To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] wyświetlacz

mike79 - 18-06-2010, 00:14

witam wszystkich.
A jak resetujecie komputer? na przykład po tankowaniu. Przejrzałem instrukcję jaką mam ale to jest do wcześniejszego modelu i nie opisują w ogóle obsługi komputera.

u mnie też komputer pokazuje większe spalanie niż w rzeczywistości ale nigdy go jeszcze nie resetowałem. auto kupiłem w styczniu wiec cały czas je jeszcze poznaję. A tak na marginesie to 2 ostatnie zbiorniki wskazały średnie zużycie 7,25l i 7,57l. komputer wskazywał w tym czasie 7,8-7,9l. Przy czym ten drugi pomiar w połowie na autostradzie - spieszyłem się na GP kanady :p . No i na innym paliwie. Coś mi się niezbyt podoba olej na shellu...

zbycho77 - 18-06-2010, 06:10

Reset komputera - tj. tego co pokazuje wyświetlacz (średnie spalanie, średnia prędkość), jeśli masz fabryczne radio to poprzez wciśnięcie i przytrzymanie przez chwilę tego białego przycisku, zdaje się, że to jest przycisk DISP.
plecho1 - 18-06-2010, 08:46

Wszystko o kompie jeśli ma się coś ciekawszego niż oryginalne radio :)
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=30

Saqu - 19-06-2010, 14:35

Faraday napisał/a:
Oszczędności są zauważalne.

Wg mnie to bzdura ;)
te zauważalne ilości tracisz w momencie gdy musisz auto ponownie rozbujać do danej prędkości. W takim stylu jazdy już lepiej byłoby odpuścić gaz niech toczy się na biegu, spalanie równe 0. a nie to co na luzie ~2,5l.
No ale prędkość Ci spada i później musisz przydepnąć i paliwko wciąga.
Ja tam nie jestem zwolennikiem jazdy na luzie. Bo to jest ani pożyteczne ani przyjemne. A nawet niebezpieczne!

Czasami jak się jedzie PKS to można takie zachowanie spotkać jak kierowca rozbuja busa do tych 80km/h i wrzuca luz na niedługim odcinku zwalnia i zaraz musi dać po garach. Poza tym te ich diesle strasznie klekoczą i bujają busem aż czasami ma się ochotę "coś" zrobić kierowcy :P

mike79 - 19-06-2010, 18:00

dzięki Zbycho77.

[ Dodano: 19-06-2010, 18:09 ]
jeszcze jedno pytanie mi się przypomniało:
czy po rozłączeniu akumulatora radio trzeba później aktywować jakimś kodem?

Centosz - 19-06-2010, 20:28

Nie trzeba.Będziesz musiał tylko poustawiać sobie stacje radiowe.

Co do komputera macie też tak że nieraz po resecie spalania przyciskiem DISP komputer sie zawiesza?Pokazują sie kreski.

I jeszcze jedno.Może to głupie pytanie ale jak wy resetujecie spalanie?Przy włączonym silniku czy wyłączonym.Jak jedziecie czy stoicie?

abel73 - 20-06-2010, 06:50

Mi też się czasem zawiesza.
A resetuję, w zasadzie zawsze w czasie jazdy.

Anonymous - 21-06-2010, 16:06

2 kreski oznaczają, że komp ma za mało danych żeby wyliczyć średnią. A że czasami się zamraża do następnego odpalenia, to 2 kreski mogą długo się wyświetlać.