To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujnik zajęcia fotela

tomekrvf - 04-06-2010, 12:04

Luk napisał/a:
Tak powinno być, a nie jest to chyba jakaś filozofia, skoro i tak wszystkie czujniki podpięte są do kompa? No nic, trudno...

Powinno być tak że jak wsiadasz do samochodu to zapinasz pasy.

scoro - 04-06-2010, 23:07

tomekrvf, powinno być, ale z pewnością wiesz, że w niektórych przypadkach jest to niewskazane i grozi poważniejszymi konsekwencjami, dlatego też ciężarne kobiety w zaawansowanej ciąży nie muszą ich zapinać. Taksówkarze również są z tego zwolnieni - tutaj pewnie ze względu na zdarzające się napady na taksówkarzy(?)
Ale to nie temat do dyskusji.

Wracając do tematu to moim zdaniem poduszki pasażera w momencie odpalenia mogą też pomóc kierowcy jeżeli jedzie sam i dostanie dobrego dzwona od strony pasażera.

pfx - 27-06-2010, 12:58

scoro napisał/a:
tomekrvf, powinno być, ale z pewnością wiesz, że w niektórych przypadkach jest to niewskazane i grozi poważniejszymi konsekwencjami, dlatego też ciężarne kobiety w zaawansowanej ciąży nie muszą ich zapinać. Taksówkarze również są z tego zwolnieni - tutaj pewnie ze względu na zdarzające się napady na taksówkarzy(?)
Ale to nie temat do dyskusji.

Wracając do tematu to moim zdaniem poduszki pasażera w momencie odpalenia mogą też pomóc kierowcy jeżeli jedzie sam i dostanie dobrego dzwona od strony pasażera.

Sorry za OT ale muszę zareagować - właśnie nikt inny bardziej niż kobieta ciężarna powinna zapinać pasy.
Zajmuję się urazówką i wiem coś o tym, pas trzyma kobietę przez klatę i biodro, nie ma absolutnie kontaktu z brzuchem i ciężarną macicą. Nie ma nic gorszego dla dziecka i kobiet od walnięcia brzuchem w cokolwiek. Nie wiem dlaczego nie skończy się stereotyp niezapinania pasów przez ciężarne. Jesli siła bezwładności jest w stanie rozerwać przy przeciążeniu macicę, prawdopodobnie również oderwie serce od aorty - wówczas - kaplica dla obojga. To taka dygresja, byście szczególnie swoim połówkom "przy nadziei" kazali zapinać pasy.
Teraz co do czujnika - US- y mają na 100 % czujnik wyłaczający poduchę jak masa poniżej 35 kg.

macviowik - 25-10-2011, 23:03

UDAŁO CI SIE URUCHOMIĆ SYSTEM SRS- napisz jak, bo mam podobny problem wszystko jest sprawne , a wyswietla usterkę wagi ( czujnika zajęcia miejsca)
Grzegorzlas - 18-06-2014, 15:31

Wita również!
Czy mogę prosić o informację czy udało się wyeliminować ten błąd w serwisie i ile to kosztowało?
Pozdrawiam!

Grzegorzlas - 18-06-2014, 16:26
Temat postu: [CY4A 2.0] Lancer 2008 2,0 wersja USA kasowanie błędów
Witam serdecznie.
Kupiłem Lancera z 2008 roku wersja USA, który miał wystrzelona poduszkę. Poduszka i napinacz zostały wymienione.
W tych autach jest czujnik wagi kierowcy i taki błąd jest wyświetlany oraz
błąd czujników w kołach bo też zostały zmienione.
Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie w Wielkopolsce mogę wykasować takie błędy w komputerze i jaki to koszt?
Dodatkowo mam pytanie odnośnie radia, bo wymieniłem je na wersję europejską
i w dalszym ciągu mam skalę USA, czy to też można przeprogramować?
Pozdrawiam!

patryczek0909 - 18-06-2014, 16:31

Najlepiej w aso kasować koszt 197zł jak dobrze pamiętam.
wymiana radia nic nie daje bo radio pobiera info z samochodu i dalej to samo masz, poszukaj pisali o tym że można zmienić w serwisie skody jakoś ale nie jestem w temacie.
Też było o czujnikach ciśnienia kół ;d

Grzegorzlas - 19-06-2014, 00:05

A dlaczego akurat serwis skody? ;-)
mjsystem - 19-06-2014, 07:41

Można zmienić w każdym miejscu, które ma do tego odpowiedni instrument - komputer z programem i wtyczką OBD :mrgreen:
Grzegorzlas - 19-06-2014, 10:35

To jest raczej jasne tylko mnie interesuje gdzie znajdę takie miejsce w okolicy Poznania czy Leszna? ;-)

[ Dodano: 20-06-2014, 11:23 ]
I co nikt nie zna jakiegoś magica z wielkopolski, który ogarnąłby mi ten temat?!
Proszę o wszelkie informacje w tej sprawie.
Jeżeli ktoś był w serwisie Mitsubishi to też proszę o info ile taka przyjemność kosztuje.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów! :rolleyes:

[ Dodano: 23-06-2014, 16:06 ]
Gdyby jednak ktoś mógłby polecić elektronika w Wielkopolsce byłbym bardzo wdzięczny. :-)