To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDi] Znów problem z klimą.

turek61 - 30-05-2011, 12:46

dewu123, nie chodzi mi o bezpieczniki tylko przekaźniki.Zresztą znalazłem przekaźniki wg. manuala.Są pod maską z lewej strony w małej czarnej skrzynecce(stojąc przed autem) i pod kokpitem przy lewej nodze kierowcy.Pytanie jak je sprawdzić ?
Budrys - 30-05-2011, 13:19

turek61 napisał/a:
dewu123, nie chodzi mi o bezpieczniki tylko przekaźniki.Zresztą znalazłem przekaźniki wg. manuala.Są pod maską z lewej strony w małej czarnej skrzynecce(stojąc przed autem) i pod kokpitem przy lewej nodze kierowcy.Pytanie jak je sprawdzić ?

Wysłałem Ci zdjęcie. A jeśli chodzi o sprawdzenie to musisz słyszeć zapięcie sprzęgła sprężarki oraz pracę dwóch wentylatorów. U mnie jeden nie działał, po prostu zamieniłem przekaźniki co potwierdziło uszkodzenie przekaźnika cond. fan hi.

wichura1 - 30-05-2011, 13:20

Miałem podobny problem, otworzyłem delikatnie przekaźniki, w jednym z nich był okopcony styk. Po wyczyszczeniu drobnoziarnistym papierem ściernym (ziarno 1200), problem zniknął. Po załączeniu klima dmucha zimnym powietrzem już po około 10-20 sekundach. Przedtem pomimo wyraźnego pstryknięcia sprzęgła od klimy i obciążenia silnika, dmuchało chłodem po 5-10 minutach.

edit: Bezpieczniki są osobnej czarnej skrzyneczce nr 12

1.6 1.8SOHC

1.8GDI

dewu123 - 30-05-2011, 17:54

O tym mówiłem
turek61 - 31-05-2011, 10:05

Budrys napisał/a:
A jeśli chodzi o sprawdzenie to musisz słyszeć zapięcie sprzęgła sprężarki oraz pracę dwóch wentylatorów. U mnie jeden nie działał, po prostu zamieniłem przekaźniki co potwierdziło uszkodzenie przekaźnika cond. fan hi.

Jak to praca dwóch wentylatorów ? Ten od klimy owszem(z chwilą załączenia sprężarki) ale ten drugi od chłodzenia silnika chyba nie koniecznie ? U mnie jak sprawdzałem pracował ten od klimy a drugi nie bo ten powinien chyba wejść dopiero jak płyn chłodzący uzyska temp ok 90 st.C.
Czy się mylę ?

Dzisiaj będę sprawdzał przekaźniki.Może jest tak jak miał Wichura ?

P.S.
Mam manualną klimę.
Ostatnio odgrzybiałem ja samodzielnie i wymieniałem filtr.Potraktowałem zdrowo pianką parownik i całą jego komorę.Tu pytania:
1)Jakie zadanie spełnia ten czujnik(taka kostka chyba bimetalu) przed filtrem PP i parownikiem ? Czy mogłem ja uszkodzić jak było w komorze parownika b.dużo piany ?
Dziś gdy klima nie weszła zajrzałem tam i był bardzo gorący.
2)Czy gdybym podjechał na sprawdzenie błędów MUT-em to czy pokażą się błędy dotyczące mojego problemu ?

Budrys - 31-05-2011, 10:22

turek61 napisał/a:
Budrys napisał/a:
A jeśli chodzi o sprawdzenie to musisz słyszeć zapięcie sprzęgła sprężarki oraz pracę dwóch wentylatorów. U mnie jeden nie działał, po prostu zamieniłem przekaźniki co potwierdziło uszkodzenie przekaźnika cond. fan hi.

Jak to praca dwóch wentylatorów ? Ten od klimy owszem(z chwilą załączenia sprężarki) ale ten drugi od chłodzenia silnika chyba nie koniecznie ? U mnie jak sprawdzałem pracował ten od klimy a drugi powinien chyba wejść dopiero jak płyn chłodzący uzyska temp ok 90 st.C.
Czy się mylę ?

Dzisiaj będę sprawdzał przekaźniki.Może jest tak jak miał Wichura ?

