Outlander II GEN Techniczne - [II 3.0 V6] Przegląd - błagam o pomoc
KkAaZz - 28-05-2010, 10:10
ok, ale muszę jeździć, bo trza pracować. Nie kupię dziś reflektorów, a poza tym to mnie zrobiono w capa,bo mówiono przy sprzedaży, że wszystko jest ok
kaz
mitsu00 - 28-05-2010, 10:16
KkAaZz napisał/a: | ok, ale muszę jeździć, bo trza pracować. Nie kupię dziś reflektorów, a poza tym to mnie zrobiono w ch..., bo mówiono przy sprzedaży, że wszystko jest ok
kaz |
Tutaj masz aukcję gdzie gościu sprzedaje L+R zamienniki po 549 szt. Zapytaj tylko czy maja homologację E-.
http://allegro.pl/item102...nowka_praw.html
regon - 28-05-2010, 16:31
słyszłem, że mozna jakoś wypolerować reflektory aby były asymetryczne - ale można łatwo zepsuć. Kierunki powinny być pomarańczowe a nie czewone jak w usa. no i zamontuj przeciwmgielne. Znajdź warszat, który obsługuje samochodu z usa - może pomogą.
pablo_escobar - 29-05-2010, 12:49
V6 3.0 SST wymiata i żadne biadolenie tego nie zmieni..
Jedyny problem, to brak stacji z obsługą amerykanskiego softu auta..
wyłączenie trybu skandynawskiego świecenia świateł opisane jest w instrukcji obsługi chyba jakimś skrótem klawiszowym..
Światła wystarczy w stacji wyregulować ręcznie, bo nie ma automatycznej regulacji. Jak bedziesz jezdził z papierem, ze stacja obsługi je wyregulowała, to nikt Ci dowodu rejestracyjnego nie zabierze..no chyba że podpadniesz inaczej..
Na zdrowy rozum, jeśli samochód ma podbite badanie sprawności techniczej w dowodzie, to ktoś ręczy, że nadaje się do ruchu po polskich ulicach.
mitsu00 - 29-05-2010, 13:18
pablo_escobar napisał/a: | V6 3.0 SST wymiata i żadne biadolenie tego nie zmieni..
Jedyny problem, to brak stacji z obsługą amerykanskiego softu auta..
wyłączenie trybu skandynawskiego świecenia świateł opisane jest w instrukcji obsługi chyba jakimś skrótem klawiszowym..
Światła wystarczy w stacji wyregulować ręcznie, bo nie ma automatycznej regulacji. Jak bedziesz jezdził z papierem, ze stacja obsługi je wyregulowała, to nikt Ci dowodu rejestracyjnego nie zabierze..no chyba że podpadniesz inaczej..
Na zdrowy rozum, jeśli samochód ma podbite badanie sprawności techniczej w dowodzie, to ktoś ręczy, że nadaje się do ruchu po polskich ulicach. |
Przeglądy robia ludzie, ale jeśli człowiek przeoczy ze swiatła nie posiadają homologacji dopuszczającej na ich użytkowanie na terenie UE, to pierwszy lepszy policjant ktory to zauważy, natychmiast odbierze dowód rejestracyjny i zleci ponowne badanie..... Tu nie ma co gdybać bo takie jest prawo i tyle. Każdy natomiast jeśli chce może je obejść, ale robi to na własną odpowiedzialność.
Anonymous - 29-05-2010, 17:06
Cytat: | jazda na takich światlach daje taki sam efekt na innych użytkowników drogi jak spotkanie tzw. pseudoxenonowca. razi i oślepia jak cholera. |
takiej bzdury dawno nie słyszałem. amerykański outlander ma światła obrysowe, nie są czerwone tylko żółte i nie są to świecące kierunkowskazy jak w typowym amerykańskim aucie tylko osobne światła w zespolonym reflektorze. policja i diagności czepiają się jeżeli auto nie ma osobnych świateł pozycyjnych (białych) a takowe są. światła obrysowe nie są zakazane (patrz wszystkie volvo na przykład) ale czasami działają na nerwy mało wyedukowanym policjantom. przerabiałem ten temat podczas przeglądu - żaden diagnosta nie miał z tym problemu ale dla spokoju można po prostu wyjąć żarówki. światło przeciwmgielne - musi byc co najmniej jedno po stronie kierowcy z osobnym włącznikiem i kontrolką (np. dioda). auto jest przygotowane do ich montażu, w miejscu gdzie ma je europejska wersja jest zaślepione gniazdo, trzeba tam tylko włożyc oprawkę i pociągnąć wiązkę. co do reflektorów - no cóż, faktycznie są symetryczne i nie mają magicznej literki E na kloszu. żeby miec spokój trzeba by je wymienić. osobiście nie zrobiłem tego, nikt nigdy się nie przyczepił ale mam świadomość że taki dzień może nadejść. no i jeszcze spryskiwacze, o ile są ksenony. trochę więcej zabawy ale da się nawet założyć wysuwane pod ciśnieniem, jest pod nie miejsce i zaczepy, trzeba tylko we własnym zakresie zrobić układ sterujący ich pracą.
pozdrawiam
mitsu00 - 29-05-2010, 18:31
darek_gdynia napisał/a: | Cytat:
jazda na takich światlach daje taki sam efekt na innych użytkowników drogi jak spotkanie tzw. pseudoxenonowca. razi i oślepia jak cholera.
takiej bzdury dawno nie słyszałem. |
Bzdury to kolego sam piszesz jeśli twierdzisz że amerykański Outlander z nie przestawionym słupem światła na standard europejski, nie oślepia. Oślepia i to cholernie, szczególnie lewy reflektor. Pomagałem jakieś2 mies. temu znajomemu z forum przy zakupie OII 3.0 w Warszawie i jak za mną jechał to reflektor od strony kierowcy dawal strasznie po oczach.
