Nasze Miśki - Lancer [C66A] 1.6 16V - przemiana w GTi.
Mithrill - 06-09-2010, 13:32
AKTUALIZACJA.
Po pierwszym spocie w Opolu, Misiu dostał dwie naklejki z logo klubu (w kolorze srebrnym).
Rozpoczął się urlop i mamy awarię drugiego mechanizmu opuszczania szyb z tyłu. Jakaś klątwa?! Tym razem trudno będzie znaleźć części. Ale nie poddaję się!
mystek - 06-09-2010, 16:00
Ładny misiek i fajne foto po tym delikatnym obrobieniu tła
Mithrill - 07-09-2010, 20:38
Dzięki mystek!
Dziś wymieniłem prawą lampę oraz zająłem się ubytkiem po ukradzionym znaczku Mitsubishi. Nie mogłem takowego znaleźć, więc pomyślałem, że zwyczajnie wyczyszczę to miejsce i prysnę jakąś farbą. Padło na srebrną silikonówkę .
Póki co powinno wystarczyć, a ja nadal szukam emblematu na grill.
Do zrobienia został tył auta, wydech i generalny przegląd instalacji gazowej. Będę też rozglądał się za 16" felgami. A po zimie polerka i zaczernianie progów!
mouseman - 08-09-2010, 18:36
Mithrill napisał/a: | Padło na srebrną silikonówkę . |
Wyglada jak by to był model >2003 i to nie kwestia tylko znaczka
Mithrill - 12-10-2010, 18:46
Kolejna aktualizacja.
Założyłem klubowe ramki na blachy. Całkiem nieźle to wygląda...
Dodałem też nieco fotek na ImageShack'a.
Czeka mnie "wyciąganie" wody z tylnej lampy i znów zabawa w uszczelnianie.
Jesień pełną gębą...
Mithrill - 01-11-2010, 11:27
Jadę sobie, jadę... patrzę na licznik, a tu jakże zabawny widok - 222222 km.
Z tej okazji postanowiłem Misiowi zafundować mały lifting.
Pomyślałem o przednim zderzaku od GTI (zainspirowany wozem kolegi Spyder_1988), lotce na tylną klapę, także z wersji GTI, oraz oryginalnych progach z C66A. Niestety progów nie założę bez bocznych listew, które wymagają dodatkowych otworów na dole drzwi. Dlatego postanowiłem pomalować moje progi na kolor nadwozia i tak zostawić (ewentualnie dorobi się coś na wiosnę).
Znalazłem już zderzak i spojler. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Po zmianie wyglądu uaktualnię ten wpis o odpowiednie fotki!
spyder_1988 - 02-11-2010, 22:39
No mamy nadzieję że jakieś fotki się pojawią, wszyscy na pewno są ciekawi
Autko super oby tak dalej, nie martw się drobnymi awariami, bo takie na pewno będą ale w końcu autko ma trochę lat za to na pewno nie skończy mu się silnik z dnia na dzień jak to np. w Megane mojego brata z 97r. a przejechała tylko 170 tysi
Mithrill - 17-11-2010, 20:00
Oczywiście, że foty się pojawią. Do zderzaka, spojlera, białych kierunków i innych kosmetycznych spraw dorzucę na nast. sezon jakieś fajne, 16-calowe felgi (tzn. chciałbym i mam nadzieję, że takie znajdę)
Jestem dopiero na etapie negocjowania cen, więc ewentualną zmianę wyglądu zostawię chyba na wiosnę. No zobaczymy co z tego wyjdzie.
Póki co obawiam się malowania nowego zderzaka i lotki (oraz innych plastikowych elementów w moim Lancerze). Nie chciałbym żeby świeżo malowane elementy bardzo odróżniały się od reszty lakieru, a jak już pisałem - jest on dosyć "zmęczony" upływem czasu. Ciekawe czy polerka rozwiązałaby ten problem?
mkm - 24-11-2010, 00:08
Mithrill, najpierw polerka, potem dobieranie lakieru.
