To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Trzeci rząd siedzeń

jaswil - 08-05-2016, 13:11
Temat postu: montaż 3 rzędu foteli
Proszę o informację czy montaż 3 rzędu foteli możliwy jest w każdym outlanderze II?
dziura w podłodze jest jakby do tego przystosowana , ale potrzebuje potwierdzenia zanim kupie. A może ktoś z Warszawy lub okolic chce się pozbyć tej kanapy z pasami?

Pozdrawiam

jurellas - 09-05-2016, 07:58

mitsu00 napisał/a:
diament napisał/a:
Czy ktoś z kolegów może podpowiedzieć na temat tych śrub którymi dokręcone jest to siedzonko?a w zasadzie to chodzi mi tylko o to czy mają one nagwintowane gniazda w podwoziu czy mają nakrętki od spodniej strony podwozia (czyli cz po odkręceniu siedzenia mogą się one gdzieś tam zawieruszyć? czy po prostu, po demontażu wkręcam śruby ponownie i sprawa załatwiona?)Ponieważ mam obawy czy po tej operacji nie będzie trzeba szukać nakrętek, a zdaję sobie sprawę że trzeba je wkręcić ponownie bo i po co dodatkowa wentylacja i napływ wilgoci. Pozdrawiam i proszę o podpowiedź.
Nie pytaj o to samo w 3 watkach na raz :wink:

Zdemontowałem ten trzeci rząd,zważyłem i wyszło 41,5 kg balastu który w zasadzie nie jest mi potrzebny. Trzeba uważać przy odkręcaniu zawiasów ponieważ od spodu gwint śrub może być bardzo zanieczyszczony lub wręcz troszkę przyrdzewiały,nakrętki są jakoś dospawane czy zgrzane od spodu. Podczas odkręcania spryskiwałem gwint śruby wd-40 kręcąc tam i z powrotem,niestety za ostro podszedłem do sprawy i urwałem tzn odspoiła się nakrętka od podwozia. Zawiasy jednak udało się zdemontować ale śrubka z nakrętką została. Potwierdziło się stare porzekadło - co nagle to po diable :-/ Mogłem poświęcić więcej czasu i zobaczyć czy jest dojście od spodu w celu oczyszczenia gwintu tych czterech śrub.

alojso - 09-05-2016, 09:05

Imo największym problemem będzie nie tyle ławeczka, co montaż pasów. Nie zapomnij też o dowodzie rejestracyjnym - nie wiem czy tak łatwo zwiększyć ilość miejsc.
emil_d - 09-05-2016, 23:10

alojso napisał/a:
Imo największym problemem będzie nie tyle ławeczka, co montaż pasów. Nie zapomnij też o dowodzie rejestracyjnym - nie wiem czy tak łatwo zwiększyć ilość miejsc.

Ja ten zabieg przeprowadziłem dwa lata temu - jak są wszystkie śruby to sprawa jest prosta, ale WD40 rulez :) . Trzeba ściągnąć manual do trzeciej ławki i pasów bo trzeba zakładać podkładki dystansowe i nie ma sensu robić tego metoda prób i błędów.

Co do rejestracji - niezbędna jest faktura od mechanika za założenie ławki (więc sam jej nie musisz montować) -> stacja z uprawnieniami, parę zdjęć + 100 zł -> kwitek -> urząd ds. komunikacji -> 2 tygodnie później nowy dowód rejestracyjny