To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] komputer pokładowy

waldinio - 13-07-2010, 22:52

jac napisał/a:
nie przekraczajac 130 i raczej bez tempomatu. Zobacze wtedy do ilu max mozna zejsc Lancerkiem... :lol:

jedz na tempomacie, ja swoje min. 6,0 uzyskałem własnie jadąc całą trasę na tempomacie a trasa nie prosta tylko góra dół góra dół przez większą część trasy

jac - 13-07-2010, 23:15

jaca71 napisał/a:

Co ciekawe niektórzy twierdzą że powinien być wyskalowany do 100L/100km i do tego w skali logarytmicznej..

Tak z czystej przekory cos mi sie tutaj tak czysto matematycznie nie zgadza ;-) Wydaje mi sie ze jesli mowimy o wartosciach bezwymiarowych to wowczas nie mozemy skalowac licznika w wartosciach l/km ..... albo sie czepiam albo moja matematyka troszke zardzewiala ;-) ale to tylko tytulem komentarza (chyba jak kazdy Jacek lubie sie czegos czepic :badgrin: :badgrin: )

jaca71 - 13-07-2010, 23:59

jac,
Ale co Ci się nie zgadza? Skala logarytmiczna nie musi być wyskalowana w dB, może być w jednostkach rzeczywistych np. w litrach na sto kilometrów :) I pierwszy marker jest 10 drugi 100... ;)
Chodzi mi o to że dla mnie nie ma znaczenia czy samochód pali 120L/100km czy 85L/100km przy gazie wciśniętym do podłogi na drugim biegu. Dla mnie istotne jest ile spali jadąc 90km/h po płaskim :P
waldinio napisał/a:
jedz na tempomacie, ja swoje min. 6,0 uzyskałem własnie jadąc całą trasę na tempomacie a trasa nie prosta tylko góra dół góra dół przez większą część trasy
waldinio napisał/a:
na tempomacie

Na tempomacie jadąc 130 (według GPS) spalam więcej niż jadąc 130 spod buta ;) GPS z góry praktycznie nigdy nie daje 0/100km ;) a pod górę ja pozwalam samochodowi trochę zwolnić.

waldinio - 14-07-2010, 00:17

spod buta mam większe spalanie, nie wiem :P w sumie trochę ważę to i nogę mam ciężką :D :D :D