Carisma - Techniczne - Problem z klapą i zamkiem klapy
Anonymous - 22-12-2009, 22:10
Witam. Odświeżam stary temat bo niestety mojej Cari cosik się z zamkiem porąbało. Chodzi oczywiście o zamek klapy tylnej. Niestety nie chce się otworzyć. Myślałem, że to efekt ostatnich mrozów, ale użyłem odmrażacza - nie pomogło, dzisiaj mróz odpuścił (+4) nie pomogło, wyjechałem w trasę 50 km i puściłem ogrzewanie na maksa z położonymi siedzeniami - spociłem się jak mysz........, ale zamek po staremu. Zasugerowałem się, że to wina mrozów bo wcześniej z zamkiem nie miałem żadnych problemów. W aucie mam centralny i do tej pory zawsze go używałem. Pomimo otwarcia zamków pilotem przycisk jest cały czas "miękki" i nie otwiera klapy. Po włożeniu kluczyka napotykam opór i nie mogę go przekręcić w żadną stronę. Dodam jeszcze, że słychać jak siłownik pracuje po naciśnięciu pilota, więc chyba on jest ok.
Pomóżcie bo mi żonka suszy głowę, że nie ma gdzie zakupów wozić a świąteczne wypady tuż tuż. To dopiero będzie gadanie .
wash - 23-12-2009, 00:58
Miałem podobnie, co prawda w wersji przedliftowej, ale może coś pomogę.
U mnie wyglądało to tak, że pewnego pięknego dnia nie mogłem dostać się do bagażnika. Wystąpiły podobne objawy co w Twoim samochodzie, jednak ten przycisk był nieznacznie "twardszy" niż przy zamkniętym samochodzie. Po wielu próbach przycisk zaskoczył, więc pierwsze co psiknąłem trochę wd40 w mechanizm zamka, ale to do końca nie pomogło. Okazało się, że zaczep znajdujący się nad zderzakiem był lekko poluzowany i wystarczyło go dokręcić. Po tym zabiegu znowu cieszyłem się dostępem do bagażnika nie przez tylne oparcia.
Pozdrawiam!
Student - 23-12-2009, 06:31
Ostatnio miałem problem z otwozreniem tylnej klapy, już myślałem że siłownik szlak trafił.
Po wielu próbach i otwozreniu na siłe okazało się że pomiędzy zamek a ucho dostała sie taśma z worka na obuwie syna i to spowodowało zamknięcie zamka i już nie chciał odpuścić.
Anonymous - 23-12-2009, 23:39
Dzięki Panowie, ale podpowiedzcie chociaż w jaki sposób otworzyć zamek. Centralny nie otwiera, kluczyka nie można przekręcić. Jest jakiś sposób od środka?
Saqu - 23-12-2009, 23:45
mowa o wersji HB tak? ;> bo nie do końca już jestem pewien xD
Matejko - 24-12-2009, 11:13
kris_S nie bede pisal na forum, odezwij sie do mnie na gg - jest w profilu to moze pomoge otworzyc
Anonymous - 24-12-2009, 13:48
Moja wersja Carismy to HB. Dzisiaj zauważyłem jeszcze jedną skuchę. Zamek jest w pozycji poziomej, czyli zamknięty jeśli dobrze pamiętam. Po włożeniu kluczyka nie można przekręcić ani w jedną ani w drugą stronę. Sęk w tym, że kluczyk, który wkładam jest dorabiany. Bez problemu działa w stacyjce i otwiera drzwi, ale przy próbie włożenia oryginalnego kluczyka (mam zapasowy z szarą główką) udaje się to tylko częściowo, to znaczy wchodzi do połowy zamka (???) przekręcić oczywiście się nie da. Muszę się jakoś dobrać do tej klapy. Czekam na wasze sugestie.
pzdr
[ Dodano: 05-01-2010, 21:36 ]
Otworzyłem klapę. Okazało się, że zawinił kluczyk. Pare miesięcy wstecz dorobiłem nowy grot i przełożyłem pestkę. W stacyjce działa, w drzwiach działa a klapę zamknął i nie chciał otworzyć. Jeździ żona - powiedziała, że zamek w klapie się zepsuł i tyle szczegółów . Na szczęście zostawiłem sobie stary grot i ten dał radę. A więc rada dla wszystkich - nie pozbywajcie się starego kluczyka .
|
|
|