Carisma - Ogólne - Prosze o wykres z Evoscana działania sondy lambda
gdi user - 16-05-2010, 21:49
Przez cały czas pomiaru (na rozgrzanym silniku), około 15 minut AFR=31,36 obroty silnika poniżej 650rpm.
Po włączeniu klimatyzacji AFR=28.00, wyprzedzenie zapłonu 19stopni.
Po dodaniu "gazu" AFR spada do 14,7 pojawia się napięcie na sondzie
Na zimnym silniku na tzw "ssaniu" AFR= 14,3
aren195612 - 16-05-2010, 22:06
gdi user napisał/a: | około 15 minut AFR=31,36 | dziwne trochę, silnik automatycznie powinien zmienić tryb. Tak jest u mnie, i w jeszcze paru innych GDI z jakimi miałem do czynienia. Sporo o tym na rosyjskich forach. Może w Volvo wygląda to inaczej.
Czy na podniesionych obrotach oscylacja i napięcie z sondy w miarę normalne?
Ten spadek temperatury silnika na wykresie to skąd? Czy wentylator się załączył?
Ciśnienie na WC trochę niskie, czy masz przekłamanie na komputerku względem spalania faktycznego?
gdi user - 16-05-2010, 22:29
Niskie ciśnienie jest związane z niskimi obrotami silnika, przy około 630rpm, waha się ono w granicach 47mpa, natomiast przy 850 rpm oscyluje około 50mpa.Dziwną sprawą jest ze po zgaszeniu silnika ciśnieni leci w dół do około 8mpa. Ten poprzedni wykres był "nagrany" podczas uczenia obrotów, ten spadek temp. jest powodowany włączeniem wentylatora nagrzewnicy na max. Wentylator chłodnicy włącza się przy około 110 stopniach.Spalanie po zimie podskoczyło o około 1,5-2 litry w stosunku do zimy, w zimie spalanie pokrywało się z komputerem pokładowym i było około 7,2 l/100km a ostatnio około 9l/100km. Volvo i Carisma ma identyczne silniki i identyczne komputery ECU wiec trochę dziwne jest to, że moje volvo nie działa tak jak większość.
Ps. dziękuję aren195612 za zainteresowanie moim problemem
|
|
|