazłem tego nigdzie w ustawieniach, w instrukcji też. Na tej stronce są też screeny z niebieskim podświetleniem http://www.mitsu.cz/mitsu...ment-system.pdf . Jest to niby pierdoła, ale drażni mnie ten kolor
I pytanie nr 2: nie wiem czy masz tam TV w opcji? Nie jestem w stanie nigdzie zobaczyć poprawnego obrazu. Obraz jest za jakimiś paskami. Po prostu masakra. Nie oczekuję tutaj od razu HD ... no ale to jest jakaś porażka. Nie da się oglądać praktycznie nic. Znajduję maxymalnie 2 kanały i to jeszcze w takiej jakości, że ciężko to nazwać obrazem.
breweryhills - 10-05-2010, 18:02
Gregz napisał/a: | breweryhills, mam pytanie do Ciebie. Czy jest gdzieś funkcja zmiany koloru interfejsu z tego pomarańczowego np na niebieski? Ja nie znalazłem tego nigdzie w ustawieniach, w instrukcji też. Na tej stronce są też screeny z niebieskim podświetleniem http://www.mitsu.cz/mitsu...ment-system.pdf . Jest to niby pierdoła, ale drażni mnie ten kolor |
Nie ma, przynajmniej nie znalazłem. Domyślam się jednak że kolor interfejsu dobrany jest do auta pod które konfigurowany jest system. Podobnie z obrazkiem powitalnym i kolorem podświetlenia tych dwóch pasków po bokach. Widocznie chodziło o to by pasowało do czerwonego podświetlenia w Outlanderze, ale uważam że szare tło byłoby dużo lepsze.
Gregz napisał/a: | I pytanie nr 2: nie wiem czy masz tam TV w opcji? Nie jestem w stanie nigdzie zobaczyć poprawnego obrazu. Obraz jest za jakimiś paskami. Po prostu masakra. Nie oczekuję tutaj od razu HD ... no ale to jest jakaś porażka. Nie da się oglądać praktycznie nic. Znajduję maxymalnie 2 kanały i to jeszcze w takiej jakości, że ciężko to nazwać obrazem. |
Mam dokładnie to samo, zgłosiłem zresztą w salonie - jutro zadzwonię i się dowiem, bo kierownik serwisu miał się dowiedzieć w Warszawie o co chodzi. Generalnie oni dopiero zdobywają doświadczenia a my jesteśmy jednymi z pierwszych klientów, którym zamontowali MMIS. Z tego co wiem problem nie leży w sile sygnału, lecz w źle skonfigurowanym tunerze. Błędnie dekoduje sygnał odpowiedzialny za kolory, przez co na obrazie są niebieskie i czerwone smugi. Masz to samo ?
mitsu00 - 10-05-2010, 19:11
breweryhills napisał/a: | Mam dokładnie to samo, zgłosiłem zresztą w salonie - jutro zadzwonię i się dowiem, bo kierownik serwisu miał się dowiedzieć w Warszawie o co chodzi. Generalnie oni dopiero zdobywają doświadczenia a my jesteśmy jednymi z pierwszych klientów, którym zamontowali MMIS. Z tego co wiem problem nie leży w sile sygnału, lecz w źle skonfigurowanym tunerze. Błędnie dekoduje sygnał odpowiedzialny za kolory, przez co na obrazie są niebieskie i czerwone smugi. Masz to samo ? |
jak wyglądają anteny TV w tym sprzęcie i gdzie są zamontowane?
Gregz - 11-05-2010, 11:55
breweryhills napisał/a: |
Mam dokładnie to samo, zgłosiłem zresztą w salonie - jutro zadzwonię i się dowiem, bo kierownik serwisu miał się dowiedzieć w Warszawie o co chodzi. Generalnie oni dopiero zdobywają doświadczenia a my jesteśmy jednymi z pierwszych klientów, którym zamontowali MMIS. Z tego co wiem problem nie leży w sile sygnału, lecz w źle skonfigurowanym tunerze. Błędnie dekoduje sygnał odpowiedzialny za kolory, przez co na obrazie są niebieskie i czerwone smugi. Masz to samo ? |
Dokładnie tak. Mam tak samo. To jest jakaś porażka. Na pewno pojadę z tym do salonu. Jak się czegoś dowiesz to daj znać.
mitsu00,
Są dwie anteny naklejone na szybie od wewnątrz samochodu. Wieczorem wkleję zdjęcie. W chińczyku TV dobrze odbiera?
rezon - 11-05-2010, 13:03
Gregz napisał/a: | W chińczyku TV dobrze odbiera? | u mnie tylko jak ma bardzo dobry sygnał - normalnie śnieg i problemy. Ale mam tylko jedną antenkę z ROF'a zajmującą jedno gniazdo Jack - a jest takich gniazdek na tunerze 4.
mitsu00 - 11-05-2010, 13:52
Gregz napisał/a: | Są dwie anteny naklejone na szybie od wewnątrz samochodu. Wieczorem wkleję zdjęcie. W chińczyku TV dobrze odbiera? |
Tak też się domyślałem. Chińskie antenki jak w Chińczyku. Tyle że moje kosztowaly 50% mniej niż w ASO. Mam identyczne 2 anteny klejone na przedniej szybie. Odbior jest OK, ale zależy od pozycji auta. To analog i ideału nie będzie.
