[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - OT z tematu "Jaki olej wlałeś do swojego Lancera?"
Uwex - 14-07-2010, 19:53
Babull napisał/a: | czy kazde ASO leje taki olej jaki ma "na stanie"....? |
możliwe , że tak jest , ale nikt nie musi się na to godzić . Ja sam decyduję jaki olej ma być wlany do mojego auta i z tym olejem przyjeżdżam na przegląd ( jakoś tak się składa , że od lat jest to ... Shell ) .
jaca71 - 14-07-2010, 20:08
Babull, Pytanie za 100 punktów Czy Castrol jest producentem olejów? Czy posiada własne rafinerie? I to już tyle co chciałem napisać w wątku, w którym:
Cytat: | Proszę o nie zamieszczanie postów innej treści - jest 23-stronny wątek o olejach, tam możemy dyskutować.
Mam nadzieję, że ta inicjatywa się przyda. Z góry dziekuję za niezaśmiecanie wątku.
|
Jutro z rana jak nie zapomnę to posprzątam ten wątek - wszystkie niezwiązane z wątkiem wypowiedzi lądują w koszu Moje też
Babull - 14-07-2010, 22:32
jaca71 napisał/a: | Babull, Pytanie za 100 punktów Czy Castrol jest producentem olejów? Czy posiada własne rafinerie? |
tak sie niefortunnie zlozylo,ze branza paliwowa jest mi dosc dobrze znana i odpowiadajac na powyzsze pytanie co do Castrola to pozdrawiam konkurencje i trzymam kciuki za opanowanie wycieku w Zatoce Meksykanskiej...
jak slusznie zauwazyl Jaca71 troszke zboczylismy z tematu do czego sie przyczynilem rowniez ja za co przepraszam:)
z branzowym pozdrowieniem;)
jaca71 - 14-07-2010, 22:43
Babull, Pytałem całkiem serio. Chodzi o to czy Castrol coś produkuje od zera czyli ropy naftowej czy tez uszlachetnia półprodukty kupowane od nafciarzy. Branża smarowania jest mi zupełnie obca. Wiem tylko to co przeczytam na forum lub w internecie. Pamiętam jak swego czasu kupiłem samochód prosto z salonu i zalewany był przez rok czasu Mobil1, potem pewnego przeglądu na fakturze zauważyłem że zlany jest Shellem i parę dni później zauważyłem że podkładki tablic rejestracynych czarodziejskim sposobem na końcu za nazwą dilera mają zamiast Mobil1 znaczek Shell. Dla pewności że nic mi się nie pokićkało spojrzałem na zniszczona już nalepkę na tylnej szybie z reklamą dilera tam dalej był Mobnil1 Także ja uważam że to co leje diler to nie jest to co lepsze tylko co sie lepiej opłaca - zupełnie jak z lekami od pana/pani doktora/doktor
Babull - 15-07-2010, 13:17
jaca71 napisał/a: | Chodzi o to czy Castrol coś produkuje od zera czyli ropy naftowej czy tez uszlachetnia półprodukty kupowane od nafciarzy. |
Castrol jest czescia grupy BP wiec pewnie polfabrykaty do produkcji olejow bierze od innych spolek BP/zewnetrznych dostawcow. Ogolnie koncerny pozbywaja sie malo dochodowych rafinerii w krajach, w ktorych operuja i kupuja polfabrykaty od innych spolek tych samych koncernow ale w innych krajach. I tak np. Jeden z koncernow sprzedal rafinerie we Francji (bo byla malo dochodowa) i jego spolka odpowiedzialna za oleje zaopatruje sie w polfabrykaty w rafineriach tego samego koncernu ale zlokalizowanych np. u naszego zachodniego sasiada. Podejrzewam ze BP/Castrol wpisuje sie w ten model....
jaca71 napisał/a: | Także ja uważam że to co leje diler to nie jest to co lepsze tylko co sie lepiej opłaca - zupełnie jak z lekami od pana/pani doktora/doktor |
Zgadzam sie i ja bym dodal rowniez to z kim ma sie podpisana umowe o wspolpracy..:)
Poza tym konczac powoli te wywody czy ktorys z Forumowiczow zastanawial sie nad uszlachetnionymi paliwami typu: Ulitmate, Verwa, Vpower...ile po zalaniu tymi paliwami rzeczywistej poprawy osiagow, obnizenia spalania itp. reklamowanych zalet a ile efektu placebo (pomijam oczywiscie korzysci z tego, ze lejemy wyzszy oktan)?:P
Trik - 15-07-2010, 17:35
Cytat: | Poza tym konczac powoli te wywody czy ktorys z Forumowiczow zastanawial sie nad uszlachetnionymi paliwami typu: Ulitmate, Verwa, Vpower...ile po zalaniu tymi paliwami rzeczywistej poprawy osiagow, obnizenia spalania itp. reklamowanych zalet a ile efektu placebo (pomijam oczywiscie korzysci z tego, ze lejemy wyzszy oktan)?:P |
Tak się złożyło że ja sobie taki test zadalem
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=255 w tym temacie jest opisany na przedostatniej stronie
Babull - 18-07-2010, 14:17
dobrze,ze nie umiera zamilowanie w narodzie do statystyki i badan na wlasna reke:)
ale po przeczytaniu tego testu nasunelo mi sie na szybko kilka pytan...
