[92-96]Galant E5xA - Regeneracja turbiny cena i remont czy konieczny
Śpiewak - 18-05-2010, 18:51
pierscienie poszly przy rozbieraniu,dobre. ciekawe co za kowal rozbieral Twoj silnik. moze to i lepiej bo chociaz taki typek nie wezmie sie za skladanie.
qattro18 - 18-05-2010, 19:33
Nie wiem na ile legalne by było ostrzeżenie na forum by inni nie trafili do tego warsztatu z extra "fachowcami"
robertdg - 18-05-2010, 20:19
PiterK napisał/a: | Z turbina jest taka spraważe poszła bez zatwierdzenia ceny przeze nie do regeneracji i lezy tam i czeka na odbiór | Jezeli nie powiedziałeś w warsztacie "róbcie co konieczne" nie masz obowiazku płacic za cos co nie było z Toba uzgadniane, zwłaszcza w takiej kwocie, zakrawa to o naciagactwo
PiterK napisał/a: | Silnik jest rozkopany nie chcą mi złożyć z powrotem tak jak był bo podobno pierścienie poszły przy rozbieraniu | Jezeli oni zniszczyli pierscienie to i powinni je wymienic, no chyba ze byly uszkodzone, a Oni zle Cię o tym poinformowali
PiterK napisał/a: | Trzeba by inwestować w uszczelki i cześci a i tak twierdzą że może nie odpalić | co to za mechanicy co maja wykonac robote za gruba kase, nie dajac wogole gwarancji na to ze to bedzie gamzac, przeciez to jest naciagania, masz placic za cos co bedzie w gorszym stanie niz im przywiozles kpina, albo cos robia do rzeczy, albo chowaja lapy w kieszenie i niech im maly paznokcie obgryza
Owczar - 19-05-2010, 10:22
qattro18 napisał/a: | Nie wiem na ile legalne by było ostrzeżenie na forum by inni nie trafili do tego warsztatu z extra "fachowcami" |
Jest legalne jeśli jest zasadne. PiterK, może napisać na swoim regionalnym forum.
PiterK - 19-05-2010, 20:27
Witam!
Dzisiaj byłem z kumatym mechanikiem zobaczyc jak jest naprawde. No cóż faktycznie silnik jest wyrypany tłoki , pierścienie, nie nadaje się to już do uzycia. Wyglada na to że mechanik chciał faktycznie robic generalny remont silnika ale całośc przekroczyła koszty samochodu....
Poprzedni właściciel totalnie zajezdził ten silnik i pewnie wiedział co sprzedaje...
Puki co sprawa staneła na tym iż wymieniamy silnik na używany kupiony tutaj , to co pozostanie ze starego idzie na sprzedaż i tyle. Zmieszcze się w kosztach poniżej 3 tys razem z robocizną i dodatkami typu olej itp. i o to chodzi. Szkoda tylko że nie powiedział o kosztach całkowitych już na początku, można było zaoszczędzic sobie nerwów i fura pewnie byłaby już na chodzie. Ale trzeba się jakoś dogadac , ja jestem w stanie zapłacic za porzadna robote ale nie powyzej kosztów samochodu. Napisze jak to się skońvczyło , mysle że do tygodnia bedzie przekładka i samochód wyjedzie o własnych siłach. Pozdro.
[ Dodano: 31-05-2010, 19:22 ]
Witam! Misiek wrócił dzisiaj do świata żywych ) Wymieniliśmy silnik na sprawną uzywke . Silnik zakupiony w japan korea moto z całym osprzetem pompą, turbiną itp. Ściagaja z Japonii były aż 4 do wyboru , wybraliśmy wizualnie najlepszy i okazał się w pełni sprawny. . Z naklejki przebieg 77 tys km i twierdzą że jest wiarygodny. W kazdym razie po zrobieniu wszystkich pomiarów okazało się że silnik igiełka w pełni sprawny , suchy, turbina również ! Mechanik twierdzi że realnie moze mieć około 100 tys km a zaznaczony na nim przebieg to czas ostatniej wymiany rozrządu. Wszystkie te silniki co mieli chodziły z automatyczną skrzynią biegów takie miały tam mocowanie. Troszke było tam do zmiany bo prawdopodobnie był z nowszego rocznika niż mój.
Pracuje bardzo dobrze cichutko tak jak trzeba. Oprócz tego wymieniony rozrząd i pare rzeczy co wyszły w trakcie . Zalany został półsyntetykiem. Koszty wyszły troche powyzej 3 tysięcy ale zostało jeszcze troche szpejów do sprzedania ze starszego.
Jestem zadowolony i pewnie nim będę jeździł co najmniej 5 latek albo więcej bo ja za często nie lubie zmieniać samochodów.
Wielkie dzięki forumowiczom za namiar na tą firme z silnikami , gdyby nie to to poszedłby na części a ja rozstałbym się z tą marką.
I jeszcze jeden szczegół mój silnik nie ma intercoolera nie wiem czy to dobrze czy nie zalezy mi za bardzo na dodatkowym przyspieszeniu. Pozdrawiam.
|
|
|