Powinno być dobrze, a jak się będzie mocno odcinać to zawsze możesz kupić mocno ścierną pastę i trochę "zniszczyć"/porysować nowy lakier.
Mithrill - 24-01-2011, 20:11
No cóż, facet od części mnie unika
Partsy miały przyjść po Świętach i od tamtej pory kontakt się urwał. Szkoda, bo wszystko było w świetnym stanie.
Jednak pojawiło się światełko w tunelu. Nie zapeszam więc i cierpliwie czekam.
Będzie el. podnośnik szyb na tylne, lewe drzwi (wreszcie!), będą listwy na słupki (moje zaczynają odpadać), przedni zderzak od GTi, lotka na klapę, nakładka na zderzak (od Laguny) i... uwaga... kompletne wnętrze GTi. Wiosną bądź latem walniemy polerkę, dobierzemy lakier, pomalujemy nowe elementy oraz czarne plastiki (lusterka, progi). Wnętrze pójdzie do tapicera (jak braknie środków, to poczekam z tym na inną okazję, a póki co będzie mega pranie). Później delikatne przyciemnianie szyb z tyłu i wymiana przedniej.
Na koniec dobierzemy felgi (może białe? co Wy na to?), zobaczymy, czy trzeba będzie auto zglebić... no i zostanie wymiana kilku elementów wydechu. W międzyczasie zabiegi na silniku, ale tylko w ramach przywrócenia dawnej sprawności. Musze pomyśleć tez nad usztywnieniem - może rozpórka? Zwieńczeniem będzie jakieś lepsze audio.
Plany zacne, ale zobaczymy ile z nich dam radę zrealizować. Potworka nie będę tworzył. Wszystko będzie bardzo delikatne.
I wciąż myślę nad zmianą koloru... ale z drugiej strony bordo mi nie przeszkadza.
Trzymajcie kciuki!
EDIT:
Wnętrze GTi już skompletowane
rosomak1983 - 03-02-2011, 00:11
Mithrill napisał/a: | I wciąż myślę nad zmianą koloru... |
no cos Ty ten bordek jest super, nawet o tym nie mysl, w sumie wszystko co planujesz popieram ten zderzak z Gti to koniecznie bo rzeczywiscie robi robote,
Szkoda ze tak daleko mieszkasz bo bym go z checia obejrzał
rosomak1983 - 03-02-2011, 00:12
Acha jeszcze jedno te paski chromowane moznaby jakos zamalowac ???
Mithrill - 03-02-2011, 00:33
rosomak1983 napisał/a: | Acha jeszcze jedno te paski chromowane moznaby jakos zamalowac ??? |
Jasne, że się da. Ciągle o tym myślę i...
Obmyśliłem już koncepcję kolorystyczną. Pobawię się w photoshopie, żeby zobaczyć jak to pasuje. Skoro w ori GTi "motywem przewodnim" był czerwony pasek, a mój Miś jest bordo, to chyba wypada walnąć pasek biały? Do tego białe felgi i inne białe wstawki tu i ówdzie (naklejka Mitsumaniaków itp.). Może być? Czy raczej maznąć akcent na czarno i postawić na czarne fele? Mógłby wyglądać bardziej "rasowo"...
EDIT:
Kurczę, w opcji z czarnymi felgami i czarnymi paskami wygląda klawo!
W opcji białej wygląda bardziej "czysto i schludnie"
rosomak1983 - 03-02-2011, 06:53
Mithrill, ja osobiscie proponuje całe nadwozie na 1 kolor.
Mithrill - 03-02-2011, 10:49
Też można spróbować.
Wcześniej opierałem się o coś takiego (chodzi o kolorystykę, zamiast czerwieni jest bordo, wiadomo):
Później zobaczyłem jak wygląda w takich kolorach Lanc IV (dzięki Twojemu Diablo ) i muszę przyznać, że jest super.
Obie wersje wyglądają fajnie.
Wszystko się zmieni jak dojdzie zderzak od GTi.
Wtedy może się okazać, że opcja bez kontrastowych pasków lepiej się prezentuje. Zobaczymy...
Dodatkowo wóz TRZEBA lekko obniżyć