Gregz - 11-05-2010, 16:07
Nie oczekuję HD Ale zaryzykowałbym stwierdzeniem, że w tym MMIS telewizji w ogóle się nie da oglądać.
mitsu00 - 11-05-2010, 18:11
Gregz napisał/a: | Nie oczekuję HD Ale zaryzykowałbym stwierdzeniem, że w tym MMIS telewizji w ogóle się nie da oglądać. |
W takim razie coś jest skopane bo w moim Chińczyku się da i to z zajefajnym rezultatem. Ilość kanałów jest jednak zależna od położenia auta.
breweryhills - 11-05-2010, 19:45
Gregz napisał/a: | Nie oczekuję HD Ale zaryzykowałbym stwierdzeniem, że w tym MMIS telewizji w ogóle się nie da oglądać. |
Wejdź w ustawienia video i zjedź z kolorem całkiem na minimum, do -15 Obraz robi się czarno-biały, ale jakościowo jest OK Dzisiaj gdy byłem na myjni moja żona oglądała "Annę Marię Wesołowską" na TVN'ie i obraz był żyleta. Tak więc czułość odbiornika TV jest naprawdę niezła, problem leży w dekodowaniu kolorów.
Ponieważ problem wydaje się dotyczyć wszystkich MMIS, to albo Mitsubishi szybko wymieni w nich soft albo będzie musiał demontować urządzenia. Przynajmniej u mnie. Wziąłem MMIS między innymi ze względu na tuner TV, o tym że na pokładzie jest Windows CE 5.0 dowiedziałem się już po fakcie. Nie zmienia to jednak faktu że Automapa hula aż miło, tyle że bez dźwięku
Generalnie wydaje się że MMC poważnie wtopiło z premierą MMIS. Nie dość że nie jest następcą MMCS a jedynie alternatywą, to jeszcze wydaje się być wadliwe. Ot, Chińczyk - na szczęście z gwarancją na miejscu. Ktoś kto w MMC organizował temat MMIS kompletnie dał d**y, nie sprawdzając czy to w ogóle działa... Strzałem w kolano jest także brak audio w innych niż "błogosławione iGo 2006" programach nawigacyjnych. Przecież gdyby się rozeszło że MMIS pozwala pracować na typowych aplikacjach nawigacyjnych, to na sprzedaży MMIS mogliby więcej zyskać niż na rozprowadzaniu kart ze starym iGo, w dodatku z nieaktualnymi i nierzetelnymi mapami Emapy
mitsu00 - 11-05-2010, 20:52
breweryhills napisał/a: | Strzałem w kolano jest także brak audio w innych niż "błogosławione iGo 2006" programach nawigacyjnych |
Buahahahaha....... Może AM z 2006r zadziała z dźwiękiem Totalna żenada za prawie 9 tys. peelenów.
Gregz - 12-05-2010, 12:33
mitsu00 napisał/a: |
jak wyglądają anteny TV w tym sprzęcie i gdzie są zamontowane? |
Tak jak napisałem wrzucam fotkę. 1 antena jest z lewej a druga z prawej strony.
http://img203.imageshack....antenymitsu.jpg
mitsu00 - 12-05-2010, 14:06
Identico jak u mnie w Chińczyku. Sprawdź czy palą ci się diody wzmacniacza antenowego na tym pudełeczku w rogu. Jeśli nie to wzmaki nie dostają zasilania i dlatego obraz masz kiepski. Wczoraj jak stalem w korku na Toruńskiej to idealnie odbierałem TVN, TV PLUS, TVP Info Warszawa i POLSAT. Obraz jak brzytwa.
Gregz - 12-05-2010, 14:22
Nie świecą się żadne diody. Na tym pudełeczku jest tylko taka naklejka Mister Anenna
Rozumiem, że dioda jest u Ciebie zamontowana wewnątrz tego pudełeczka i światło z niej przebija się przez ten plastik? Czy widać diodę "gołym okiem" wlutowaną w obudowę?
mitsu00 - 12-05-2010, 14:40
Gregz napisał/a: | Nie świecą się żadne diody. Na tym pudełeczku jest tylko taka naklejka Mister Anenna
Rozumiem, że dioda jest u Ciebie zamontowana wewnątrz tego pudełeczka i światło z niej przebija się przez ten plastik? Czy widać diodę "gołym okiem" wlutowaną w obudowę? | U mnie są diodki wzmacniacza na obudowie. Pytanie czy twoje antenki wogóle mają wzmacniacz sygnału. Jeśli nie, to można zapomnieć o dobrym odbiorze jakichkolwieg programów.
|
|
|