Komputery, RTV, AGD, Komorki - Aktualizacje w winXP
Anonymous - 08-10-2006, 19:06
tak tez wlasnie bylo ze slynna dziura "dcom" mozna bylo sobie sciagnac gotowa aplikacje i przejac kontrole nad kompem z winda 2k xp nawet z SP1... robilismy takie testy na uczelini, jak studiowalem informatyke.
Anonymous - 08-10-2006, 21:34
Panowie iPanie w żaden sposób nie moge tego cholerstwa odinstalować nie jestem żadnym komputerowym magikiem wiec moze ktoś ma jakiś genialny sposób bo już się z młotkiem do laptopa zabieram
Chooper - 08-10-2006, 21:42
Efa! napisał/a: | Chooper, czy chcesz, czy nie chcesz, to i tak IE na bank w systemie masz. Nawet jeśli to starsza winda i tzw. "lite" (light). |
naturalnie, bo jak już zostało stwierdzone, IE w systemie jest, ale u mnie totalnie nieużywane (samo IE)
Moominek - 08-10-2006, 21:48
Wkurzają mnie te wszelkie microsoftowe aktualizacje. Jedno co się po nich poprawia to mam więcej czasu na kawe podczas uruchamiania komputera. Otóż wyłaczyłem aktualizacje i usunąlem wszystkie wcześniej ściągnięte. Prostym sposobem;
START -> Ustawienia -> Panel Sterowania -> Dodaj/Usuń Programy -> wywaliłem wszystkie aktualizacje i poprawki... pomogło. Winda zaczęła znów normalnie się uruchamiać. Do tego dorzuciłem darmowy AntiVir i tak pare latek działa i nie łapie nawet katarku
Aha! Mam WinXP z SP2 oraz WinXp z SP1. Ta pierwsza instalka poszła już do kosza. Im bardziej poprawiona wersja windy tym częsciej pojawiało mi się okienko z wykryciem błedu i pytaniem o wysłanie danych do MS z kodem i opisem błędu
arekp - 08-10-2006, 22:19
Chooper napisał/a: | IE w systemie jest, ale u mnie totalnie nieużywane (samo IE) |
Uwierz, ze uzywasz tego nie majac nawet takiej swiadomosci.
[ Dodano: 08-10-2006, 22:22 ]
Moominek napisał/a: | wywaliłem wszystkie aktualizacje i poprawki... pomogło. Winda zaczęła znów normalnie się uruchamiać |
Ja bym zaczal od kontroli ilosci wolnego miejsca na dysku systemowym i profilaktycznego usuniecia katalgow z kopia zapasowa plikow, wykonywana przy instalacji kazdej aktualizacji.
Ja nie wiem co Wy macie za sprzet, moj komputer uruchamia sie ~15s - Windows XP Pro z zainstalowanym XP2 i wszystkimi dostepnymi aktualizacjami.
Anonymous - 08-10-2006, 22:48
http://www.microsoft.com/...ta/default.aspx
Zarejestrowalem sie Otrzymalem klucz do Visty i czekam tylko na plytke 'od kolesia bo on sciagal tego RC1
Obadam go i jak cos to dam znac
szczeslaw - 09-10-2006, 02:15
Moominek napisał/a: | Im bardziej poprawiona wersja windy tym częsciej pojawiało mi się okienko z wykryciem błedu i pytaniem o wysłanie danych do MS z kodem i opisem błędu |
Albo instalujesz dużo badziewia, albo masz coś nie tak ze sprzętem...
arekp - 09-10-2006, 02:15
dylirzans napisał/a: | Zarejestrowalem sie Otrzymalem klucz do Visty |
Przeciez podawalem klucze na forum :]
Anonymous - 09-10-2006, 02:27
ta vista wcale lepsza nie bedzie, proponuje migracje na osxa...