KkAaZz - 29-05-2010, 23:05
Widzę, że dużo emocji w tej sprawie. Oczywiście, że światła oślepiają, ja tylko do piątku myślałem, że to sprawa ustawienia. Teraz wiem, ze nie.
Na ten czas zrobię tak:
1. dorobię światło przeciwmgielne
2. Zamienię - zgodnie z sugestią jednego kolegi z forum - żarówkę w przednich światłach, na jedno żarową i na razie na tym poprzestanę.
Sprawdzałem ceny reflektorów i ceny są - mówiąc krótko - chore. Są jakieś zamienniki, ale mi odradzano - choć nie wiem, co o tym myśleć. Może ktoś pomoże i powie swoje zdanie.
Generalnie za pomoc wszystkim bardzo dzieki
Kazik
13zbyszek13 - 30-05-2010, 09:12
Przy okazji będziesz miał Xeony a nie zwykłe światełka
to jest jakiś plus tej sytuacji
KkAaZz - 30-05-2010, 10:05
witaj, czyli sugerujesz aby kupić xenony? Bo znajomy bardzo mi odradzał, tłumacząc wysoką temperaturą, itd, czyli generalnie brakiem przygotowania instalacji elektrycznej, która może padać. Jak jest oryginał to co innego
13zbyszek13 - 30-05-2010, 10:16
oczywiście że tak !!!
do przetwornicy jest instalacja klasyczna 12 V a dalej masz cały nowy komplet.
Temperatur jest wyższa tylko na żarniku a nie w instalacji samochodu.
Poszukaj lamp z rynku wtórnego zamontuj do swojego miśka i będziesz miał spokój.
A jak chcesz żeby się nie świećiły w dzień dołóż LEDy do jazdy dziennej.
I wtedy masz zupełny luzik w dzień zapalają się ledy jak się robi ciemno automatycznie gasną LEDy a zapalają się Xenony.
KkAaZz - 30-05-2010, 10:25
a ile takie rozwiązanie może kosztować?
jaca71 - 30-05-2010, 10:33
Grzesq napisał/a: | Europie asymetrycznie - dlatego prawy reflektor oświetla też pobocze w każdym aucie |
Nie tylko prawy ale i lewy - obydwa muszą doświetlać mitsu00 napisał/a: |
mitsu00 napisał/a: | jazda na takich światlach daje taki sam efekt na innych użytkowników drogi jak spotkanie tzw. pseudoxenonowca. razi i oślepia jak cholera. | symetrycznie świecący reflektor razi tez niemiłosiernie (byłem, widziałem) | pobocze.
Głupoty pan pleciesz. Niby dlaczego maja oślepiać?
Oślepianie nie wynika z symetryczności tylko ze złego ustawienia świateł i lub braku regulacji wysokości świecenia.
13zbyszek13 - 30-05-2010, 10:38
szukaj na allegro
1.komplet xenon / allegro ? /
2.LEDy np. Philipsa takie ma zamontowane mitsu00 / coś około 400,00 / ja mam citiguar COBRY z LEDami Hella / coś około 2500,00 /
jaca71 - 30-05-2010, 10:45
mitsu00 napisał/a: | Oślepia i to cholernie, szczególnie lewy reflektor. |
Kolejny raz bzdurzysz. Nie jest fajnie wypowiadać się na temat o którym się nie ma pojęcia.
KkAaZz napisał/a: | Sprawdzałem ceny reflektorów i ceny są - mówiąc krótko - chore. Są jakieś zamienniki, ale mi odradzano - choć nie wiem, co o tym myśleć. Może ktoś pomoże i powie swoje zdanie. |
Ja przystosowywałem Lancera w czasie kiedy na allegro nie było jeszcze żadnego rozbitka, tym bardziej reflektorów. W ASO ceny z kosmosu (zaraz ktoś napisze - zaoszczędziłeś to teraz płać). Znalazłem w okolicy Krakowa gościa , który przystosowuje USA do Europy i gość wsadza do kloszy homologowane soczewki Hella. Z przodu rozdziela przewód do włókna od pozycyjnych do białego światła a drugi od migacza zostawia z pomarańczowym. Plus dorabia przeciwmgielne z tyłu (ważne żeby włącznik w kabinie miał pomarańczową kontrolkę). Migacze z tyłu miałem pomarańczowe. Przegląd zrobiłem w Okręgowej Stacji bez znajomości, łapówki itp. Gość sprawdzał wszystko - przeciwmgielne tył, postojowe, dzienne (bo posiadam), mijania (ustawienie i niesymetrie plus homologację).
Od pewnego czasu jednak śledzę ceny reflektorów europejskich i jak trafię okazję to je wstawię. Boję się tylko jednego. Że jak rozwalę jeden z przerobionych a drugi będzie cały to wtedy problem z odbudową samochodu dlatego właśnie myślę o pełnej wymianie.
|
|
|