Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Możliwość wymiany zegarów
13zbyszek13 - 14-06-2010, 11:16
Wydaje mi się że jest to śmieszna dysputa
miki1512 - 14-06-2010, 12:53
rezon napisał/a: | to zależy co sobie ustawisz - też może być cały czas (razem ze średnim i chwilowym zużyciem paliwa) |
Hej napisz jak ustawić na wyświetlaczu te wskazania - chętnie bym sobie to przestawił.
rezon - 14-06-2010, 13:35
miki1512 napisał/a: | rezon napisał/a: | to zależy co sobie ustawisz - też może być cały czas (razem ze średnim i chwilowym zużyciem paliwa) |
Hej napisz jak ustawić na wyświetlaczu te wskazania - chętnie bym sobie to przestawił. | nie rozumiem pytania - nic nie ustawiałem - przyciskiem info wybrałem jedno z ustawień i jak włączam zapłon mam od góry 4WD średnie zużycie chwilowe zużycie (wykres) temperaturę zewn i paliwo
jaca71 - 14-06-2010, 15:23
rezon,
Dyskusja tyczy się temperatury cieczy chłodzącej nie temperatury zewnętrznej.
[ Dodano: 14-06-2010, 15:25 ]
13zbyszek13 napisał/a: | Szczerze mówiąc w żadnym z poprzednich moich samochodów nie miałem wskaźnika temperatury oleju,płynu chłodzącego może tak. |
Miałeś, tyko sobie nie zdawałeś sobie z tego sprawy. W większości obecnych samochodów temperatura oleju i temperatura cieczy chłodzącej są wystarczająco zbliżone by pominąć wskaźnik temperatury oleju
rezon - 14-06-2010, 15:34
jaca71 napisał/a: | rezon,
Dyskusja tyczy się temperatury cieczy chłodzącej nie temperatury zewnętrznej | jesteś pewny? bo ja czytałem coś takiego ZbigniewD napisał/a: | do tego w nowych zegarach temp zewnętrzna jest pokazana cały czas a w starych z tego co pamiętam trzeba przełączać przyciskiem info | jaca71 napisał/a: | W większości obecnych samochodów temperatura oleju i temperatura cieczy chłodzącej są wystarczająco zbliżone by pominąć wskaźnik temperatury oleju | w większości obecnych samochodów nie ma wskaźnika temperatury oleju. Jest co najwyżej wskaźnik ciśnienia oleju, ale tego też nie mam od czasów Łady i Poloneza, gdzie takowe były montowane, a później to już tylko kontrolki. Chyba, że w większości obecnych samochodów WRC, albo samolotów z silnikami chłodzonymi powietrzem tam na pewno są
jaca71 - 14-06-2010, 17:25
rezon,
Jestem pewny bo czytałem to:
ZbigniewD napisał/a: | przynajmniej jest normalnie pokazana temp silnika |
rezon napisał/a: | w większości obecnych samochodów nie ma wskaźnika temperatury oleju. |
Przecież piszę wyraźnie w obecnych samochodach temperatura cieczy chłodzącej jest tożsama z temperaturą oleju w misce olejowej. Dlatego nie ma potrzeby dublowania wskaźników jakim byłoby montowanie wskaźnika temp. oleju i temp. cieczy chłodzącej.
13zbyszek13 - 14-06-2010, 18:53
Mnie osobiście informacja o temperaturze oleju czy płynu chłodzącego do niczego nie jest potrzebna.
Wystarczy kontrolka informująca o niebezpieczeństwie że temperatura jest za wysoka /płyn chłodniczy/
rezon - 14-06-2010, 20:29
jaca71 napisał/a: | Jestem pewny bo czytałem to:
ZbigniewD napisał/a:
przynajmniej jest normalnie pokazana temp silnika | ale mój wpis nie był pod tym, który cytujesz, tylko pod innym. jaca71 napisał/a: | Przecież piszę wyraźnie w obecnych samochodach temperatura cieczy chłodzącej jest tożsama z temperaturą oleju w misce olejowej. | wcale tego nie negowałem. Odniosłem się do jaca71 napisał/a: | 13zbyszek13 napisał/a:
Szczerze mówiąc w żadnym z poprzednich moich samochodów nie miałem wskaźnika temperatury oleju,płynu chłodzącego może tak.
Miałeś, tyko sobie nie zdawałeś sobie z tego sprawy. | A w jakim samochodzie miałeś wskaźnik temperatury oleju, skoro piszesz, że 13zbyszek13, miał tylko nie zdawał sobie sprawy? Chętnie się dowiem, jaki samochód miał. Wiedzy nigdy za wiele, a może kiedyś będę miał kaprys aby sobie zamontować. Z samolotu nie podejdzie - za duży. BTW temperatury płynu i oleju nie są tożsame, chociaż różnice nie są istotne.
