Carisma - Ogólne - Wentylatory
goblin_85 - 27-06-2011, 11:47
W końcu znalazłem trochę czasu i zajrzałem w ten wiatrak. Podłączyłem go na "krótko" pod akumulator , działa
Sprawdziłem przekaźniki, bezpieczniki- wszystko ok.
Następnie sprawdziłem napięcie na wtyczkach i tu moje zdziwienie:
-------- ????
Wtyczka 1
-------- minus
-------- plus
Wtyczka 2
-------- ????
Podłączając próbnik do kabla czerwonego i czarnego żarówka świeci, więc napięcie jest.
Czy to możliwe żeby wiatrak nie załączał się np z powodu braku wystarczającej ilości czynnika chłodzącego?
Pozdrawiam!
dewu123 - 28-06-2011, 19:08
MOże być tak że żarówka świeci a wiatrak się nie zakręci ponieważ napięcie jest zbyt małe. Możesz spróbować może go trochę przeczyścić, gdzieś przesmarować. może nie ma siły ruszyć ale zwyczajnie jak napisałem wcześniej, napięcie jest zbyt małe .
robertdg - 28-06-2011, 22:46
Możliwe jest że napięcie jest, ale układ nie ma wydajności pradowej np z powodu słabej masy, skorodowanego kabla, etc.
goblin_85 - 29-06-2011, 07:29
Dzięki za podpowiedzi, w weekend powalczę z problemem
maciekmitsu - 12-07-2011, 22:20
U mnie przy włączonej klimie (1.8 klima manualna) działa jeden wentylator ten większy wizualnie a u kolegi (1.6 klima manualna) kręcą się dwa wentylatory. Cari są przed liftem. Sami zakładaliśmy klimę w 1.6 od podstaw. Sprawdziliśmy i czas pracy i postoju wentylatorów na klimie ECO praktycznie te same w dwóch autach, tylko tam gdzie kręcą się dwa z nawiewów leci chłodniejsze powietrze. Klimy nabite w zeszłym sezonie.
|
|
|