Carisma - Techniczne - Gdzie znajduje się filtr paliwa w 1.8 gdi??
plecho1 - 13-05-2010, 21:20
Można dostać u Japaneze podobno za około 300zł, gdzieś na forum jest namiar na niego zresztą to też jego nick na allegro.
Student - 13-05-2010, 22:21
Pytanie podstawowe :
Po co go wymieniać.
Ja w swojej GDI wymieniałem po 140tyś, i filtr w środku był jak nowy, czysty i świecący.
norbert73 - 13-05-2010, 22:50
Wiec niech wiecej osob sie wypowie czy jest sens go wymieniac i czy po wymianie cos sie zmienilo w samochodzie odnosnie spalania i parametrow czy wszystko pozostalo bez zmian a takze czy ten filter faktycznie wygladal w miare dobrze jak u "studenta" czy byly jakies zanieczyszczenia bo faktycznie szkoda wydawac pieniadze i sie meczyc z wymiana jezeli to nie jest konieczne
Saqu - 13-05-2010, 22:55
Nie wiem do końca jak on wygląda, ale w wersji przed liftem przed wejściem do pompy jest takie jak by siteczko, które czasami warto przepłukać. Może w wersji po lifcie też dałoby się go jakoś przepłukać czy coś
Student - 14-05-2010, 08:37
U mnie po wymianie nic się nie zmieniło.
Ja zmieniałem sam, bo lubię robić przy samochodzie, koszt ok. 55zł bo był ten pod bezpiecznikami w komorze silnika, dwie godziny pracy , niestety trzeba mieć drobne ręce bo ciasno.
Generalnie dobrze jest zdjąć koło lewe przednie i zakole, wtedy jest podejście kluczami chyba 14 i 17.
Co do tego w baku , nigdy nie robiłem ale jak za mały filtr trzeba zapłacić 250 zł to może warto go przepłukać lub coś podobnego bo po co przepłacąć jak nie ma różnicy.
Anonymous - 14-05-2010, 17:46
Po pierwsze to jak sobie wyobrazacie plukanie filtra?To moze i wystarzcy tez przedmuchac filtr powietrza i po co kupowac nowy,dalej jezdzic na tym samym.Co do oznaczenia to nie pamietam jakie jest.Ja wymienialem filtr paliwa poniewaz mialem problem z falowaniem obrotow,jak mi powiedzieli w ASO ze mam pompe wysokiego cisnienia do wymiany to nie chcial w to wierzyc i sam kombinowalem ze moze to nie to wiec zaczolem od wymiany filtrow,nic to nie dalo i dopiero kupilem uzywana pompe wysokiego cisnienia i po klopocie.Jak producent auta zaleca wymiane filtrow , oleju ,czy tez innych plynow po okreslonym przebigo to ja tak robie i nie dyskutuje ,za to mam pewnosc ze moja cari mnie nie zawiedzie.
norbert73 - 14-05-2010, 18:14
dadur powiedz mi tylko czy ten filtr wygladal tak czy inaczej , zalanczam link, bo gdy wpisuje w google to zawsze mi znajduje wlasnie ten filtr i jak jest napisane w tabelce to powinien on pasowac do mojego modelu carismy bo zgadza sie i rok produkcjii i typ silnika . pozdrawiam
http://www.partsplazaltd....tCode=105264016
Anonymous - 14-05-2010, 19:12
Nie to jest filtr ktory jest mocowany w komorze silnika.Nie wiem czy dostaniesz na wyspach gdzies w sklepie .Ja tez szukalem i niestety nigdzie nie byo poza ASO.To jest niestety urok mitsu w UK.Jutro poszukam w manualu moze tam bedzie to ci podesle.
Student - 14-05-2010, 20:29
darru nie masz racji ale to twoja sprawa.
Ponadto sam sobie odpowiedziałeś że wymiana filtra nic nie dała.
A porównanie do filtra powietrza nie ma sensu bo specyfika filtra jest inna.
Sitko można przepłukać i przedmuchać, zabitego papieru sie nie da.
Ponadto po co kombinować jeżeli filtr powietrza kosztuje 28zł, oleju 20.
Natomiast paliwka 300 i tutaj już można coś robić.
Anonymous - 14-05-2010, 21:22
Student czy widziales jak jest zbudowany ten filtr paliwa?Wydaje mi sie ze nie a ja widzialem poniewaz ten stary rozebralem i wiem ale to juz moja sprawa.Jesli chcesz wiedziec to powiem ci ze nasze carismy Gdi sa bardzo wrazliwe na jakosc paliwa i wlasnie miedzy innymi temu siada pompa wysokiego cisnienia.ponadto jak bys musial wydac na nowa pompe okolo 5tys tez bys kombinowal zeby moze to nie to.Wiecej nie dyskutuje na ten temat.Kazdy robi tak jak uwaza ja sie stosuje do zalecen producenta i oki.
plecho1 - 14-05-2010, 21:39
Fotki fitra w baku są w tym temacie ale nie są one zbyt wyczerpujące ale to jedyne jakie znalazłem. Było jeszcze kilka linków do fotek ale niestety już nieaktualnych.
http://forum.mitsumaniaki...iltr+paliwa+gdi
Anonymous - 14-05-2010, 21:43
To jest wlasnie taki filtr .
norbert73 - 15-05-2010, 14:29
ok, dzięki za info.
plecho1 - 11-06-2010, 13:49
To właśnie fotki filtra paliwa umieszczonego w baku w Carismie II 1.8 GDI.
mcmurdon - 14-09-2010, 22:08
Witam serdecznie, gdyby ktoś szukał zamienników filtra paliwa znajdującego się w baku ( oryginał ma nr MR911602 ) to proponuję zainteresować się filtrem firmy ASHIKA nr 30-05-505 w cenie 105 zł brutto . Nie chcąc być posądzony o reklamę dystrybutora wprosze sobie wpisać powyższe w google. Inne zamienniki to FC-505S JAPANPARTS oraz MEAT & DORIA nr 4736. Znalazłem jeszcze jakiś wkład firmy KAGER o numerze 11-0276 niby zamiennik MR911602, możliwe że to się wkłada do tego plastiku ale głowy za to nie dam. Pozdrawiam i liczę za odzew.
|
|
|