Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Wibracje podczas chamowania
pawelsonx - 03-05-2010, 21:33
Najmniej czasu zajmuje zdjęcia koła i założenie czujnika zegarowego z podstawką magnetyczną a potem sprawdzić bicie tarczy.
Ostatnio wymieniałem tarcze w oplu brembo i bicie mieściło się prawie w normie. Ja bym je oddała ale kolega zdecydował że szkoda czasu i zamontowaliśmy trochę drga ale bez szaleństw
Kartagina4 - 08-05-2010, 08:40
Jestem po remoncie zawieszenia podstawowym czyli stabilizatory i końcówki drążka, i oprócz tego tarcze, klocki przód oraz szczęki tył. Jeszcze nie wyważałem dzisiaj jadę.
Problem miałem ten sam i zniknął po wymianie tarcz.
Miałem luzy na zawieszeniu+ krzywe tarcze= efekt wyrywania kierownicy.
Myślę jednak że główną przyczyną są tarcze. Nie wiem co włożył poprzedni właściciel ale ja włożyłem tarcze ze średniej półki mam nadzieję że problem nie pojawi się znowu.
mario mario - 09-05-2010, 12:36
Ja obecnie w poliftowym mam te duże tarcze na duże szczęki hamulcowe i też biją. Jak założę to z górnej półki. W starym galu były małe, czytałem, ze to bolączka zawieszenia, miałem nadzieję, ze przy takich solidnych tarczach jak w tym nie będzie problemu krzywych tarcz, niestety jest, przy hamowaniu czuć wibracje na kierownicy.
ZbychuBishi - 09-05-2010, 14:22
Ja się tu przykleję. Co prawda w nadchodzącym tygodniu lub następnym będę w warsztacie na diagnostyce zawieszenia, ale pomyślałem sobie że przedstawię swoją sprawę bo może któryś z kolegów miał podobną sytuację.
U mnie nie mogę tego nazwać wibracjami. Raczej swego rodzaju miarowe huczenie( jakby tylko odgłos wibracji) przy hamowaniu najbardziej odczuwalne od ok 80 km/h do 0 km/h. Maksymalnie odczuwalne przy 60 km/h. Co ciekawe przy jeździe bez hamowania z prędkością 60 km/h też słychać huczenie tylko w wolniej ( w dłuższych odstępach czasu).
Przy większych prędkościach nie słyszę tego. Np ze 130 do 90 km/h nie słychać tych niepokojących dźwięków. Miał ktoś podobny przypadek?
mario mario - 09-05-2010, 17:50
ZbychuBishi, wedle mnie to po prostu łożysko.
ZbychuBishi - 10-05-2010, 20:16
ale kończy się czy czy brak smarowania?
Przy skrętach nie odczuwam wzmożonego "huczenia"
|
|
|