Krzyzak - 09-10-2006, 08:21
W XP pomaga kilka opcji:
- defragmentacja dysku
- usunięcie plików z katalogu Windows\Prefetch
- usunięcie niepotrzebnych serwisów (przez np. msconfig)
- usunięcie niepotrzebnych bibliotek ładujących się, żeby przyśpieszyć np. Office'a, programy graficzne, przeglądarki itp.
Zresztą - porównując XP do np. 2000 (resztę pomijam, bo to totalny syf - poza stareńkim NT), to i tak szybko się odpala.
JCH - 09-10-2006, 08:29
arekp napisał/a: | Ja nie wiem co Wy macie za sprzet, moj komputer uruchamia sie ~15s - Windows XP Pro z zainstalowanym XP2 i wszystkimi dostepnymi aktualizacjami. | No tak, jak Grześku chyba mówił, że ma 2 GB RAM-u i jeszcze kolejny GB by przygarnął ....
Anonymous - 09-10-2006, 13:57
nippo napisał/a: | ta vista wcale lepsza nie bedzie, proponuje migracje na osxa... |
Dzieki za propozycje ale mi macintosh bokiem wychodzi
arekp wiem ze podawales klucze ale wolalem miec swoj indywidualny, zreszta ta Vista to cos mi sie nie widzi ;/ Koles sciagnal i po pol godziny wyladowywania plikow przy instalacji nie wykrywa mu dyskow, widzi tylko dyskietke, DVD i podlaczonego iPoda.
arekp - 09-10-2006, 14:03
dylirzans napisał/a: | arekp wiem ze podawales klucze ale wolalem miec swoj indywidualny, zreszta ta Vista to cos mi sie nie widzi ;/ Koles sciagnal i po pol godziny wyladowywania plikow przy instalacji nie wykrywa mu dyskow, widzi tylko dyskietke, DVD i podlaczonego iPoda. |
Mhm, podawalem poniewaz nie kazdy chce sie rejestrowac. Z dyskiem ciezko mi poradzic, mam w miare nowy sprzet.
szczeslaw - 09-10-2006, 15:27
dylirzans napisał/a: | Koles sciagnal i po pol godziny wyladowywania plikow przy instalacji nie wykrywa mu dyskow |
A on nie ma raida albo dysku SATA na jakiejś starej płycie, która nie widzi saty w biosie? Jeżeli tak, to potrzebna jest dyskietka ze sterownikami do kontrolera. Niby nowy system powinien mieć takie sterowniki w sobie, ale to jest jedyny powód jaki mi przychodzi do głowy.
arekp - 12-10-2006, 14:17
Cytat: | Osoby oraz firmy korzystające z systemu Windows XP z zainstalowanym pierwszym pakietem poprawek - SP1 i SP1a, od wtorku, 10 października 2006 r. nie mogą już oczekiwać do Microsoftu żadnego wsparcia technicznego, chyba że zainstalują Service Pack 2.
Ruch ten był już wcześniej zapowiadany przez Microsoft i wynika z polityki giganta dotyczącej okresu wspierania starszych wersji wyprodukowanego przez nią oprogramowania.
Pełne wersje produktów Microsoftu mają tzw. "gwarancję" przez pięć lat od momentu wypuszczenia na rynek. Natomiast dodatki i poprawki, jak Service Pack, gwarantują wsparcie dla wybranego produktu tylko przez 12 lub 24 miesiące od czasu wypuszczenia kolejnej wersji zestawu naprawczego.
Ostatnie poprawki, które odnoszą się do XP SP1 znalazły się jeszcze we wtorkowych biuletynach bezpieczeństwa. Od tej pory, by skorzystać z uaktualnień systemu Windows XP, jego użytkownicy będą musieli wcześniej zainstalować Service Pack 2, dostępny na stronach producenta. |
To tak w ramach kontynuowania dyskusji na temat instalacji SP2 i pobierania poprawek
Pelna wersja tekstu dostepna tutal
|
|
|