To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Jak zabijacie komary ?

Adaho_krak - 10-06-2010, 12:41

Właśnie zasłyszałem naturalny sposób zwalczania skutków ukąszeń, czyli puchnięcie i swędzenia. Sposób to cytryna, trzeba poprostu ukroić kawałek i się posmarować w miejscu ukąszenia. Nie testowałem jeszcze wprawdzie tej metody, ale ludzie co przekazali mi to info stosowali i sobie chwalą.
Jassmina - 10-06-2010, 12:46

Kapciem, albo....wieczorem się robi przed spaniem "opelotkę"!! :)
W celu zwiększenia skuteczności "opelotki" weź damski dezodorant/lakier do włosów, psiknij, podpal (efekt miotacza) i przeleć się z tym po domu, uważając oczywiście na firanki i papierowe obiekty.
Swąd zwęglonych ciał swoich sióstr (komary to kobiety...niestety) skutecznie odstraszy pozostałe!
Słyszałam też, powiem więcej - sprawdzona metoda, że komar nie siada jak człowiek jest po %, więc można połączyć przyjemne z pożytecznym ;)

Bzyk!

sieegurd - 10-06-2010, 13:16

Adaho_krak napisał/a:
Sposób to cytryna, trzeba poprostu ukroić kawałek i się posmarować w miejscu ukąszenia. Nie testowałem jeszcze wprawdzie tej metody, ale ludzie co przekazali mi to info stosowali i sobie chwalą.

Potwierdzam skuteczność cytryny :)

Teraz coś dla śmiechu: Najlepszy sposób jaki wypróbowałem nad wodą - to natrzeć się cebulą :P Smrodek, ale komary nie podlatują bliżej niż 0,5m :D Oczywiście nie do stosowania w domu :P

Nikka - 10-06-2010, 13:52

Mnie już też pochlastały (nima mi kto skosić trawy na działce i tam gnidy sobie buszują)
Od zawsze używam Raida tego w płynie co w kontakt sie instaluje i nawet działa. Dodatkowo moskitiery w oknach (najlepiej czarne bo dobra przejrzystość dają).

Po ukąszeniu ...
cóż
fenistil jest o kant tyłka (jak dla mnie)
zawsze komarzyce najbardziej chlastają moich chłopaków (ciekawe czemu?) i wypróbowałam już masę smarowideł ale dają ulgę na chwilkę zaledwie.
najlepiej pytać w aptekach o najzwyklejsze i najtańsze preparaty na ukąszenia i poparzenia np. comarol jest połowę tańszy ponad od fenistilu a o niebo lepszy.

luckyluck - 10-06-2010, 15:01

HouseM, wspomniałeś, że używasz Raida na różowe tabletki. Spróbuj tych niebieskich może nie będą tak muliły.
Olek - 10-06-2010, 16:58

spis roślinek odstraszających komary znajdziecie TU
polecam komarzycę (zielono-biała pnąca roślinka)
a z takich grillowo - ogniskowych sposobów to bardzo skuteczne jest palenie liści porzeczki :)

po ukąszeniu, jeśli bardzo spuchnie albo jest bardzo czerwone, to najlepiej od razu wapno wypić i posmarować czymś łagodzącym (u nas fenistil się sprawdza)

Wszyc - 17-06-2010, 22:20

http://komixxy.pl/122665/Komary :D :D :D :D
Aga - 26-07-2010, 21:51

MUGGA - najskuteczniejszy preparat przeciw komarom europejskim i tropikalnym, kleszczom i muszkom
sprawdzone!! moje dziecko po ugryzieniach komarów było całe opuchnięte
teraz dolatują na 10 cm i zawracają :)
preparat jest w kulce, łatwo się rozprowadza, świetnie wchłania, nie klei się i ma przyjemny cytrynowy zapach
do kupienia na Allegro, niedrogi i bardzo wydajny

natomiast jeśli chcemy pozbyć się komarów z terenu to polecam środek do rozpylania BAGOSEL
można rozpylić na działce, wokół domu - bardzo skuteczny
jest jeszcze taki amerykański, ale nie pamiętam nazwy

Krzyzak - 27-07-2010, 06:53

Cejrowski jak był w dżungli to miał jakiś preparat na tamtejsze robactwo - podobno najskuteczniejszy, ale nie można go kupić w Unii, bo nie był dopuszczony
mówił, że po posmarowaniu skóry i założeniu zegarka z plastiku, ten ostatni zaczyna się rozpuszczać ;)

Marcin-Krak - 27-07-2010, 17:09

Krzyzak napisał/a:
Cejrowski jak był w dżungli to miał jakiś preparat na tamtejsze robactwo - podobno najskuteczniejszy

Kiedyś mówił/pisał o takim naturalnym - dość śmierdzącym i raczej mało apetycznym też :wink: Podobno miał być skuteczny hehe.

Fragu - 27-07-2010, 19:34

Komar sobie lata, siadana mnie, zaczyna gryźć.....podpompowuję krewkę, komar rośnie...PLASK...i jest rozpierducha :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
sieegurd - 27-07-2010, 21:40

Fragu napisał/a:
Komar sobie lata, siadana mnie, zaczyna gryźć.....podpompowuję krewkę, komar rośnie...PLASK...i jest rozpierducha :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Dokładnie :P Chociaż denerwuje później miejsce ukąszenia :|

robertdg - 27-07-2010, 22:33

sieegurd napisał/a:
Chociaż denerwuje później miejsce ukąszenia :|
Nie drapać, najskuteczniejszy środek na cyce po ugryzieniu
Hubeeert - 27-07-2010, 22:39

Cytat:
Jak zabijacie komary ?
kapciem lub gazetą ;-)
Wszyc - 27-07-2010, 22:45

Hubeeert napisał/a:
Cytat:
Jak zabijacie komary ?
kapciem lub gazetą ;-)

od kapci i gazety paskudne ślady na białej tapecie zostają a zwłok komara nie idzie potem zeskrobać :D wole z dezodorantem i zapalniczką polować na nie w locie :D :D :D