To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - odczyt z komputeraz

aren195612 - 11-05-2010, 20:12

konradsd napisał/a:
moim aucie jest pompa wc i pompa paliwa, dobrze rozumuje?

zgadza się , ta pompka w baku podaje paliwo pod niskim ciśnieniem /3bary z hakiem/ do pompy wysokiego ciśnienia która je podbija do 50bar plus-minus 3 bary.
Odnośnie mocy: jedna lambda 125KM, dwie sondy lambda 122KM, u ciebie są dwie, czyli 122 KM.

Hagi napisał/a:
sądząc po kodzie błędu masz model z najnowszej generacji i myślałem,ze pompy tam montowane byly mniej awaryjne od tych wstawianych wczesniej,Ja mam cari po lifcie ale z pompą,która była wstawiana tez w wcześniejszych modelach (MD351017)

Nowe modele pompy były chyba montowane od rocznika 2002, przynajmniej tak wynika z manuala, jakby jednak tak było jak piszesz to sensor ciśnienia jest w innym miejscu. Nie w regulatorze ciśnienia tylko w listwie paliwowej, z lewej strony. Co w sumie co do istoty pomiaru napiecia woltomierzem nic nie zmienia.

Saqu - 11-05-2010, 20:29

W 2001 roku występowały jeszcze modele 125 konne z tego co mi wiadomo :P ale mogę się mylić.
konradsd - 12-05-2010, 07:07

to możecie mi powiedziec odnosnie tego filtru który zamówiłem czy mam go brac czy to nie jest to na 100%? i ogolnie to sam nie wiem jak mam sie zachowywac i co mowic przy kupowaniu czesci bo wychodzi na to ze sam nie wiem które sa dobre które nie tak samo nie wiedza o tym ci co mi je sprzedaja, mam brac do carismy 1.8 gdi 2001 rok 122km tak mowic? i powinno im wystarczyc? bo juz sie robie strasznie oglupialy, dzisiaj jade do sklepu i bede im mowil wszystko tak jak jest na forum napisane, odnosnie tych filterków
dzieki za wyjasnienie wszystkiego

Saqu - 12-05-2010, 07:38

No tak już powinni lepiej ogarniać, filtr w postaci takiego małego zbiorniczka czy czegoś takiego montowanego przy silniku na pewno nie jest filtrem pasującym do Twojego auta. Wyrzuciłbyś tylko nie potrzebnie pieniądze. Niby nie aż tak dużo, ale zawsze coś.
Jakbyś miał chwilę czasu i chęci możesz również wykręcić pompę paliwa ze zbiornika i przeczyścić trochę filterek.

konradsd - 12-05-2010, 10:07

dzieki Saqu, wiadomo niby 50zł ale jest to zawsze cos ,pojade tam jeszcze raz i powiem o wszystkich filtrach o jakich bylo pisane wczesniej, tylko sam jestem ciekaw skad oni wzieli akurat ten filtr do mojego auta skoro im wszystko podalem i takie cos mieli , dziwne troche;/
ztego co juz sieorientuje mam filtr w baku przy pompie paliwa dwa filtry przy pompie wc tak jak wczesniej ktos pisal o te bede wolal podam rok marke model to chyba tym razem znajda taki jak powinien byc, macie moze jakis sklep gdzie mozna przez neta wszystko dobrze zamowic?

Hagi - 12-05-2010, 12:32

Ja szukałem i nie znalazłem tylko serwis zostaje ewentualnie Japaneze do którego kontakt znajdziesz w postach na forum.Proponowałbym też ściagnąc serwis manual z forum i znaleźc dokładny opis do twojego błędu bo moze trzeba będzie sprawdzic jeszcze inne rzeczy.

Saqu ma racje później występowały silniki z 125KM ale były montowane w autach z automatyczną skrzynią biegów.

konradsd - 12-05-2010, 15:34

zamówilem flitr własnie z japaneze koszt 290zł ,pytalem na przód o pompe wc i niestety nie ma juz sie boje że bedzie dramta ze znalezieniem używanej, ale nie ma sie co martwic na zapas

[ Dodano: 13-05-2010, 22:58 ]
w aucie jeszcze nic nie wymieniłem czekamna filtr i idzie odmechanika ale póki co to jest coraz gorzej trudno żeby było lleiej, ostatnio jak adpalam auto cosmi buczy pod maska później ustaje, jak nawet lekko dotkne pedała gazu potrafi auto zgasnac i wariujej mi komputer pokazuje ze spalam 20litrów pisze to bo byc moze coś wiecje mi ktoś z was powie co może byc chociaz zdaje sobie sprawe ze póki nie znaczne od czegos to po omacku ciezko jednak mimoto postanowilem napisac tego posta pozdrawiam

[ Dodano: 18-05-2010, 12:39 ]
witam ponownie tak wiec mam pierwsza diagnoze od mechanika mówi ze cisnienie na pompie paliwa jest ok z pradem tez ,wychodzi wiec czujnik ciesnienia paliwa tylko teraz pytanie czy ja mam go na listwie czy w innym miejscu, najlepiej chyba bylo by zczytac numer czesci zeby kupic dobra ? czy jak postapic prosze o porade
na kompie znowu pokazalo czujnik-rozdzielacz paliwa
prosze o szybka pomoc

[ Dodano: 18-05-2010, 12:54 ]
witam ponownie tak wiec mam pierwsza diagnoze od mechanika mówi ze cisnienie na pompie paliwa jest ok z pradem tez ,wychodzi wiec czujnik ciesnienia paliwa tylko teraz pytanie czy ja mam go na listwie czy w innym miejscu, najlepiej chyba bylo by zczytac numer czesci zeby kupic dobra ? czy jak postapic prosze o porade
na kompie znowu pokazalo czujnik-rozdzielacz paliwa
prosze o szybka pomoc