To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] jakie złącze diagnostyczne ma carisma DID

pawelsonx - 14-01-2011, 00:01

według serwisówki mitsubishi carisma did nie ma kodów błędów w postaci obdII tylko w liczbach dziesiętnych. Samochody diesle obdII mają od 2004roku być może ten spacestar był z tego roku.
A tu cytat ze strony producenta chipa elm
The ELM327 is our multi-function OBDII Interpreter IC. It provides an RS232 to OBDII data bridge for systems that use the ISO 15765-4 CAN, SAE J1850 PWM, SAE J1850 VPW, ISO 9141-2, ISO 14230-4 and SAE J1939 protocols. In addition, we provide two generic CAN protocols that can be customized by the user for use with audio data busses

Yuppy - 14-01-2011, 09:49

A jeśli jednak ten Space Star był starszy i mu się udało? Carisma też była składana do 2004 roku, a jakoś nie słyszałem, aby ostatnie modele wychodziły ze zmienionym protokołem. Nie sądzę też, aby jakikolwiek model samochodu bez przejścia do kolejnej generacji albo chociaż liftingu, nagle zaczął obsługiwać OBDII. Nie wiem też czemu próbujesz wszystkich nastawić pesymistycznie do tego tematu. Podałem przykład, że komuś się udało, a Ty za wszelką cenę próbujesz dowieźć, że się nie da. Przekopałem już spory kawał internetu poszukując odpowiedzi i wiem co najczęściej ludzie na ten temat pisali. Wiem też, ile ludzie na ten temat pisali - zdecydowanie mniej niż o innych silnikach - po czym mogę wnioskować, że albo nie próbowali i powielali szczątkowe opinie innych, albo nie takiego kabla/protokołu użyli. Przekonałem się też już, że nie zawsze wszystko jest tak, jak piszą w instrukcji, więc dopóki sam nie sprawdzę lub ktoś inny tego nie sprawdzi, nie powiem że się nie da. Nie posiadam jeszcze kabla, dlatego proszę kogoś innego o spróbowanie.
pawelsonx - 14-01-2011, 11:42

carisma benzyna od 2001 z silnikiem 1.6 i 1.8 gdi ma protokół obdII i z tego co mi wiadomo elm 327 hula . Poza tym nic nie szkodzi kupić ci kabla elm 327 i przetestować. A że się udało połączyć to nie znaczy że zdiagnozować ja w swoim starym 1.9td również się połączyłem kablem vag kkl i programem ddt2000 tylko że pokazywało bzdury również evoscan pokazywał bzdury. Poza tym na aukcjach allegro piszą bzdury żeby jak najwięcej sprzedać tych kabli poczytaj o magicznych właściwościach tego kabla że wyłącza lampkę mil (przy okazji naprawiając uszkodzone czujniki itp.) że diagnozuje klime abs srs nawet chiptuning itd jakby tak było to warsztaty by nie kupowały za parę tysięcy euro sprzętu do diagnozy.
żeby się wykazać kup ten kabel i zademonstruj nam jego magiczne możliwość w przypadku carismy

Yuppy - 14-01-2011, 12:30

Nie chcę tu nic wykazywać ani udowadniać, nie twierdzę też od razu, że się uda. Na allegro piszą wiele bzdur i akurat nimi się nie sugeruję. Sugeruję się tym, że komuś się połączyć udało i chcę spróbować to powtórzyć. Próbowałem się skontaktować z tą osobą w celu otrzymania kilku szczegółów, jeśli dostanę jakąś odpowiedź, na pewno dam znać.

Poza tym sprzęt do diagnozy za parę tysięcy euro to też często nic innego jak PDA osadzone w pudełku z odpowiednim okablowaniem i oprogramowaniem. Magia takiego urządzenia nie polega na jego cenie, a skutecznym ukrywaniu wiedzy potrzebnej do stworzenia niezbędnego softu. Jakoś tam, gdzie udało się już rozpracować połączenie ze zwykłym komputerem, taki sprzęt w większości przypadków okazuje się już niepotrzebny.

MikeDID - 21-05-2012, 12:14

Witam,
A co z tym kablem?
http://allegro.pl/13w1-mu...2336197728.html

Będzie w czymś lepszy od podobnego bez mulipleksera?

Yuppy - 21-05-2012, 12:26

Wystarczy prostszy kabel współpracujący z oprogramowaniem DDT2000 - za jego pomocą można sczytać trochę sensownych informacji z DiD'a. Ten z multiplekserem daje chyba tylko to, że współpracuje z kilkoma innymi programami, ale nic więcej.