Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Spalanie w miescie... tragedia.
maxblink - 12-06-2010, 17:28
wskazowka jak sie nagrzeje, to jest +/- w polowie
Ma ktos jeszcze jakis pomysl co to moze byc ?
aren195612 - 12-06-2010, 17:35
maxblink napisał/a: | wskazowka jak sie nagrzeje, to jest +/- w polowie |
To nic nie znaczy, w GDI rzeczywiste abo nierzeczywiste dane o temperaturze silnika ECU zbiera z innego sensora. Jest umieszczony w bloku za termostatem. Jak sprawdzić opisano w manualu, evoscan /użycie tego softu sugerował kolega plecho1/, też sobie z pomiarem poradzi.
maxblink - 12-06-2010, 17:43
a jest ktos z evoskanem, kto mieszka w okolicy Olsztyna ?
ps. ten evo to kosztuje ponad 200 pln ?
Morfi - 12-06-2010, 18:17
Mi potrafi pokazac chwilowe spalanie na pierwszych 2 biegach ponad 70l na 100
Tez przy redukcjach i przyspieszeniach mi pokazuje ponad 40l to normalne.
Moze jakis uzytkownik GDI z olsztyna się znajdzie i sie przejedzie twoim samochodem.
Też p[otrafiłbym tak jeździć aby spalanie mojego GDI było powyżej 11l na 100 to nie problem
maxblink - 12-06-2010, 19:01
tylko ja spokojnie jezdze, bez szalenstw mi tak jara... i dzis wracajac z ryb jak mialem wysoki skos ... no ledwo ciagnal ... tak jakby moc byla nie taka - czym moze byc spowodowana utrata mocy [bynajmiej ja mam takie wrazenie] + te spalanie ;/
No a jakby ktos byl z OLSZTYNA i ma GDI to z checia bym podjechal... zeby zerknal czy faktycznie auto jest "lewe".
Anonymous - 13-06-2010, 16:10
Osobiście prędzej stawiam na to iż po wymienie pewnych elementów w aucie zacząłeś baczniej zwracać uwagę na spalanie i to tyle.
Słowo "spokojnie" to jest umowne. Ja jeżdżę po mieście kręcąc silnik do 2 tyś. obr/min. i wrzucam wyższy bieg. Moja narzeczona też jeździ "spokojnie". Dla niej bieg trzeci w mieście to normalna rzecz. Na dojce ma zazwyczaj 50km/h. Ja przy tej prędkości mam już czwórkę lub w najgorszym wypadku daje jestem w trakcie zmiany biegu z 3 na 4.
Zauważ że do GDI pomimo tego co mówi nalepka na wlewie winno się lać 98. Dlaczego Ponieważ takie silniki w Alfie Romeo, BMW, Renault (piszę tu o silnikach z bezpośrednim wtryskiem) są takim paliwem zasilane. Dlatego m in. Renault zrezygnowało z tego silnika - mieli za dużo problemów z klientami "drwalami"
Weź zatankuj do pełna na stacji. Pojedź 100km, wróć na tą smą stacje i znów zatankuj. Powtórz z trzy, cztery razy będziesz miał rzeczywiste spalanie. Komputer pokazuje Ci spalanie z wtrysków, pompy paliwa (zależy od auta) i to jest tylko takie fu bździu dla gadżeciarzy żeby mieli się czym interesować podczas jazdy a nie patrzeć na siksy na chodnikach
Saqu - 13-06-2010, 16:28
Cichanos napisał/a: | Ja jeżdżę po mieście kręcąc silnik do 2 tyś. obr/min. i wrzucam wyższy bieg. |
Na pewno masz GDI? przy tych obrotach silnik będzie się trochę dławił jak zmienisz z 3 na 4 i będzie wyższe spalanie
Ale ponad 11 litrów spalania na takich "trasach" jak kolega pisze czyli praktycznie bez korków i 8km to samochód zdąży się trochę rozgrzać i jest trochę ono za wysokie, tym bardziej, że na chwilę obecną nie ma jakichś mrozów itp żeby miał on dłużej jeździć na ssaniu.
maxblink - 13-06-2010, 17:26
to ma ktos jakis pomysl ?
zamowilem evoscana, jeszcze aby kabelek... i moze tam cos wyjdzie
Morfi - 13-06-2010, 20:25
maxblink, masz możliwość zmiany stacji ??? I gdzie tankujesz ??
maxblink - 13-06-2010, 20:30
no mam, pare roznych CPN-ow mamy w Olsztynie... a tankuje ostatnimi czasy na Carrefour [cysterny maja oflagowane ORLEN]
Morfi - 13-06-2010, 20:35
to sprobój zatankować na shellu v-powera lub na Bp ultimate 98.
maxblink - 13-06-2010, 20:43
on jak wyjezdze to co mam [kilka dni temu pod korek zalalem] to zobacze co bedzie
Saqu - 13-06-2010, 21:29
jak byś miał chwilę czasu wolnego i możliwość żeby sprawdzić termostat może przyczyną wyższego spalania jest taka "błahostka".
Anonymous - 13-06-2010, 21:49
Nic nie ma prawa się dławić. To nie gaźnik
Saqu - 13-06-2010, 22:23
Dobra nie dławić, ale będzie strasznie mułowaty i będzie miał spalanie chwilowe rzędu 20l-30l. i do tego dynamika przyśpieszania będzie coś ala "godzina do setki"
Po za tym jak ciągniesz GDI do 2tys obr zmiana biegu i na blacie masz z 1,3tys obr i praktycznie auto gaśnie. I do tego w kabinie będziesz miał hałas jak byś leciał odrzutowcem
|
|
|