Outlander II GEN Techniczne - [II 2.2 DID] "wyskakujaca" dwójka
Steff - 26-06-2010, 21:42
tomekrvf napisał/a: | Student napisał/a: | Bezwzględna wizywa w ASO jak nie chcą gadać to do PZM-tu po ocenę i skarżyć. |
drelek napisał/a: | (podniesiona moc do 186 KM) |
| znaczy jak zrobimy program to możemy się spodziewać że skrzynia nam sie rozleci padną napędy i silnik wybuchnie a będzie to spowodowane większym o 50mb pompowaniem sprężarki i oczywiście jest to nasza wina nie producenta
drelek - 26-06-2010, 23:56
rezon napisał/a: | niestety możesz spotkać się z hasłem "Nic nam Pan nie udowodni". | mam maila od pracownika dealera, w książce nic nie mam wpisanego, z drugiej strony jak oni mi udowodnią że coś wgrywałem??
Steff - 27-06-2010, 00:16
drelek napisał/a: | rezon napisał/a: | niestety możesz spotkać się z hasłem "Nic nam Pan nie udowodni". | mam maila od pracownika dealera, w książce nic nie mam wpisanego, z drugiej strony jak oni mi udowodnią że coś wgrywałem?? | podłącza pod muta i sprawdzą licznik programowań
13zbyszek13 - 27-06-2010, 09:23
[quote]będzie to spowodowane większym o 50mb pompowaniem sprężarki i oczywiście jest to nasza wina nie producenta
Zmieniasz warunki gwarancji pod którymi się podpisałeś odbierając auto.
Więc robisz to na własną ręke i odpowiedzialność.
Student - 27-06-2010, 12:35
Z całym poszanowaniem:
wyskakiwanie 2-ki nie jest skutkiem podniesienia mocy, nawet zużyte sprzęgło nie ma na to wpływu.
Moc może prowadzić do:
- wycięcia kół zębatych w skrzyni (nadal nie jest to wyskakiwanie) tylko brak biegu
- zużycia tarczy i docisku sprzęgła (trudniejsze wbijanie biegu lub niemożność wysprzęglania)
- zużycia łórzysk
- ukręcenia półosi
itd.
Nie widzę w tych opisach powodu wyskakiwania.
Wyskakuje dla tego ze jest coś krzywo, lub elementy w samej skrzyni (prowadnice, wodziki itd) odpowiedzialne za pozycjonowanie przekładni nie spełniają swej roli.
Oczywiście dealer będzie twierdził że to przez moc bo tak najłatwiej.
W Polsce to klient ma udowodnić swoja rację, chory kraj.
Steff - 27-06-2010, 13:13
Student, niestety ale tak jest szczególnie patrząc na działania MMC i dilerów z innymi markami jest dużo lepiej ,miałem każdy samochód z silnikiem diesla chipowany i w jednym nawet w geście dobrej woli dostałem nowy silnik a sterownik nie poszedł do żadnej analizy ,wszystko przebiegało zawsze sprawnie ,ale własnie klasę w takich przypadkach pokazuje gwarant a MMC o zachowanie z klasą nie posądzam.
Miałem okazje korespondować z człowiekiem z tej firmy i zawsze wychodziło że jest to moja wina ,nawet jak diler zrobił sobie dodatkową dziurkę żeby woda spływała
aha i żeby zaraz sie nie odezwały głosy pseudo specjalistów to w tym silniku zerwał się pasek rozrządu i stąd ta wymiana .
13zbyszek13 - 27-06-2010, 18:15
Steff napisał/a: | Miałem okazje korespondować z człowiekiem z tej firmy i zawsze wychodziło że jest to moja wina ,nawet jak diler zrobił sobie dodatkową dziurkę żeby woda spływała |
Czy tym człowiekiem z MMC był p.Jeżak
jak tak to jest człowiek który zna się na wszystkim
czyli na niczym
drelek - 27-06-2010, 20:16
dzisiaj rozmawiałem ze znajomym mechanikiem, mówił że wyskakiwanie biegu to wina wodzika albo synchronizatora, a moc nie ma nic do tego. Na pewno podzielę się z Wami, efektami wizyt w ASO przegląd za 800 km.
Steff - 27-06-2010, 21:48
13zbyszek13 napisał/a: | Steff napisał/a: | Miałem okazje korespondować z człowiekiem z tej firmy i zawsze wychodziło że jest to moja wina ,nawet jak diler zrobił sobie dodatkową dziurkę żeby woda spływała |
Czy tym człowiekiem z MMC był p.Jeżak
jak tak to jest człowiek który zna się na wszystkim
czyli na niczym | dokładnie ten człowiek
Student - 27-06-2010, 22:53
A podobno Studen (t)ci nic nie wiedzą
Powodzenia
13zbyszek13 - 28-06-2010, 11:31
Steff napisał/a: | dokładnie ten człowiek |
Czyli w reklamacjach MMC pracuje jeden człowiek
Steff - 28-06-2010, 15:48
13zbyszek13 - 28-06-2010, 17:30
rezon - 28-06-2010, 18:37
Student napisał/a: | Nie widzę w tych opisach powodu wyskakiwania. | chyba jednak coś jest drelek napisał/a: | mam problem z wbiciem 2 oraz sporadycznie ślizgającym się sprzęgłem(podniesiona moc do 186 KM), | . Jak się ma problemy z wbiciem biegu to się zazwyczaj dociska aż wejdzie czyli także kosztem skrzywienia czegoś. podniesiona moc na pewno nie sprzyja normalnej pracy, a już na pewno dochodzeniu słusznych roszczeń od dealera, bo MMC na pewno odpisze o braku gwarancji mimo że to ich Autoryzowany dealer maczał palce w podnoszeniu mocy.
K.K - 29-06-2010, 12:18 Temat postu: Re: "wyskakujaca" dwójka
drelek napisał/a: | Witam,
przeszukałem forum, ale nic nie znalazłem na temat wyskakującego biegu w outlanderze. Tak jak większość z użytkowników z silnikiem 2,2DID mam problem z wbiciem 2 oraz sporadycznie ślizgającym się sprzęgłem(podniesiona moc do 186 KM), ale od pół roku (jakieś 30tys km) dwójka zaczęła wyskakiwać sama z siebie, jak zgłosiłem to w serwisie to poinformowali mnie o tym ze jest problem z wbiciem 2 ale o wyskakiwaniu nikt nie słyszał, po serwisie przy 40 tys stwierdzili ze wszystko ok. Usterka cały czas występuję, najczęściej zdarza się w zakrętach, przed zakrętem redukcja z trójki na dwójkę maks 40 km/h i bieg w zakręcie wypada, to samo dzieję się na zjazdach do garaży w CH prędkość zjazdu na drugim biegu max 25km/h a bieg wypada. Co może być powodem "wyskakującej dwójki"???, dzieje się to tylko na tym biegu. |
Witam, miałem taki problem u siebie przy ok 30 tyś, ale z piątym biegiem, a mianowicie na autostradzie przy zjazdach na zakrętach wyskakiwała mi piątka. oddałem auto do serwisu, rozebrali mi skrzynie i po miesiącu oddali mi sprawne auto. Oczywiście na ten okres zapewnili mi auto zastępcze.
Pozdrawiam
|
|
|