Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] problem z ecu
zenek_bb - 30-07-2010, 14:05
nie, niema cz. kompresji cylindra (prawdopodobnie w żadnym silniku na świecie), jednak ECU może obliczyć ją na podstawie dawki powietrza i paliwa jeżeli ma taki algorytm i do pracy potrzebuje takich inf. jak kompresja. Na takiej podstawie (m.innymi) jest natomiast obliczany p. zapłonu. Nowsze auta może mają inaczej, ale ecli pewnie mógłby palić i 1l oleju na 100km i by jechał, oczywiście nie normalnie ale myślę że puki lambda by nie padła to by jechał jedynie nie zgadzałby mu się zapłon, taka ilość oleju spowodowałaby zmniejszenie komory spalania i jej uszczelnienie przez co knock sensor by non stop powodował opóźnianie zapłonu i wzbogacanie mieszanki, chyba że by było tak mało miejsca w komorze że by korby/wał wysłało na marsa przy pełnej ... no, pełnym gazie
spalanie oleju sprawdzisz np, na analizatorze spalin
jak masz problemy z silnikiem i marzy Ci się turbo w FWD (trochę sprzeczne z chęcią kupienia RWD BMW) to rzeczywiście lepiej myśleć o tym przed ew. remontem, zacznę od pytanie jakie moce chcesz osiągnąć?
vipex - 30-07-2010, 14:24
witam mam identyczny problem dioda nie swieci dzis sprawdze jeszcze mase jak radzi zenek_bb ale pytanko czy jest jakis bezpiecznik odpowiedzialny za to zlacze
[ Dodano: 30-07-2010, 15:12 ]
ps. kolego frędzel jak ci bagnet wyskakuje to pewnie kopci sie z niego jak z lokomotywy a z korka wlewu i odmy ci nie wywala oleju to wlasnie efekt wysranych pierscieni sprawdz kompresje na cylindrach a wszystko wyjdzie
zenek_bb - 31-07-2010, 02:23
przecież frędzel się zna na olejach... widziałby że z bagnetu się drugi rasowy wydech robi...
niema bezpiecznika, pisałem że idzie bezpośrednio do 1 pinu przy ECU... napisałem nawet jakiego kolorku kabelek szukajcie a znajdziecie
kurde albo źle podłączacie na to wcześniej nie wpadłem... chociaż fotka dobra
Frędzel - 01-08-2010, 10:25
Znalazlem slady oleju w nizej zaznaczonym punkcie(zdjecie z neta). wieczorem sprawdze jeszcze czy silnik wypluwa olej.
[ Dodano: 01-08-2010, 11:08 ]
w sprawie bagnetu wyrzuca mi go zeby sie trzymal zakleilem go tasma. myslalem nad przerobieniem miska na 4x4 ale zbyt duze koszta tak pisali inni uzytkownicy. a bmw dlatego ze rwd i chce miec tez swist turbo dlatego powoli zbieram na supre . moc ok 300km narazie planuje w misku jezeli go kumpel nie kupi
zenek_bb - 01-08-2010, 16:47
pocący się półksiężyc (halfmoon) wałka rozrządu to nic, gorzej jak się leje. Ciężko znaleźć komplet uszczelek pod pokrywę zaworową zawierający ten półksiężyc. Nie polecam tanich kompletów z IC np. Jak już to Erling...
co do wywalającego bagnetu lepiej tak nie jeździć, ciśnienie wewnątrz skrzyni korbowej może wypluwać olej przez simmeringi, i parę innych efektów znanych przez ludzi którzy pomontowali sobie "filterki odmy" z allegro (efekt końcowy: wymiana silnika)
albo masz po pierścieniach i to konkretnie albo niedrożne węże odpowietrzenia i/lub zawór ciśnieniowy na pokrywie zaworowej, dołączam zdjęcie, zdemontuj węże, wyczyść, zamontuj ten krótki do kolektora ssącego a koniec wchodzący do zaworu pokrywy zatkaj śrubą (żeby nie łapał silnik powietrza tamtędy) odpal i sprawdź czy z wejścia (lewa strona pokrywy) dmucha spalinami, jak tak to zatkaj palcem (na moment) i sprawdź czy jak zatkasz zacznie dmuchać z zaworu (od strony kolektora ssącego) bo działa on na różnicę ciśnień i powinien przepuszczać dopiero jak zatkasz po lewej wejście. Jak nie dmuchnie wykręć i przeczyść. Tak czy inaczej pierścienie najwyraźniej nie trzymają, ale z zatkanym odpowietrzeniem wysadzi Ci silnik...