Maja pracować dwa naraz. U mnie jest tak. Zapalam auto, open wszystkie szyby przycisk auto 22stp.. I obserwuję co się dzieje. Słychać zapięcie sprężarki, włączaja się oba wentylatory, i tak pracują przez kilka minut. Następnie chodzą w tryb cykliczny włączając się co kilkanaście sekund, razem ze sprężarką. Jedynie nie udało mi się zaobserwować "drugiego biegu wentylatora od klimy"

Charlie - 31-05-2011, 17:34
Temat postu: Klima dalej
Ja się dołączę do tematu, żeby nie zakładać nowego....

W Cari 1.6 z klimą manualną mam taki problem, że klima nagle w tym roku przestała...chłodzić. Włączałem ją parę razy zimą, ale to wszystko. Przez ostatnie 4-5 lat jak jeździłem Cari to działała ładnie. Teraz nie chłodzi w ogóle.

Nie napełniałem jej przez ostatnie 4-5 lat.
Po włączeniu, nieważne czy ECO czy normalna - włączają się oba wentylatory, słychać sprężarkę, trochę dziwny odgłos "syczenia" oddaje no ale dajel ciepło.
Sprawdziłem też przekaźniki, pozamianiałem je miejscami, ale wyglądają na sprawne i wszystko się włącza tak jak powinno.

Teraz moje pytanie jest nastepujące, czy należy ją po prostu nabić, gdyż nie było to robione przez parę lat, czy mogło się uszkodzić coś poważniejszego?

Z góry dzięki za odp. :)

turek61 - 31-05-2011, 19:06

OK. zamieniłem miejscami przekaźniki i drugi wentylator wszedł od razu.Sprężarka jednak nie zaskoczyła.Czyszczenie styków w.g wichura1, nie pomogło.Na ten moment chciałbym kupić dwa przekaźniki tylko gdzie ?
dewu123 - 31-05-2011, 19:36

Moomin napisał/a:
792 665 322

Pan Jacek Jóźwicki. Też kiedyś mi takie przekaźniki były potrzebne i u niego je dostałem, używki oczywiście.

Jak tu nie da rady to www.allegro.pl poszukaj kogoś kto ma Cari na części na 100% będzie miał przekaźniki.

dominlife - 31-05-2011, 21:08

do Charlie

chyba najlepiej bedzie ja nabic razem z barwnikiem. w warsztacie powinni miec okulary i/lub detektor/miernik i od razu EWENTUALNIE powiedza ci gdzie jest klima strzelona. jezeli miales wczesniej klime z barwnikiem to pod maska po lewej stronie kolo chlodnicy jest skraplacz. (wchodza do niego bodajze dwie cienkie rurki od klimy - aluminiowe, sam skraplacz wyglada jak zaj**** kondensator, okragle cylindryczne cos wysokosci conajmniej 10cm - opisuje bo nie mam fotki) a w nim taka szybka, jak ja przetrzesz paluchem to przy wlaczonej klimie widac jak sie tam freon lub inny badziew kotluje. wiesz wtedy ze masz ja nabita. nie wiem czy bez barwnika tez to zauwazysz. moze ktos sie wypowie. z barwnikiem na pewno bedziesz wiedzial, bo bedzie widac ze buzuje cos tam w srodku. jezeli nic nie widac przez ta szybke nabij klime, jezeli cos tam hula ostro - to szukaj problemu gdzie inndzie. u mnie 170pln nabicie razem z odgrzybianiem przy uzyciu jakiejs maszyny (nie aeorozol).

Charlie - 31-05-2011, 21:42

Super, dzieki za odpowiedź, sprawdzę to! Właśnie szukałem informacji gdzie jest ta "magiczna szybka" przez którą mogę coś podejrzeć :)
turek61 - 01-06-2011, 17:40

dewu123 napisał/a:
Moomin napisał/a:
792 665 322

Pan Jacek Jóźwicki. Też kiedyś mi takie przekaźniki były potrzebne i u niego je dostałem, używki oczywiście.

Sprzedawca wycofał się z handlu uzytkami do Carismy.
Podał mi namiar na innego handlarza.
Zamówiłem przekaźniki po 15 za szt.

dewu123 - 01-06-2011, 18:31

No właśnie trzeba szukać po szrotach bo nówki nigdzie nie dostaniesz, nawet nie wiem czy a ASO to moja, a jak mają to pewnie ASOtronomiczne ceny.

Znalazłeś tego gostka w Szczecinie gdzieś?

dominlife - 01-06-2011, 18:51

jak szczecin to mierzyn, dwa szroty maja calkiem calkiem, z japonczykami wlacznie.
dewu123 - 01-06-2011, 19:24

Tak, dobre ale za przekaźnik chcą tam 50 zł...