To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Prośba o pomoc użytkowników 2.0 benzyna

robertdg - 14-05-2010, 08:04

Jezeli manual nic innego nie pokazuje to raczej nie, sa jeszcze bezpieczniki w przedziale pasazerskim. Odnosnie tej wiazki z pinami, jezeli wyglada na grzebana to chyba masz sie czym martwic, jezeli nie to byc moze pomyliles piny, albo nie wziales pod uwage obrotu o 180stopni, albo lustrzanego odbicia.
atomek_dogg - 14-05-2010, 11:47

Przekaźnik. bezpieczniki (wszystkie, łącznie z kabinowymi) sprawdziłem i są dobre. A co do kostki to nie wygląda na grzebaną - po prostu nie ma podprowadzonych przewodów tak gdzie wdg. manuala powinny być. Jedna rzecz mi się nie zgadza - są różnice w manualu: kostka którą należy sprawdzić od ABS ECU jest inaczej opisana niż schemat elektryczny ABSu.
Na schemacie terminal 4 (tam gdzie nie mam prądu gdy stacyjka ON) idzie do włącznika światła stop przy pedale, a wdg. ABS troubleshooting jest to ABS ECU power supply. O co chodzi ??? :shock:

areksz121 - 14-05-2010, 12:21

Podłączę się...czy w Galu E5 tak samo po zwarciu pinów 1 i 4 powinna mrugać kontrolka ABS??? Mam ten sam problem co autor tematu... świeci, zapalam, gaśnie, ruszam i po kilku metrach się zaświeca. Czy to może tylko czujniki do sprawdzenia? Na ogół jak ABS działał to nie doprowadzałem do jego włączania, wcześniej nie działała kontrolka (spalona), po pewnym czasie jak już zaczęła świecić bez przerwy, to spróbowałem ostro hamować i efekt był taki, że zablokowało lewe koło z przodu.
atomek_dogg - 14-05-2010, 18:49

Pytanie za 100 pkt. : ECU ABS jest na pompie ABSu? Czy też jest oddzielnie ? Jeżeli jest oddzielnie to gdzie on jest i jak go sprawdzić?? A samą pompę da się jakoś sprawdzić czy jest OK ??
robertdg - 14-05-2010, 22:18

Tak w pompie, manual plik 35.pdf str od 32
atomek_dogg - 15-05-2010, 15:54

Jeszcze raz dzięki Robertdg. :)

[ Dodano: 15-05-2010, 22:03 ]
W manualu są niezgodności:

35B-18 Jest napisane, że trzeba pomierzyć napięcie w kostce którą się podpina do ABS ECU.
Już na samym początku nie zgadzało mi się coś bo wdg. manuala to brakowało mi pinów.
Przestudiowałem schemat elektryczny, próbnik w łapę i ZONK. Wszystkie piny są inaczej.
Jakby się komuś miało kiedyś przydać:

Terminale

2. sygnał z włącznika światła stop
3. i 4. czujnik prędkości lewy przód
6. i 7. czujnik prędkości lewy tył
8. masa
9. zasilanie zaworu elektromagnetycznego
11.masa
14.nie wiem ;p
16. + z przekaźnika
17. i 18. czujnik prędkości prawy przód
20.+ gdy stacyjka ON
21. i 22.czujnik prędkości prawy tył
23.nie wiem ;p
24.masa
25.+

Czy można podłączyć pompę ABS (kostka) gdy pompa nie jest podpięta pod przewody hamulcowe? tzn. żeby niepotrzebnie nie zakładać pompy i sprawdzić czy wszystko jest OK i ewentualnie wtedy ją założyć?

[ Dodano: 16-05-2010, 12:34 ]
Powtórzę pytanie, bo nie wiem czy ktoś je zauważył:

Czy można podłączyć pompę ABS (kostka) gdy pompa nie jest podpięta pod przewody hamulcowe? tzn. żeby niepotrzebnie nie zakładać pompy i sprawdzić czy wszystko jest OK i ewentualnie wtedy ją założyć?

Dzięki z góry za odpowiedzi.