To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Regeneracja turbiny cena i remont czy konieczny

Śpiewak - 18-05-2010, 18:51

pierscienie poszly przy rozbieraniu,dobre. ciekawe co za kowal rozbieral Twoj silnik. moze to i lepiej bo chociaz taki typek nie wezmie sie za skladanie. :|
qattro18 - 18-05-2010, 19:33

Nie wiem na ile legalne by było ostrzeżenie na forum by inni nie trafili do tego warsztatu z extra "fachowcami"
robertdg - 18-05-2010, 20:19

PiterK napisał/a:
Z turbina jest taka spraważe poszła bez zatwierdzenia ceny przeze nie do regeneracji i lezy tam i czeka na odbiór
Jezeli nie powiedziałeś w warsztacie "róbcie co konieczne" nie masz obowiazku płacic za cos co nie było z Toba uzgadniane, zwłaszcza w takiej kwocie, zakrawa to o naciagactwo
PiterK napisał/a:
Silnik jest rozkopany nie chcą mi złożyć z powrotem tak jak był bo podobno pierścienie poszły :shock: przy rozbieraniu
Jezeli oni zniszczyli pierscienie to i powinni je wymienic, no chyba ze byly uszkodzone, a Oni zle Cię o tym poinformowali
PiterK napisał/a:
Trzeba by inwestować w uszczelki i cześci a i tak twierdzą że może nie odpalić
co to za mechanicy co maja wykonac robote za gruba kase, nie dajac wogole gwarancji na to ze to bedzie gamzac, przeciez to jest naciagania, masz placic za cos co bedzie w gorszym stanie niz im przywiozles :?: kpina, albo cos robia do rzeczy, albo chowaja lapy w kieszenie i niech im maly paznokcie obgryza
Owczar - 19-05-2010, 10:22

qattro18 napisał/a:
Nie wiem na ile legalne by było ostrzeżenie na forum by inni nie trafili do tego warsztatu z extra "fachowcami"

Jest legalne jeśli jest zasadne. PiterK, może napisać na swoim regionalnym forum.

PiterK - 19-05-2010, 20:27

Witam!
Dzisiaj byłem z kumatym mechanikiem zobaczyc jak jest naprawde. No cóż faktycznie silnik jest wyrypany tłoki , pierścienie, nie nadaje się to już do uzycia. Wyglada na to że mechanik chciał faktycznie robic generalny remont silnika ale całośc przekroczyła koszty samochodu....
Poprzedni właściciel totalnie zajezdził ten silnik i pewnie wiedział co sprzedaje...
Puki co sprawa staneła na tym iż wymieniamy silnik na używany kupiony tutaj , to co pozostanie ze starego idzie na sprzedaż i tyle. Zmieszcze się w kosztach poniżej 3 tys razem z robocizną i dodatkami typu olej itp. i o to chodzi. Szkoda tylko że nie powiedział o kosztach całkowitych już na początku, można było zaoszczędzic sobie nerwów i fura pewnie byłaby już na chodzie. Ale trzeba się jakoś dogadac , ja jestem w stanie zapłacic za porzadna robote ale nie powyzej kosztów samochodu. Napisze jak to się skońvczyło , mysle że do tygodnia bedzie przekładka i samochód wyjedzie o własnych siłach. Pozdro.

[ Dodano: 31-05-2010, 19:22 ]
Witam! Misiek wrócił dzisiaj do świata żywych ) Wymieniliśmy silnik na sprawną uzywke . Silnik zakupiony w japan korea moto z całym osprzetem pompą, turbiną itp. Ściagaja z Japonii były aż 4 do wyboru , wybraliśmy wizualnie najlepszy i okazał się w pełni sprawny. . Z naklejki przebieg 77 tys km i twierdzą że jest wiarygodny. W kazdym razie po zrobieniu wszystkich pomiarów okazało się że silnik igiełka w pełni sprawny , suchy, turbina również ! Mechanik twierdzi że realnie moze mieć około 100 tys km a zaznaczony na nim przebieg to czas ostatniej wymiany rozrządu. Wszystkie te silniki co mieli chodziły z automatyczną skrzynią biegów takie miały tam mocowanie. Troszke było tam do zmiany bo prawdopodobnie był z nowszego rocznika niż mój.
Pracuje bardzo dobrze cichutko tak jak trzeba. Oprócz tego wymieniony rozrząd i pare rzeczy co wyszły w trakcie . Zalany został półsyntetykiem. Koszty wyszły troche powyzej 3 tysięcy ale zostało jeszcze troche szpejów do sprzedania ze starszego.
Jestem zadowolony i pewnie nim będę jeździł co najmniej 5 latek albo więcej bo ja za często nie lubie zmieniać samochodów.
Wielkie dzięki forumowiczom za namiar na tą firme z silnikami , gdyby nie to to poszedłby na części a ja rozstałbym się z tą marką.
I jeszcze jeden szczegół mój silnik nie ma intercoolera nie wiem czy to dobrze czy nie zalezy mi za bardzo na dodatkowym przyspieszeniu. Pozdrawiam.