ZbigniewD - 14-06-2010, 20:30
jaca71 napisał/a: | rezon,
Jestem pewny bo czytałem to:
ZbigniewD napisał/a: | przynajmniej jest normalnie pokazana temp silnika |
rezon napisał/a: | w większości obecnych samochodów nie ma wskaźnika temperatury oleju. |
Przecież piszę wyraźnie w obecnych samochodach temperatura cieczy chłodzącej jest tożsama z temperaturą oleju w misce olejowej. Dlatego nie ma potrzeby dublowania wskaźników jakim byłoby montowanie wskaźnika temp. oleju i temp. cieczy chłodzącej. | i tutaj kolego jesteś w dużym błędzie bo jeden odczyt nie ma z drugim zupełnie nic wspólnego i nie mogą być równoważne gdyż olej w silniku rozgrzewa sie dwa razy wolniej niż płyn a czujnik temp cieczy jest przy chłodnicy zazwyczaj
"dobre" współczesne samochody posiadają dodatkowy zegar pokazujący temperaturę oleju silnikowego która jest bardzo ważna szczególnie w niskich temp.
do tych dobrych wozów zalicza sie nawet peugeot
rezon choćby parchowaty peugeot 407 ma wskaźnik temp oleju citroen xsara i i porsche które do tego ma też zegar ciśnienia
ja muszę przejechać około 10 km żeby temp oleju osiągnęła 105 stopni podczas gdypłyn do temp 90 rozgrzewa sie obecnie w przeciągu maks 4km mówię oczywiście o benzynie a nie o traktorach
rezon - 14-06-2010, 20:51
ZbigniewD napisał/a: | rezon choćby parchowaty peugeot 407 ma wskaźnik temp oleju citroen xsara i i porsche które do tego ma też zegar ciśnienia | dzięki. Do tej pory po Peugeocie 205 samochody z kraju na F omijałem szerokim łukiem, a na Porsche mnie nie stać . ZbigniewD napisał/a: | czujnik temp cieczy jest przy chłodnicy zazwyczaj | czujnik temperatury płynu (dla wskaźnika) w wielu samochodach jest nie na chłodnicy, a na bloku silnika. Dodatkowo jest na chłodnicy - włącza wiatrak. To po to, aby w przypadku awarii termostatu nie zajechać silnika - bo wiatrak się nie włączy, sygnał z chłodnicy - jest OK, a płyn się gotuje ze wszystkimi tego konsekwencjami. Mimo wszystko większość nie ma wskaźnika temp. oleju - cała grupa VW (może za wyjątkiem niektórych topowych modeli), grupa Fiata (też może mają kilka wjątków), japońskie też nie (Outek nie jest wyjątkiem) - pozostają zatem wymienione przez Ciebie, które są w zdecydowanej mniejszości - nb Berlingo i Kangur też nie mają. ZbigniewD napisał/a: | zegar pokazujący temperaturę oleju silnikowego która jest bardzo ważna szczególnie w niskich temp. | na pewno przydatny do każdego doładowanego diesla, bo nagrzewa się to przez kilkanaście km, a butowanie na zimnym oleju to krótka droga do wymiany turbiny.
ZbigniewD - 14-06-2010, 21:19
podałem takie skrajne modele specjalnie żeby zaznaczyć ze taki wskaźnik potrafi pojawić sie w budżetowych autach a nie tylko w super wozach za milion
mnie w tych zegarach outlandera brakuje kilometrów dziennych które byłoby widać bez przełączania tym niepodświetlanym przyciskiem
rezon - 14-06-2010, 21:24
ZbigniewD napisał/a: | mnie w tych zegarach outlandera brakuje kilometrów dziennych które byłoby widać bez przełączania tym niepodświetlanym przyciskiem | też mi tego brak, aby był widoczny cały czas bez przełączania - przycisk jest nie tylko nie podświetlony, ale też "super ergonomicznie" umieszczony.
ZbigniewD - 14-06-2010, 21:43
rezon napisał/a: | ZbigniewD napisał/a: | mnie w tych zegarach outlandera brakuje kilometrów dziennych które byłoby widać bez przełączania tym niepodświetlanym przyciskiem | też mi tego brak, aby był widoczny cały czas bez przełączania - przycisk jest nie tylko nie podświetlony, ale też "super ergonomicznie" umieszczony. | jak większość przycisków w nie wspominając o szybach i lusterkach bo te przyciski to nawet w fiacie seicento się podświetlają
13zbyszek13 - 15-06-2010, 08:36
Koledzy wpadliście ogólnie widać w ton ostrego narzekania.
Włączcie trochę optymizmu
rezon - 15-06-2010, 13:27
13zbyszek13 napisał/a: | Koledzy wpadliście ogólnie widać w ton ostrego narzekania.
Włączcie trochę optymizmu | W Outku działa mi klima , a w Octavii padła sprężarka , Outek to najnudniejszy samochód z dotychczas posiadanych (najmniej usterkowy) , bardzo lubię słuchać szumu opon zagłuszających muzykę
|
|
|