-czy te 9800 km na 98 bylo przejechane w tych samych miesiacach roku co 9100 przejchane na 95, na tej samej trasie(taki sam procent jazdy po miescie/poza miastem), w tych samych godzinach podczas tego samego natezenia ruchu, czy byly jakies remonty ulic w tym czasie, samochodem jezdziles tylko Ty, na tych samych oponach(zimowe/letnie) itp...?
osobiscie uwazam,ze powyzsze czynniki maja duzy wplyw na srednie spalanie i roznice w tescie, ktore Ci wyszly mogly byc zupelnie odwrotne...
Anonymous - 18-07-2010, 23:36
ma lepsza lepkosc nic 5W-30 w czym 5w40 jest lepsze od 5w30, szczególnie do naszych silników?
Trik - 19-07-2010, 19:26
Myślę że jak w mordę strzelił było tak jak piszesz. samochodem jeździłem tylko ja na tych samych oponach (zima/lato, trzebaby jeszcze dodać kwestje zużycia opon) remonty tylko na trasie do Białego (2lata) tam gdzie najczęściej jeźdżę. Nie brałem jedynie pod uwagę długich wyjazdów, typu 700km na zbiornik. Teraz mi sytuacja lekko się zmieniła. Codziennie robię 54km do i z pracy plus z 12km po mieście i patrzę aby zmieścić się między 610 a 670 km na 43l
krzychu - 20-07-2010, 12:30
Bastek77 napisał/a: | ma lepsza lepkosc nic 5W-30 w czym 5w40 jest lepsze od 5w30, szczególnie do naszych silników? |
Do Waszego aluminiowego zalecają firmy od oleju przeważnie 5W30 a do tego co ja mam żeliwnego 5W40... Może Was lubi bardziej płynny jak jest zimny a ten co ja mam kręci się do ponad 7 tys może dlatego lepszy jest 40 może tłoki i panewki go już trochę męczą przy kręceniu do odcięcia.
Anonymous - 20-07-2010, 23:02
jak kolega 10 lat temu kupił nowego focusa, był też zalany 5w30 natomiast po przebiegu 60tys
producent zalecał przejście na 5w40? Zauważyłem też, że prawie wszystkie silniki VAG stare i nowe powinny być zalewane 5w30, coś w tym jest?
jaca71 - 21-07-2010, 23:54
Cytat: | Zauważyłem też, że prawie wszystkie silniki VAG stare i nowe powinny być zalewane 5w30, coś w tym jest? |
Z tego co kiedyś czytałem to stosowanie olejów 5W30 skutkuje mniejszym spalaniem = samochód bardziej ekologiczny
Croom - 26-08-2010, 18:55
GL-4 w mocnej kompozycji jest doskonałym wyborem, chłopaki nawet na youtube się cieszą ze zmiany oleju
http://www.youtube.com/wa...90&translated=1
Osobiście leje do moich aut Amsoil-a, uważam go za coś z najwyzszej półki, przerabiałem wiele producentów i rodzajów olejów i do poziomu Amsoila jeszcze nic się nie zbliżyło
Innymi godnymi polecenia firmami są Valvo, Motul, LM.
[ Dodano: 26-08-2010, 18:58 ]
19500km na jednym oleju i jednym filtrze oleju ?
Wątpie w ochrone tego oleju ktory jest do maksa odchudzony z przeciwzuzyciowych dodatków (C1).
C1 jest do samochodów z najbardziej restrykcyjnymi filtrami DPF w dieslach, taka eko norma aby ochrnić kata kosztem ...silnika:-)
Radassss - 27-08-2010, 11:43
http://www.forum.corollac...f893c9ed84d0eac
http://www.auto-swiat.pl/...-silnikowy.aspx
http://forum.toyotaklub.o...p?topic=24221.0
http://avensis.info/viewt...05f5ed434f92777
czy to wszystko twoje??
... pomysl na biznes moze i dobry ale zeby na kazdym mozliwym forum??
Wiekszosc olejow syntetycznych w klasie C1 ma norme 30000 km wiec co to jest dla nich 20000?? zreszta producent pojadu okresli max okres miedzy wymianami dla swojego produktu i trzymanie sie tego w zupelnosci wystarczy, zas eksper Castrola radzi nastepujaco:
Czy stosując oleje syntetyczne można wydłużać przebiegi między wymianami?
Ekspert:
"Kwestia potencjalnego wydłużenia przebiegów między wymianami jest podyktowana przede wszystkim uwarunkowaniami konstrukcyjno- eksploatacyjnymi silnika takimi jak pojemność układu olejowego, charakterystyką zużycia oleju i paliwa w trakcie eksploatacji. Te parametry są kluczowymi czynnikami branymi pod uwagę przez producentów przy określaniu zalecanych okresów między wymiarowych. Z drugiej strony trzeba pamiętać, że z uwagi na wolniejsze „starzenie się” olejów syntetycznych (w stosunku do mineralnych) stosując produkty syntetyczne mamy dużo większą gwarancję bezpieczeństwa zapewnienia właściwej pracy silnika w ekstremalnych warunkach pracy, jakim jest np. wydłużenie okresu między wymiarowego. Jeśli jednak chcemy by nasz olej chronił silnik w optymalny sposób to lepiej jest wymieniać go zgodnie z zaleceniem producenta samochodu niezależnie od typu stosowanego oleju."
Anonymous - 27-08-2010, 22:09
Bez przesady 660 tys. km jednym autem?
Nawet taxi tyle nie śmiga a co dopiero przeciętny Kowalski:)
Olej jak olej, dobrze zareklamowany, a tak naprawdę nie wiemy co to jest
|
|
|