przeróbka FWD na AWD uważana za niemożliwą, jest możliwa ale kilka spawarek, przeróbka podłogi, wspawanie wzmocnień i mocowań sprawa trudna, kosztowna...
jak masz CAS (cam angle sensor) taki jak na focie którą załączyłeś to masz najprawdopodobniej 6bolt z natryskiem na denka tłoków, na takiej podstawie możesz jechać z mocą do tych 3oo koni, robisz remont, potrzebne graty i masz... (nie będę się rozpisywał w tym temacie, na forum już było co i jak i za ile)
MATi1G - 01-08-2010, 19:27
zenek_bb napisał/a: | Ciężko znaleźć komplet uszczelek pod pokrywę zaworową zawierający ten półksiężyc. |
Bardzo łatwo, dla chcącego niz trudnego...
www.topendpower.pl zamów sobie od nich kpl. uszczelek pod pokrywe zaworów i świec dostaniesz w niej ten półksieżyć,albo w IC masz kpl. uszczelek na góre silnika ale tam masz tez uszczelniacze zaworowe uszczelke glowicy i dwóch kolektorów oraz przepustnicy...
Frędzel - 12-08-2010, 21:01
Zdjęcie mojego silnika.
zenek_bb - 12-08-2010, 22:07
jeżeli CAS jest z tego silnika to jest to 7 bolt
[ Dodano: 12-08-2010, 22:08 ]
na 100% powiem Ci jak zrobisz fotke miski olejowej od strony rozrządu (zza koła) albo od dołu
barteski - 12-08-2010, 22:35
Frędzel, 7bolt
A CO TO ZA DRUCIARSTWO WYŁAŻĄCE Z AKU
zenek_bb - 13-08-2010, 03:35
też miałem pytać, pewnie jakieś diody podświetlające bo taki gruby kabel to raczej nawet radia nie zasili ;p
a co to za kabel głośnikowy OFC 2x0,5mm2 idący wzdłuż rurki klimy przy skrzynce przekaźnikowej? światła dzienne? ;p
Frędzel - 14-08-2010, 21:16
czarny zasilanie wzmaka, a ten glosnikowy to zasilanie katod
zenek_bb - 15-08-2010, 02:21
ten do wzmaka to jakieś 6mm2 na oko, jak wzmaka masz w bagażniku to słaby musisz mieć ten wzmak, jakieś 100W w RMS (to sarkazm, nie wredyzm) bo więcej na takim kabelku to nie radze ;p polecam dział Car-Audio i podstawy techniki audio, a tak na szybko to popatrz tutaj:
jak pociągniesz kable zgodnie z tą tabelką +1 rozmiar to masz gwarancję że wzmak będzie dawał z siebie prawie całą moc, aby wyciągnąć wszystko co się da polecam kabel z tabeli +2 rozmiary i kondensator 1F (wystarczy do około 400W RMS), kondensator tłumi także pewne zakłócenia i poprawia działanie elektryki w samochodzie (niewielki spadek przy rozruchu, zabezpieczenie przed zresetowaniem ECU, niewyłączające się radio podczas odpalania itp itd)
[ Dodano: 15-08-2010, 02:30 ]
osobiście mam kable 63mm2 i kondensator, bardzo sobie chwalę że się szarpnąłem na taki kabelek, zasila 390W wzmak, ale w układzie jest jeszcze drugi 190W działające w układzie tri-amping
Frędzel - 15-08-2010, 08:45
wzmak w mostku 250W, pobor pradu przez wzmak 400W, kondensator 1F. 2 lata tak jezdze
złączyłem 1 pin z 11 = brak reakcji kontrolki (cały czas się świeci nie mrugając)
zenek_bb - 15-08-2010, 14:00
na odpalonym silniku czy na zapłonie? sprawdź bez odpalonego silnika tylko na zapłonie, zaraz po tym jak CE zgaśnie po przekręceniu kluczyka, podepnij się diodą do 1 pinu najlepiej bo ten sposób z CE nie zawsze działa
PS. takie klemy kupiłem ładnie kable pociągnąłem w oplocie ze specjalnych plecionek i to jakoś wygląda
Frędzel - 15-08-2010, 15:54
na zapłonie oczywiście, czyli pierw mam zresetować ecu bo mi wogle CE nie gaśnie, i tak raczej dam se z tym spokój
|
|
|